Suspendarea presedintelui, un joc de imagine iresponsabil (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 21 Noiembrie 2011, ora 14:54
7343 citiri
Suspendarea presedintelui, un joc de imagine iresponsabil (Opinii)
Foto: presidency.ro

Juristii USL ar trebui sa prezinte astazi raportul in baza caruia USL sa declanseze procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu pentru declaratiile facute saptamana trecuta la RRA. Sau cel putin asa anuntau miercuri liderii Uniunii Social Liberale.

Intrebat despre inghetarea pensiilor si a salariilor decisa de guvern pentru anul viitor, Traian Basescu a raspuns: "Depinde care va fi rezultatul la Curtea Constitutionala, eu va pot spune insa, indiferent care este rezultatul la CCR, bani nu exista, daca ar exista, s-ar plati. Pana la urma toti trebuie sa intelegem ca nu mai putem trai imprumutand bani pentru consum. Nu ca nu mai putem trai - putem trai, si va rog sa ma credeti ca, politic, si pentru Guvern si pentru mine, ar fi foarte usor s-o facem pe generosii, condamnand tara in anii urmatori. Ar fi usor, pentru ca un an, pana la alegeri, sa spunem, poti supravietui facand niste lucruri demagogice, dar am mai trait experienta aceasta in 2007-2008 si daca nu invatam din ea, ne vom merita soarta, cel putin eu".

Raspuns in care Victor Ponta si Crin Antonescu vad o grava incalcare a Constitutiei. Citim oare aceeasi declaratie? Presedintele a inceput prin a pune totul sub semnul deciziei CCR, dupa care a exprimat o opinie cu care putem fi sau nu de acord. Crin Antonescu nu vedea nicio incalcare a Constitutiei in opozitia premierului Tariceanu de a majora lefurile profesorilor, in pofida deciziei CCR care a devalidat legea, votata in unanimitate, drept constitutionala. Argumentul fostului premier a fost exact acelasi: nu sunt bani.

Pe de alta parte, exista o decizie a CCR, care statueaza ca nu constituie temei de suspendare simplele declaratii prin care presedintele isi exprima puncte de vedere. Traian Basescu nu a semnat niciun act contrar vreunei decizii CCR. Iar opiniile, gresite sau nu, nu-i pot fi ingradite. Pentru ele raspunde politic. Si daca tot vorbim despre importanta hotararilor CCR, pe care Victor Ponta le apara cu pieptul gol, de ce nu acorda aceeasi valoare sacrosanta si hotararii CCR care se refera la consecintele declaratiilor presedintelui?

Este evident ca liderii USL au cautat cu disperare o tema de impact asupra careia sa concentreze atentia pentru a trece in planul al doilea scandalul din PSD si dezvaluirile deloc comode ale lui Mircea Geoana. Si cum nu exceleaza la capitolul imaginatie au recurs din nou la refrenul deja cam uzat al suspendarii presedintelui. Caci cine sa fie vinovatul de serviciu care ne scoate din toate problemele?

Ca dovada ca, deocmadata, ne aflam in fata unei operatiuni de imagine, este si faptul ca nu am fost anuntati despre declansarea procedurii de suspendare, ci despre declansarea procedurii de evaluare a posibilitatii suspendarii. Normal ar fi fost ca aceasta etapa sa fie una interna, discreta, iar anuntul sa fie facut in functie de rezultatul ei in momentul declansarii demersurilor legale. Cu atat mai grava este dovada de iresponsabilitate a liderilor USL care se joaca cu focul unor astfel de subiecte intr-un context european complicat, intr-un moment in care orice adiere de instabilitate politica poate provoca o furtuna in plan economic si financiar.

Asadar, temei pentru suspendare nu exista, dar nici in 2007 n-a existat. De atunci insa s-a schimbat insa rolul CCR in procedura de suspendare si avizul Curtii, nu mai este, potrivit unor juristi, consultativ. Deci este posibil sa nici nu se ajunga la vot de suspendare. Daca totusi se ajunge, teoretic nu exista nici majoritate. Dar practic? Vacantarea foarte probabila a functiei de la Senat, socantul caz Apostu si posibilul caz Scripcaru au complicat foarte tare scena politica.

