Traian Basescu: Daca cineva pune o racheta pe un reactor de la Cernavoda?

Autor: Ana Ilie
Luni, 09 Mai 2011, ora 23:40
8066 citiri
Traian Basescu: Daca cineva pune o racheta pe un reactor de la Cernavoda?

Presedintele Traian Basescu a vorbit, luni, despre implicatiile instalarii scutului antiracheta in Romania, costurile si infrastructura necesare, dar si despre beneficiile pe care acesta le aduce tarii noastre.

"Ce spuneti voi, dragi apologeti ai dezarmarii Romaniei, daca, dintr-o tara putin prietenoasa, cineva vrea sa dea o lovitura NATO si pune o racheta pe un reactor de la Cernavoda? Nu trebuie sa lovesti neaparat la Bruxelles...", a declarat Traian Basescu, in direct la TVR 1.

Desi a oferit acest exemplu extrem, in sprijinul instalarii scutului american antiracheta, Traian Basescu a precizat ca Romania este "mai sigura ca niciodata".

Ziare.com a relatat interviul presedintelui Traian Basescu in format Live text:

Romania, stabilizata economic

- Nu mai suntem in riscul de derapaj economic, Romania a fost stabilizata, toti parametrii sunt imbuntatiti, ceea ce ne face sa fim pregatiti daca va fi o noua reizbucnire a crizei.

- Cred ca vremea in care politicienii aveau dreptul sa mareasca salarii chiar daca nu aveau venituri, sa mareasca pensii, a acestei abordari, a trecut si nu numai in Romania. Si state din UE au aceasta abordare, iar romanului trebuie sa i se spuna cinstit unde suntem: suntem stabilizati, reluam cresterea economica si nu se va simti in buzunare, probabil in 2012 la jumatatea anului se va simti cresterea in buzunarul fiecarui slariat. Cel mai mare risc acum e sa marim salriile, sa alunece din nou Romania acolo unde a fost nesabuita.

- Acest program (cu FMI) nu e o noutate, a fost stabilit inca de la sfarsitul anului trecut, cand am stabilit ca nu mai tragem ultima transa. Stiam ca dupa ce curatam partial aparatul bugetar de excese trebuie sa intram in regim.

- Reducerea CAS - eu va spun categoric ca om care, dupa ce a vazut ce s-a intamplat in guvernarea dlui Tariceanu, se uita atent ce se intampla in guvernarea mea si cu bugetul. Guvernul poate avea abordari politice. Eu in ceea ce priveste stabilizarea si relansarea economica nu am o abordare politica ci tehnica. Am invatat sa nu mai cred in politicieni. Premierul vorbeste in numele Coalitiei.

- Daca lucrurile merg asa cum sunt acum, nu vom avea nevoie sa luam de la Fond sau UE (alti bani, n.r.)

Regiile de stat, o preocupare a presedintelui, impartasita cu Fondul Monetar International

- Regiile nu erau in atentia Fondului, nu au fost niciodata, Fondul era legat de stabilizarea economica. A fost un subiect asupra caruia eu am insistat foarte mult.

- Pentru noul acord, sa includem situatia regiilor. Am incercat pe vremea dlui Tariceanu, am incercat in vremea dlui Boc, am spus nu numai premierului, ci si conducerii PD-L, insa regiile au fost intotdeauna parte a algoritmului politic.

- Eu nu i-am vizat pe ei ca persoane neaparat, ca am vazut ca prima reactie a fost sa se uite la averile lor. Sectorul privat s-a restructurat dramatic in 2009-2010, s-a redus numarul de bugetari, s-a marit TVA, regiile si-au crescut doar arieratele.

- La regii e o guvernare transpartinica. Aici e o clientela transpartinica care a fost tot timpul subiect de negociere intre partide, asa ca responsabilitatea lor n-a mai fost gestionarea avutiei poporului, ci fata de partid.

- Eu am avertizat PD-L ca trebuie facut ceva la regii. La regii nimeni nu vizeaza personalul, acesta are, avand in vedere cifra de afaceri... nu personalul este problema.

- In primul rand, optimizarea costurilor. Sa vedem ce s-a intamplat cu stocurile, am cerut la Finante o situatie de vreo doua saptamani. Arieratele catre stat, sunt si arierate catre companii.

- Totalul arieratelor a 12 companii este de trei miliarde de euro, campionii sunt Regia Huilei, CFR Infrastructura si multe altele.

- De cand eram primarul Capitalei, la Regia de Transport Bucuresti, daca Oprescu se uita la emisiune, poate sa faca si el aceeasi operatiune. Primea cea mai mare subventie si am cerut situatia stocurilor; aveau stoc mai mare decat vehicule: pantofi pentru toata populatia Romaniei, clante pentru toate usile din Romania... sigur, poate nu spun cifrele bine... dar erau stocuri.

