Basescu ataca acciza in Parlament: Ponta si FMI au gresit. Reveniti la vechile preturi!

Marti, 01 Aprilie 2014, ora 20:07
6187 citiri
Basescu ataca acciza in Parlament: Ponta si FMI au gresit. Reveniti la vechile preturi!
Foto: Presidency.ro

Presedintele Traian Basescu a vorbit, din nou, marti seara, despre introducerea accizei la combustibil, afirmand ca aceasta este "o crima pentru economie" si o "povara enorma".

Intr-o declaratie de presa, a doua in 48 de ore pe aceasta tema, seful statului a spus ca Guvernul Ponta si FMI au gresit, in ce priveste noua taxa. De asemenea, a precizat ca va trimite o scrisoare, in Parlament, referitor la acciza la combustibil.

Basescu: Prin coruptie, minciuna, lacomie si incompetenta putem pune in pericol Romania

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui Traian Basescu:

- Cred ca exista o noua sansa sa punem sub semnul intrebarii aplicarea accizei la combustibil, pentru ca astazi (marti -n.red.) ordonanta de urgenta nu a fost adoptata in plenul Camerei Deputatilor.

- Am in pregatire o scrisoare care va pleca inspre Parlament, cu argumentele de ce trebuie respinsa OUG de catre Parlament.

Acciza la carburanti: Ordonanta, amanata marti in Parlament, la cererea PNL

- O sa incerc sa va explic. Stiu ca este o OUG mult dorita de salariatii de la Antena 3, dar ea este o crima pentru economie, impotriva intereselor economiei romanesti.

- Politica fiscal-bugetara pe care o deruleaza Guvernul Ponta impreuna cu FMI este gresita. Stiu bine aceasta tara, cum reactioneaza economia, cum reactioneaza oamenii, cum reactioneaza firmele in general.

Basescu: Noua acciza, o povara enorma pentru economie si pentru cetateni

- Afirm cu responsabilitatea unui presedinte: Politica fiscal-bugetara generata de Guvernul Ponta si acceptata de FMI, pentru Romania este gresita. Ea trebuie imediat ajustata.

- Va dau argumente: S-au introdus 35 de taxe noi. S-a introdus celebra taxa pe infrastructuri, in afara celor 35 de taxe noi.

- Este o povara enorma pentru economie si implicit pentru cetateni.

- Din pacate, nici rezultatele nu sunt conform asteptarilor - incasarile in bugetul de stat.

- In luna ianuarie, a fost un plus de 435 de milioane de lei fata de planificare. Pe februarie este un minus de un miliard, iar pe martie, un minus de 950 de milioane, ceea ce inseamna al doilea miliard minus.

- Toata valoarea ramasa de incasat pana la sfarsitul anului din taxa suplimentara pe combustibil a fost consumata, pentru ca sunt doua miliarde minus si doar 435 de milioane plus pe ianuarie. Deja 1,5 miliarde in minus fata de planificarea bugetului de stat, in conditiile in care cele 35 de taxe noi functioneaza.

- Ne pregatim de un esec major in executia bugetara.

- Daca privim la bugetele anilor 2012-2014, sa priviti la executia bugetara a anului 2012, care a fost de 193 de miliarde de lei, venituri in bugetul de stat.

- In 2013, pe baza unei cresteri economice de 3,5 la suta, veniturile in bugetul de stat au crescut cu 7 miliarde, ajungand la 200 de miliarde.

- Daca ne uitam la o crestere de economica de 3,5 la suta si o crestere de incasari de 7 miliarde, ne punem intrebarea "Ce crestere economica trebuie sa avem ca sa avem in loc de 7 miliarde, 17 miliarde?".

- Argumentul ca se colecteaza mai bine nu functioneaza, ca e daramat de incasarile dupa primele trei luni.

- Sustin ca politica fiscal-bugetara proiectata de Guvernul Ponta si aprobata de Fond este gresita si riscam sa avem efecte de dezechilibrare a echilibrelor macroeconomice in lunile urmatoare.

- Am trecut in 2009 si 2010 prin asa ceva si nu trebuie sa mergem inainte pe noua politica fiscal - bugetara aprobata de Guvernul Ponta.

- Am avut intotdeauna in Fond un partener, dar de data asta au gresit.

- Nu este de conceput sa aprobi o politica fiscala ca sa atingi niste dorinte ale unor politicieni. Asta inseamna taxe, taxe, taxe, taxe.

- Solutia corecta este revenirea la politica sanatoasa a asezarii cheltuielilor in functie de venituri certe. Numai asa ne vom putea incadra in deficitul bugetar planificat pentru acest an, fara sa generam dezechilibre macroeconomice.

- Este un semnal de maxima gravitate pe care il trag.