Ca intre Traian Basescu si PDL treaba mergea tot mai prost se vedea cu ochul liber de ceva vreme. Democrat liberalii ar fi trait in buna pace cu colegii de la UDMR, daca nu ar fi fost supusi presiunii prezidentiale pe tot felul de proiecte enervante, gen regionalizare sau reducerea la 300 a numarului de parlamentari. Dar cazul Apostu a generat un adevarat seism.

Este poate pentru prima data cand baronii PDL realizeaza ca DNA are libertate totala in ceea ce-i priveste, o libertate garantata de Traian Basescu. Nu mai discutam asadar despre enervari, ci despre lupta pentru supravietuire, cu atat mai mult cu cat Traian Basescu a anuntat ca mai urmeaza cazuri din tot spectrul politic. In acelasi timp, atacul la Sorin Apostu este perceput in PDL ca un atac direct la Emil Boc si, ca sa vezi coincidenta, tocmai cand acest fior strabatea partidul, apare in Adevarul, pe surse, si ipoteza ca presedintele voia sa-l schimbe pe Emil Boc cu Sebastian Lazaroiu, dar premierul s-ar fi agatat cu unghiile de scaun.

Pentru baroni, Emil Boc este unul de-al lor, liderul slab ideal. Sebastian Lazaroiu este tot ce-i poate enerva mai tare, un corp strain, intelectual cu principii. Scarbos si periculos! Si daca intr-o zi, totusi, Emil Boc va ceda, se pot intreba ei. Sa ne trezim cu alde Lazaroiu pe cap? Ne e bine! In acest context cred ca exista democrat liberali care se intreaba daca nu le-ar fi mai bine fara Traian Basescu si DNA pe cap? Domnul Ponta a promis deja ca se termina cu procurorii nesimtiti daca vine USL la putere. Asa ca nu mi se pare foarte fantezist ca unii dintre ei sa fie tentati, la o adica, sa-si negocieze voturile si tradarea cu Opozitia.

Pe de alta parte, odata cu vacantarea presedintei Senatului se deschide lupta pentru acest post. Il vrea si Gyorgy Frunda, mare "prieten" al lui Traian Basescu, se stie. Si daca maghiarii ar primi postul pentru dl. Frunda ca pret al tradarii la votul pentru suspendare si ca avans generos pentru 2012? Nici asta nu mi se pare chiar o ipoteza fantezista.

De ce ar vrea Victor Ponta si Crin Antonescu sa puna acum in joc functia prezidentiala? Pentru a-l planta acolo pe liderul PNL cat inca nu sunt voci puternice din USL si din jurul lui care sa revendice candidatura, inainte ca USL sa scada dramatic in sondaje si pentru ca sperantele ca in 2012 USL sa ia peste 50% sunt tot mai mici, deci numele preierului va fi tot la latitudinea presedintelui.

Asa ca pana la urma planul suspendarii, plecat ca in 2007, initial dintr-o aiureala, sa devina cu mult mai serios pe parcurs. Si daca va fi asa, mai degraba ar putea fi zadarnicit de aripa Iliescu-Nastase din PSD, aripa care are alte planuri pentru functia prezidentiala. Este vorba despre acei pesedisti care lucreaza la adevarata candidatura prezidentiala a PSD si nu ar da niciodata de buna voie functia suprema in stat reprezentantului altui partid. Deja Ion Iliescu s-a aratat mai mult decat rezervat in privinta unei noi incercari de suspendare.

Si daca totusi se va ajunge la referendum eu n-as miza neaparat pe un vot pentru trimiterea acasa a lui Traian Basescu. Si nu pentru ca Traian Basescu mai are popularitatea din 2007, ci pentru ca operatiunea ar putea fi perceputa ca una a coruptilor transpartinici impotriva garantului libertatii DNA.

Asa ca una peste alta, suspendarea ar putea avea succes acolo unde ea pare ratata din start si ar putea esua acolo unde initiatorii se asteapta la succes garantat.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Traian Basescu suspendare, #USL suspendare Basescu , #suspendare Basescu