Testul esential al lui Traian Basescu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 22 Decembrie 2011, ora 12:51
5545 citiri
Testul esential al lui Traian Basescu (Opinii)
Foto: Arhiva (TVR)

Nu cred ca se asteapta cineva ca motiunea de cenzura de astazi sa aiba cea mai mica sansa de reusita. Bine ar fi pentru Opozitie ca macar toti parlamentarii proprii sa vina la vot, caci apropierea periculoasa a Craciunului ar putea provoca mari surprize.

Iar parlamentarii Puterii nici macar nu trebuie tinuti in banci cu forta. Indiferent de partidul din care fac parte, nu se poate proiect de lege mai pe placul lor decat cel intocmit de Traian Igas.

Si imediat ce motiunea va fi respinsa, iar legea comasarii alegerilor va fi adoptata, in palmele lui Traian Basescu va ateriza un cartof clocotit. Promulgarea acestei legi va fi un test major pentru presedinte. Un test de coerenta si chiar de onestitate. Iar semnalele pe care le-a dat deocamdata nu se arata foarte optimiste in privinta rezultatului acestui test.

Nici nu stiu daca exista vreo prevedere a acestei legi care sa nu contravina viziunii declarate a presedintelui. Cand s-a pus pentru prima data problema comasarii alegerilor, Traian Basescu declara: "Ar exista o justificare perfecta daca partidele din coalitie ar spune Da, amanam alegerile locale pentru ca trebuie sa facem reorganizarea administrativa si sa reducem cheltuielile de functionare a statului in teritoriu. Altfel, o tratez ca pe o problema a lor, pe care nu mi-o asum".

Asadar, Traian Basescu lega comasarea strict de regionalizare, care regionalizare nu se mai face insa, dupa cum a anuntat chiar Elena Udrea. Deci si unica justificare a comasarii, in viziunea presedintelui, a disparut.

Si, totusi, Traian Basescu declara acum, oarecum stanjenit ce-i drept, ca solutia comasarii i se pare acceptabila.

Atunci cand Coalitia a decis sa opereze o minima reducere a numarului de parlamentari, pana pe la 380, Traian Basescu s-a aratat profund nemultumit si a recomandat democrat liberalilor onesti sa voteze proiectul USL care prevede o reducere conforma cu rezultatul referendumului din 2009. Ei bine, legea lui Traian Igas nu numai ca nu diminueaza numarul parlamentarilor, nici macar la 380, ci il majoreaza, aplicand aceeasi norma de reprezentare la o populatie cu vreo 5 milioane de oameni mai mare decat a rezultat in urma recensamantului din aceasta toamna.

Traian Basescu a cerut in permanenta introducerea votului uninominal autentic, intr-un singur tur de scrutin. La un moment dat, Coalitia parea sa fi ajuns la un acord de introducere a sistemului mixt, adica uninominal autentic + liste, dar separate si cu candidati distincti. Ei bine, legea lui Traian Igas nu sufla o vorba despre vreo schimbare a sistemului de vot.

Se va face printr-o alta lege, spun liderii PDL. Este ceea ce afirma ca mai spera si presedintele si chiar promite sa discute, pentru a cata oara?, cu liderii Coalitiei si despre reducerea numarului de parlamentari, si despre schimbarea sistemului de vot.

Nu pot sa-l suspectez pe Traian Basescu de naivitate. Domnia sa stie foarte bine ca dupa intrarea in vigoare a legii Igas nu va mai fi timp pentru nicio schimbare, pentru ca in termen de 3 luni trebuie decupate colegiile electorale, operatiune deja inceputa neoficial, iar dupa ce ea va fi gata nu mai e posibila nicio schimbare in legislatia electorala.

Si asa fiind, va accepta Traian Basescu mentinerea actualului sistem de vot, care, spune domnia sa, ii trimite in Parlament pe cei refuzati de electorat, si marirea numarului de parlamentari?

Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca opera lui Traian Igas reduce limitele de pedeapsa pentru mita electorala si limiteaza conditiile pentru anularea votului in caz de frauda electorala dovedita. In mod normal, nimeni si nimic nu ar trebui sa-l poata convinge pe Traian Basescu sa promulge o asemenea lege.

Si sunt convinsa ca daca ea ar fi fost emisa de Guvernul Tariceanu n-ar fi ezitat nicio clipa inainte de a o refuza. Dar daca ar refuza legea pe care Guvernul Boc si-a asumat raspunderea ar dinamita din nou relatiile cu propriul partid, de-abia ameliorate de impacarea cu vechea garda.

Ce va sacrifica, pana la urma, presedintele: principiile sau relatia cu partidul? Va risca decredibilizarea definitiva sau insingurarea politica? Este cu singuranta o alegere grea intre verticalitate si pragmatism, intre consecventa si oportunitate politica. Este un test esential pentru Traian Basescu.

Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#Basescu promulgare comasare alegeri, #Basescu numar parlamentari, #Basescu PDL , #PDL