Traian Basescu, explicatii la instanta suprema despre rapirea jurnalistilor in Irak

Joi, 06 August 2015, ora 08:16
3718 citiri
Traian Basescu, explicatii la instanta suprema despre rapirea jurnalistilor in Irak
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul presedinte Traian Basescu este asteptat, joi, la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), pentru a da explicatii in dosarul rapirii jurnalistilor romani in Irak.

Basescu a fost citat la instanta suprema dupa ce Corneliu Vadim Tudor a depus o plangere penala in care i-a acuzat pe fostul sef de stat si pe Vasile Blaga ca au oprit o parte din rascumpararea platita de statul roman, in 2005, pentru eliberarea celor trei ziaristi.

Corneliu Vadim Tudor a precizat ca isi bazeaza reclamatia pe afirmatiile facute de fostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu, care a instrumentat initial dosarul rapirii, in cartea sa.

Dosarul lui Traian Basescu privind rapirea jurnalistilor in Irak, trimis la ICCJ

Liderul PRM sustine ca, din cele cinci milioane de dolari platite de statul roman, Traian Basescu si Vasile Blaga, presedinte PDL la acea vreme, si-au insusit patru milioane de dolari.

In urma plangerii a fost deschis un dosar, insa a primit decizia neinceperii urmaririi penale, avand in vedere imunitatea prezidentiala a lui Traian Basescu. De altfel, fostul sef de stat a insistat ca Romania nu a oferit bani pentru eliberarea jurnalistilor. "S-au gasit alte formule", spunea Basescu la acea vreme.

Ramane ca instanta suprema sa decida daca va redeschide sau nu acest dosar.

Jurnalistii romani Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian au fost rapiti la Bagdad, in 2005. In spatele rapirii s-a aflat omul de afaceri Omar Hayssam, care initial a fost arestat preventiv, insa in 2006 a reusit sa fuga din Romania cu o nava. El a fost prins dupa sapte ani, iar in prezent executa o pedeapsa de 23 de ani de inchisoare.

In acest dosar a mai fost arestat si trimis in judecata, in luna aprilie, si medicul sirian Mohamad Yassin, implicat in negocierile pentru eliberarea jurnalistilor rapiti.

Medicul lui Omar Hayssam, arestat pentru 30 de zile - mita de milioane de euro

Numele lui Traian Basescu, in dosarul de mita al medicului lui Omar Hayssam

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu Inalta Curte, #Basescu citat ICCJ, #Basescu rapire jurnalisti Irak, #Basescu jurnalisti Irak , #stiri Traian Basescu