Suspendarea presedintelui, "praf in ochi" pentru Opozitie, marul discordiei in tabara Puterii

Luni, 08 Septembrie 2014, ora 15:02
4047 citiri
Suspendarea presedintelui, "praf in ochi" pentru Opozitie, marul discordiei in tabara Puterii
Foto: jurnaluldenordvest.ro

Daca Opozitia nu sustine demersul lui Calin Popescu Tariceanu de suspedare a presedintelui Traian Basescu, se pare ca acest demers a devenit marul discordiei in coalitia Puterii, dupa ce UDMR a informat ca nu va sprijini suspendarea.

Anuntul vine din partea liderului UDMR Kelemen Hunor, care a mentionat ca "preocuparea ar trebui sa fie viitorul, nu trecutul, iar Traian Basescu reprezinta trecutul", scrie Mediafax.

"UDMR nu va sustine demersul lui Tariceanu, nu va da nici semnaturi pentru a initia procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu si nu va vota in Parlament, daca se va ajunge la un vot in Parlament. Noi consideram ca in aceasta campanie ar trebui sa ne preocupe viitorul, nu trecutul. Traian Basescu reprezinta trecutul", a declarat Kelemen Hunor.

Presedintele UDMR s-a aratat nemultumit de faptul ca Tariceanu nu a cerut parerea Uniunii cand a demarat procedura de suspendare a sefului statului.

Ce zice UDMR de suspendarea lui Basescu

ACL: Praf in ochii romanilor

Nici Alianta Crestin Liberala (ACL) nu sustine procedura lui Calin Popescu Tariceanu, a anuntat, luni, liderul democrat-liberalilor, Vasile Blaga.

"Pozitia ACL e ca demersul este praf in ochii romanilor. Domnul prim-ministru, inteles cu domnul Tariceanu, ar trebui sa fie chemat de Tariceanu in Parlament sa raspunda pentru abuzuri si proasta guvernare.

Astfel de actiuni (ordonantele de urgenta - n.red.) intervin abrupt intr-un procers electoral care va duce la plecarea investitorilor. Nu ne intereseaza demersul si nu suntem de partea lui", a explicat Vasile Blaga.

A treia suspendare a lui Basescu? Ce spune MRU

Orban considera demersul "o diversiune ieftina"

In plus, vicepresedintele PNL Ludovic Orban sustine ca initiativa liderul PLR este "diversiune ieftina", cu scopul de a arunca "praf in ochii cetateanului", arata Agerpres.

"Este cea mai mare aberatie pe care am auzit-o, sa faci referendum pentru demiterea unui presedinte care-si pierde mandatul in doua luni de zile. Este o diversiune ieftina, este praf in ochii cetateanului, nici macar Ponta nu are curajul sa initieze el acest referendum, l-a pus pe baiatul de serviciu, Tariceanu, sa anunte, sa bage degetul in apa, pentru ca despre asta este vorba", a declarat Orban, aflat la protestul organizat de ACL in fata sediului Avocatului Poporului.

Basescu, despre o noua suspendare: Intru in campanie si nu o sa le fie bine

Totodata, presedintele PMP Elena Udrea a spus ca gestul lui Tariceanu reprezinta unul "de o iresponsabilitate crasa", criticandu-l pe fostul premier ca pregateste aceasta actiune de Sfanta Maria, relateaza Agerpres.

"Vedeti daca nu are Dumnezeu? Cand toata tara este in slujba de Sfanta Maria, domnul Tariceanu are o singura grija: cum sa se pregateasca el si domnul Ponta de alegeri, in asa fel incat sa se asigure ca obtin cat mai multe voturi. Este un gest de o iresponsabilitate crasa sa vorbesti acum despre suspendarea presedintelui Traian Basescu, cu doua luni inainte de terminarea mandatului acestuia", a precizat Udrea, aflata la hramul Manastirii din Pasul Tihuta.

Sarbu: Basescu vrea razboi ca sa ramana presedinte

In tabara Puterii, insa, cuvintele sunt grele la adresa presedintelui Traian Basescu. Ilie Sarbu a precizat ca exista motive mult mai grave decat argumentele pentru care Tariceanu cere suspendarea sefului statului.

Intrebat daca este oportuna o suspendare in contextul regional, liderul senatorilor PSD a raspuns: "Credeti ca contextul regional sta in Basescu? El ar vrea sa inceapa razboiul in Romania ca sa ramana presedinte. Credeti ca marile puteri stau la telefoanele rosii pentru Basescu? Daca ati fi in locul lui Obama, un presedinte pe final de mandat ce poate sa mai faca?".

Gabriela Firea, purtatorul de cuvant al campaniei electorale a lui Victor Ponta, a declarat ca in PSD exista in acest moment doua curente de opinie referitoare la suspendarea presedintelui, adaugand ca partidul va lua in discutie acest demers pana la Congresul de vineri, arata Mediafax.

"Exista doua curente: orice om, fie presedinte sau simplu cetatean, atunci cand incalca legile, cand incalca Constitutia, trebuia sa plateasca de indata, nu la o data ulterioara. Si al doilea: o campanie electorala pentru referendum (de demitere - n.red.) nu ar face decat sa-l puna pe Traian Basescu in situatia de a se victimiza, de a stoarce lacrimi de la electorat pentru ca nu e lasat sa-si incheie mandatul.

Zilele acestea vom avea sedinta la varful PSD. Se va lua o decizie pe care o vom comunica. Va trebui sa analizam profund, inteligent, argumentele pro si contra si trebuie sa tinem seama de ce e mai bine pentru romani", a explicat Firea.

La randul sau, presedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, a precizat ca formatiunea pe care o conduce va sustine cererea lui Tariceanu de suspendare a lui Traian Basescu.

"Opinia majoritatii in cadrul senatorilor si deputatilor PC este de a sustine acest demers...ca principiu, trebuie sa transmitem un semnal ca, indiferent ca suntem in prima sau ultima zi de mandat, trebuie respectata Legea fundamentala", a declarat liderul conservatorilor, intr-o declaratie de presa comuna cu seful PLR.

Tariceanu duce suspendarea in grupurile parlamentare

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat luni data cand Parlamentul va vota asupra cererii de suspendare a presedintelui Traian Basescu.

Basescu, la un pas de a treia suspendare - Tariceanu face primul demers oficial

Liderul PLR Tariceanu a anuntat ca luni va face publica cererea oficiala de suspendare a presedintelui Traian Basescu, urmand ca un vot asupra acestei cereri sa fie dat de plenul reunit al camerelor Parlamentului pe data de 23 septembrie.

Daca cererea sa va fi aprobata si va beneficia de un numar suficient de voturi in Parlament, un scrutin popular privind suspendarea ar urma sa aiba loc pe data de 2 noiembrie, concomitent cu primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale.

D.T.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#suspendare Basescu, #suspendare Basescu UDMR, #suspendare Basescu Sarbu, #suspendare Basescu ACL , #presedinte