- Ideea este una singura: nu s-a reusit niciodata scoaterea regiilor de sub impactul politicului, n-am reusit nici eu, era algoritm politic, trebuia sa risc caderea guvernului ca sa rezolv problema regiilor, am reusit sa introduc problema la Fond.

- ApaNova este o poveste de succes, Ariton va poate confirma. Este un contract... sa nu credeti ca managerii stau pe 1.000 de euro. Cat sa dai unui manager bun pentru Compania Nationala a Huilei, unde avem arierate de 4,5 miliarde de euro? Omul asta poti sa-l platesti cu orice suma, numai sa faca treaba. Nu banii sunt problema. Trebuie sa fie un manager care sa faca treaba si sa nu aiba datorii fata de partide.

- Trebuia sa ajungem si la asta. Se spunea ca nu se poate modifica Codul Muncii, s-a putut. O sa se poata si cu regiile. Asa am convenit, asa o sa facem, altfel ne facem de ras.

- Adunarea, colectia asta de arierate nu vine nici de la ministrul Ariton, nici de la cel dinaintea lui, sunt adunate in timp, si obiceiul de a nu plati la stat, la furnizori, sau doar la furnizori si nu platesti la stat, insa ...aici este o clientela transpartinica, nimeni nu a generat zgaltaituri puternice la regii.

- Niciun roman nu este indreptatit sa spuna: daca nu sta politistul in spatele meu eu incalc legea, daca nu sta de la Fisc in spatele meu incalc legea. Nu se poate asa. In primul rand trebuie sa ne responsabilizam in ceea ce priveste plata taxelor. Domnii din economie trebuie sa inteleaga ca nu vor avea CAS scazut atata timp cat munca la negru este ridicata. Cand isi vor plati obligatiile fata de fondul de pensii se va micsora CAS-ul.

- O alta situatie: ANAF este o institutie neperformanta. 90% din taxe se colecteaza din capitalele de judet.

Romania este relaxata

- Suntem la un nivel optim al segmentului privatizat in economia romaneasca. Totusi, globalizarea exercita o presiune fantastica pe companii, nicio companie mare nu poate ramane in competitie daca nu e sustinuta de stat.

- Romgaz, intr-o perioada de criza, neprivatizat, am reusit sa tinem un echilibru fata de populatie. Petromu detine 50% din productia de gaze, este evident ca daca statul nu avea in timpul crizei Romgazul unitate a statului nu am fi facut fata.

- Romania este relaxata. Acest acord cu Fondul si cu UE sunt foarte multe elemente care vizeaza integrarea europeana tot mai profunda a Romaniei. L-am convins pe premier ca merita sa-l avem, din neincrederea mea in clasa politica.

- Foarte multi au vrut sa fie un esec, Romania sa intre in derapaj. Au fost trusturi de presa care primul obiectiv a fost sadirea neincrederii in populatie si neincrederii in guvern.

- Eu stiu cand erau chemati oamenii in strada de cele doua televiziuni: Iesiti sa-i rasturnam. Iti pui pielea la saramura, masurile astea dure nu sunt placute pentru niciun politician. Pe de alta parte, sa fii ticalos in aceste momente...este diferenta dintre un prapadit care a ajuns in politica si un politician responsabil.

PD-L, un partid cu doi pretendenti la presedintie care au tot ce le trebuie

- Acest partid, acest guvern, a trecut tara prin criza impotriva atmosferei create de trusturile de presa. Ca au mai fost si ilegalitati...

- Eu am avut o reactie, am taxat o atitudine creata in interiroul PD-L, mi s-a parut ca se face un joc pe spatele meu si m-am exprimat public. Daca vreti, o sa pot spun intotdeauna, Emil Boc a fost un partener loial.

- Nu am fost invitat inca, nu ma poate invitat decat comisia, apoi ma invita presedintele partidului.

- Amandoi au tot ce le trebuie, dar pentru ceea ce fac (Emil Boc si Vasile Blaga, n.r.). N-as vrea sa mai comentez alegerile din PD-L. Sa ajungem sanatosi pana dupa alegeri.

- Va decide PD-L ce va face premierul dupa alegeri.

- (Despre fostul consilier prezidential Sebastian Lazaroiu, n.r.)A fost o despartire in buna intelegere, dl Lazaroiu optand pentru calitatea de analist care era mai potrivita decat camasa stramta a unui consilier care poate vorbi foarte putin. Nu ezit, daca am nevoie de o opinie politica, sa ii dau un telefon. Gusi e foarte bun, Avramescu, am cu cine ma consulta pe decizie politica.

- Daca ne referin la Sanatate, pentru ca si diminuarea arieratelor in sanatate e esentiala... eu sunt de acord sa dam mai multi bani, dar cati bani sa mai dam la sanatate? Sa inchidem marile gauri din sanatate, atunci ne dam seama cat mai punem.

