Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Traian Basescu ii trimite pe romani la munca si reformeaza statul din varful muntelui (Video)

Sambata, 01 Ianuarie 2011, ora 14:09
4988 citiri
Traian Basescu ii trimite pe romani la munca si reformeaza statul din varful muntelui (Video)
Foto: Antena 3

Aflat la Predeal pana duminica dupa-amiaza, intr-o minivacanta, presedintele Traian Basescu a transmis ca anul acesta romanii vor trebui sa inteleaga ca "statul asistential nu mai poate exista" si ca "fiecare roman e responsabil de viata lui de zi cu zi".

Motivul: "statul nu mai are aceleasi venituri ca inainte de Revolutie", a explicat presedintele de pe partie. In plus, "Romania nu mai trebuie sa-si bazeze dezvoltarea pe speculatii", a mai spus Traian Basescu.

El a reluat ceea ce transmisese si intr-un comunicat de presa cu prilejul Anului Nou, respectiv ca "vom relua cresterea economica, timid, dar o vom relua". "Imi doresc ca romanii sa redobandeasca speranta", a mai spus presedintele, specificand insa ca in Romania exista, din pacate, "oameni care nu au ce pune pe masa pentru ca nu pot si oameni care nu au avut ce pune pe masa pentru ca au continuat sa creada ca statul este responsabil pentru fiecare din ei".

"Acestia trebuie sa mearga la munca, nu mai pot trai din taxele platite de ceilalti", a mai spus Basescu. "Un stat modern este un stat care se bazeaza pe fiecare cetatean, si nu unul in care toti cetatenii se bazeaza pe stat", a subliniat el.

"UE este in epicentrul crizei, nu ne putem face ca nu vedem", a atras el atentia. Iar pentru ca situatia sa nu se repete, "cheia este modernizarea statului"; "o spunem de mult, este timpul sa o si facem - un stat inflexibil este o povara pt cetatenii lui". "Nu ne putem reveni pe structurile aceluiasi stat", a spus el, trecand in revista cateva dintre schimbarile lui 2011.

Ce ne aduce 2011

Printre acestea, inchiderea de spitale, "acolo unde acestea sunt inutile", si trecerea la managementul privat al spitalelor, "adica managerii sa aiba contract cu spitalele", dupa cum a explicat presedintele.

Cat despre sistemul de educatie, "cel mai slab din interiorul UE", "tinerii nu vor avea nicio sansa daca nu modernizam sistemul", a spus Traian Basescu.

In ceea ce priveste sistemul fiscal, "s-au facut primii pasi, transmiterea electronica a bilanturilor este un pas inainte, dar companiile trebuie sa aiba tot mai putin contact cu functionarii de la ghiseu". Incheiem anul cu peste 1.700.000 de functionari, dar in doi - trei ani trebuie sa se ajunga la 900.000 de salariati, a atras el atentia. "Avem un procent foarte ridicat al fondului de salarii la bugetul de stat", a motivat el aceasta decizie.

Schimbari vor fi si in interiorul Ministerului de Interne, aici primand cele de "mentalitate". Basescu a atras atentia asupra faptului ca "este mult mai legat un primar de nevoile de securitate ale comunitatii decat un ministru care este la Bucuresti", mentionand si ca trebuie consolidata politia comunitara.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Traian Basescu declaratii Predeal, #Traian Basescu reformarea statului, #Traian Basescu concedieri , #presedinte