- Nu s-au intrebat cine le plateste si cine le colecteaza, aceste taxe. Mai mult decat sa trag public un semnal de alarma, nu mai am ce sa fac.

- Guvernul si Parlamentul isi asuma responsabilitatea, dar rugamintea mea este sa se aplece asupra ceea ce spun.

- Or sa apara din nou neplati masive catre societati si catre furnizorii bugetului de stat.

- Este un semnal de maxima gravitate pe care il trag si la adresa Guvernului, si a Parlamentului, si a FMI. Nu poti sa ai o crestere de 17 miliarde in venituri, de la un an la altul! Chiar cu puzderia de taxe suplimentare introduse. Nu se vor colecta, decat partial.

Scrisoare catre Parlament: Sa revenim la preturile anterioare

- Revin si va informez ca, plecand de la aceasta analiza pe care am facut-o serios, dar si de la sansa ca astazi nu s-a adoptat legea de aprobare a ordonantei care creste taxele pe combustitil, voi transmite Parlamentului o scrisoare prin care ii rog sa nu aprobe aceasta ordonanta, sa revenim la preturile la combustibil anterioare, si sa propuna Parlamentul Guvernului sa treaca la ajustarea cheltuielilor.

- In scrisoare, voi indica si care sunt propunerile mele de ajustare a cheltuielilor.

- De la MDRAP se pot taia 1,2 miliarde.

Acciza la carburanti: Cu cat au crescut preturile la pompa

- Mai sunt venituri suplimentare fata de estimatul din buget, care vor veni din taxa de stalp, estimez ca vor fi circa un miliard in plus.

- Si vor mai fi 5-7 de milioane de lei in plus din taxa suplimentara pe diferenta de pret de la liberalizat la pretul anterior la gaze.

- Masuri urgente intra tot in categoria semnale de alarma.

- Mai sunt 445 de milioane de euro, tot de la UE, care trebuie cheltuiti tot in acesti doi ani, pentru creare de IMM, pentru persoane defavorizate.

- Cred ca Guvernul ar trebui sa actioneze imediat, pentru ca realitatile incasarilor de pe primele trei luni arata falimentul masurilor fiscale ale Guvernului Ponta.

- Vor fi tot soiul de propagandisti, care vor spune ca e joc politic. Nu e niciun joc politic.

- In luna aprilie, vine misiunea Fondului. Intre timp, Guvernul ar trebui sa fie pregatit pentru o noua abordare.

- Repet: Daca socotim nerealizarile planificate fata de planificarea pe primele trei luni, deja incasarile pe taxa suplimentara pe benzina si motorina s-au dus.

- As vrea sa mai fac o observatie: Nu avem aparat administrativ capabil sa gestioneze celebra rambursare de 4 eurocenti. Vor fi cheltuieli extrem de ridicate, sa putem gestiona un asemenea proces si vor fi tentatii de fraudare a procesului extrem de multe.

- Solutia corecta este respingerea OUG prin care se introduce aceasta taxa si revenirea la preturile dinainte. Aceasta taxa este si o frana foarte puternica pentru economie si consum.

- Banii europeni sunt solutia, si pentru locurile de munca, si pentru investitii.

- Toate proiectele lui Dragnea sunt finantabile si din bugetul in executie 2007-2013, si dl Dragnea nu a cheltuit toti banii. Are noul buget 2014-2020 pentru care are pentru acest tip de programe circa 5 miliarde de euro. Iar Romania are o obligatie de o cofinantare de numai 5 la suta. 5 la suta!

- Din acest exercitiu, a devenit eligibil si TVA. 24 la suta din acesti bani ii intra in bugetul de stat.

- Cu cat tragem mai multi bani din noul exercitiu bugetar, cu atat intra mai multi bani la bugetul de stat.

- A gasit metoda cea mai simpla, specifica oamenilor care nu inteleg nimic din economia unui stat: taxele.

- La orice spui, fatucele rujate iti spun ele ca e propaganda electorala. Nu.

- Stiu ca toti spun "Da, au taiat salariile". Da, pentru ca nu aveam ce sa facem si nu a facut-o nimeni cu placere.

- Se compara perioada de criza adanca a Romaniei cu o perioada in care trebuia sa se relanseze?

- Imi asum tot ce s-a intamplat in perioada crizei, dar resping categoric o astfel de politica.

- In perioada crizei, a trebuit sa ne salvam tara de la un derapaj major si slava Domnului am reusit sa o redresam, iar astazi discutam despre sansa de crestere. De ce trebuie sa ne taraim?

Ponta, despre acciza: Nu sunt masochist sau nebun, sa bag o taxa inainte de alegeri

- Este cealalta varianta: Ne trebuie bani, 17 miliarde crestere de venituri de la un al la altul? E greu de imaginat.