Scutul antiracheta: Modelul de racheta care se va amplasa in Romania este acum in laborator

- O sa ma refer... s-a vorbit foarte mult despre caracteristicile tehnice ale scutului. Nu s-a vorbit despre caracteristicile reale, aceste detalii nu se fac publice. Se stie precis ca vor fi rachete care vor distruge alte rachete cinetic, deci prin lovitura.

- Trebuie sa va spun ca este deja o exagerare sa vorbesti despre caracteristici, atata timp cat obiectul SUA este ca acest element de scut antiracheta sa fie integrat candva in scutul NATO care s-a stabilit a se realiza la summitul NATO de la Lisabona de anul trecut.

- Rachetele astea trebuie sa apere si Romania, si Turcia, si Bulgaria, si Marea Neagra si dincolo... Modelul de racheta care se va amplasa in Romania este acum in laborator. Testarea primelor rachete se va face in toamna, nu putem discuta acum despre caracteristici. Regiunea va fi protejata de la Deveselu.

- Domnul (Dmitri Rogozin, ambasadorul rus la NATO, n.r.) face parte din echipa de zgomote, intotdeauna vreau sa vad cum reactioneaza, mai este un domn in Duma de Stat. Facem o discutie serioasa cand reactioneaza premierul Putin, presedintele Medvedev sau ministrul de Externe, Lavrov. Altfel, sunt zgomote pentru planul intern.

- Ce, Romania are vreo garantie juridica de la vreo putere nucleara? Discutiile care sunt este pana unde merge nivelul de cooperare. La Lisabona s-a stabilit foarte clar ca nu va fi un singur scut - Federatia Rusa va avea scutul sau, NATO va avea scutul sau, tehnicienii vor trebui sa stabileasca nivelul de cooperare.

- Chestiunile cu dl de la Bruxelles (Rogozin, n.r.) trebuiesc considerate o declaratie si atat, nu sunt motive de inflamare si am convingerea ca nu sunt motive de inflamare nici Moscova - Bucuresti nici Moscova - Washington.

- Romania a ramas in urma pentru ca am ezitat. Eu nu am ezitat. Am spus ca avem un parteneriat strategic cu SUA, l-am consolidat, suntem la nivelul la care era greu sa credem ca vom ajunge, este un obiectiv de mandat al meu atins, si Romania este mai sigura ca niciodata.

- Ce spuneti voi, dragi apologeti ai dezarmarii Romaniei, daca, dintr-o tara putin prietenoasa, cineva vrea sa dea o lovitura NATO si pune o racheta pe un reactor de la Cernavoda? Nu trebuie sa lovesti neaparat la Bruxelles...

Toti banii vin de la americani, dar ar fi frumos sa facem si noi infrastructura in zona

- Am apreciat foarte mult deschiderea administratiilor locale din judetul Olt si nu as vrea sa fie un entuziasm major acolo, rachetele nu se amplaseaza maine si nu vin militarii maine. Un an de-acum incolo se lucreaza la proiectul de constructie. Abia in 2012 incepe constructia, vin militarii...

- Cheltuielile de amplasare, infrastructura sistemului sunt in contul guvernului SUA, inclusiv costurile anuale de intretinere. La randu-ne, trebuie sa dezvoltam infrastructurile care duc spre aceasta baza, desi nu avem in acord asa ceva, dar este pacat sa nu aloci resurse pentru o structura care sa permita o circulatie rapida. Trebuiesc alocate, mai ales ca intram in programul celalalt, prin care Kogalniceanu si Constanta sunt infrastructuri strategice, prin care SUA isi muta militari inspre si dinspre Irak si Afganistan, este o afacere pe cel putin zece ani.

Inainte de trecerea la euro, sa stabilizam bugetul

- Eu am tinut foarte mult sa mentinem obiectivul euro in 2015, dar mai important decat trecerea la euro e sa avem un buget solid, cu venituri predictibile.

- Criza asta ne-a aratat un lucru si uitati cate tari au dificultati: Spania, Portugalia, Grecia, Irlanda, mai sunt tari. Ne-a invatat ca orice sector de activitate economica neperformant este condamnat, in eventualitatea unei crize. Daca n-ar fi fost criza, n-as fi inteles acest lucru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#Traian Basescu, #Traian Basescu TVR, #traian basescu scut, #Traian Basescu FMI , #presedinte
Comentarii
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
Basescule: iesi afara, ja-vra ordinara!!!! iesi cu baronii PDL, cu comunistul prostalau Boc si cu interlopii tai cu tot si cu analfabeta Eba!!!
Poza ETC
ETC
rank 1
Basescu cu Elena lui, a adus tarii grave prejudicii, nu numai de imagine, ci si economice, politice si diplomatice.