- Lacomia, mana in mana cu coruptia. O lacomie salbatica pentru bani utilizati ca sa castige voturile baronilor locali si ale primarilor.

- Spun ca o asemenea politica este inadmisibila.

- Sunt gata sa fiu partenerul oricui, sa corectam abordarea gresita.

Intrebari:

Care sunt sansele reale ale incercari dvs?

- Nu pot sa fac mai mult decat ce poate face un presedinte. Cand lucrurile merg intr-o alta directie decat eu, ca presedinte, nu pot sa ma manifest decat intr-un cadru institutional.

- Asta e.

Sesizare CCR?

- Nu-mi dau seama, sa vedem.

Despre FMI

- Nu tot ce accepta Fondul in relatia cu Guvernul este acceptabil si pentru tara.

- Daca Romania era in dificultate, n-as fi comentat niciodata masurile pe care Guvernul le-ar fi luat. Dar acum ingropam sansa de crestere.

In ce termen dezechilibre economice? Se poate ajunge iarasi la taieri de pensii si salarii?

- Sper sa nu mai ajungem la asemenea situatii. Aduceti-va aminte de ce a fost generata acea solutie. Dl Tariceanu a lasat un deficit bugetar de 6 la suta, pe o crestere de 7,8 la suta.

- La sfarsitul anului viitor, trebuie sa avem un deficit structural de un procent.

- Avem obligatii fata de UE, sa ajungem la un deficit structural de un procent. Orice iese din tintele propuse inseamna dezechilibre macroeconomice care trebuie controlate.

- Numai cand treci pe excedent, poti sa incepi sa reduci datoria publica. Ne apropiem de zona periculoasa a datoriei publice.

Dl Dragnea spune ca banii sunt necesari pentru a continua lucrarile incepute de dna Udrea (intrebare Antena 3)

- Credeti in povestea asta? Nu sunteti la Ghidea. E jignitor sa vorbesti despre el? Nu se tipa si nu se injura aici. Sa luati raspunsul: Dragnea minte.

- Doamna, va multumesc. Doamna, va multumesc. Va multumesc. Doamna, am o rugaminte, va multumesc.

Ati facut un calcul cat v-ar costa acum un plin la Logan?

- Nu l-am facut. Daca sunt 40 de litri ori 42 de bani, inseamna 16 lei in plus. Vara fac plinul mai des, iarna mai putin. Iar acum deloc.

Despre bugetul MApN

- Nu exista premier, inclusiv Emil Boc, cu care sa nu fi avut discutii pe tema bugetului MApN, reclamand ca este insuficient.

- Toti au avut obtuzitatea sa inteleaga, ca si Ponta, ca securitatea este gratis. Trebuie sa vina evenimente nefericite ca sa inteleaga ca securitatea are costuri.

Premierul Ponta a spus ca nu poate elimina acciza, ca este inclusa deja in buget.

- Trei luni, cel putin, nu a avut-o in buget. Bugetul se scrie, bugetul acestui an este exagerat din punctul de vedere al veniturilor. Reglajul il face Ministerul de Finante.

- Sunt convins ca ministerul n-a dat drumul la bani pe care nu-i aveau.

- De ce atata zbucium sa luam bani de la cetateni si de la economia romaneasca, cand avem bani europeni?

- Dl Ponta se lauda cu incasarile pe care le-am avut din bani europeni pe 2013. Sunt numai facturi din lucrari de pe timpul Guvernului Boc.

- Actualul guvern nu a realizat nici macar o licitatie pentru un contract la calea ferata.

- Banii europeni sunt solutia si nu jecmanirea economiei romanesti si a populatiei. Imi asum masurile luate in timpul periodei de criza, dar atunci a fost o criza grea, cea mai grea de la criza din 1929.

- Avem toate premisele sa crestem si ne batem joc de sansa.

- Va multumesc mult, va doresc o seara placuta!

Basescu se vede premier: Pot face echipa cu oricine. E pacat de cata experienta am acumulat (Video)

Presedintele Traian Basescu a lansat un ultim apel, luni dupa-amiaza, catre premierul Victor Ponta, pentru a nu introduce acciza la combustibil, incepand de marti, insa acest lucru nu s-a intamplat, generand un o serie de scumpiri.

Nu e pacaleala: Lista scumpirilor care intra in vigoare la 1 aprilie (Video)

Basescu, despre acciza: E un act de sadism, Ponta incearca sa-si arate puterea

In aceeasi seara, seful statului a spus, intr-o emisiune la B1 Tv, ca introducerea accizei la combustibil reprezinta o "sfidare" si o "lipsa de respect" la adresa romanilor.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Traian Basescu acciza, #Basescu scrisoare Parlament acciza, #Basescu FMI acciza combustibil, #Basescu Ponta acciza, #Basescu acciza 1 aprilie , #presedinte