Suspendarea lui Basescu, in presa straina - Lovitura de stat, razbunare, haos

Sambata, 07 Iulie 2012, ora 11:47
20179 citiri
Suspendarea lui Basescu, in presa straina - Lovitura de stat, razbunare, haos
Foto: Arhiva

Traian Basescu a fost suspendat, vineri, pentru a doua oara in cariera sa, din functia de presedinte al Romaniei, iar acest lucru, mai ales pe fondul ultimelor actiuni ale Guvernului Ponta si ale parlamentarilor USL, nu putea lasa indiferenta presa internationala.

Cele mai mari agentii de presa au tratat detaliat subiectul, materialele lor fiind preluate de publicatii prestigioase din toata lumea, precum Washington Post, Der Spiegel sau L'Express.

Conflictul presedintelui cu premierul, atentatele la independenta institutiilor si ingrijorarile partenerilor europeni ai Romaniei reprezinta principalele teme tratate in subiectul suspendarii lui Traian Basescu.

Basescu, suspendat: Vreau sa cred ca romanii nu isi doresc linistea din timpul Guvernului Iliescu

Romania, in cea mai crunta criza de la caderea comunismului

"Vrajba inversunata dintre Basescu si rivalul sau, premierul de stanga Victor Ponta, a aruncat Romania in cea mai crunta criza de la caderea dictaturii comuniste din urma cu 20 de ani", scrie Agentia France Presse. "Puterile occidentale si-au manifestat ingrijorarea ca alianta guvernamentala a lui Ponta erodeaza echilibrul dintre puterile statului in campania de a-l debarca pe Basescu. (...) Criza politica din aceasta tara, una dintre cele mai sarace din Europa, a facut ca si cursul monedei nationale sa o ia la vale", mai noteaza AFP.

Washington Post, care preia Associated Press, scrie cum "masinatiunile menite sa-l suspende pe Basescu, in special cele care au adus atingere justitiei", au atras declaratii si ingrijorari din partea Uniunii Europene si a Statelor Unite. "Basescu a mai fost suspendat si in 2007, dar a reusit sa treaca de referendum. Insa, popularitatea sa a scazut treptat, astfel incat acum trebuie sa faca fata unui viitor incert", spune AP.

Basescu: Nu ii voi mai pune niciodata lui Ponta in mana un mandat de premier

Aceeasi agentie este preluata si de ABC News si Fox News, acesta din urma prezentand si fragmente din discursul lui Basescu de dupa suspendare.

Xinhua face o scurta trecere in revista a procedurilor ce trebuiesc urmate de acum incolo. Totodata, agentia de stiri chineza aminteste de cum a ajuns USL la Putere, dupa ce guvernul condus de fostul sef al Serviciului de Informatii Externe Mihai Razvan Ungureanu a fost cazut in urma unei motiuni de cenzura.

Actiuni politice fara scrupule in Romania - Harababura se adanceste

"Guvernul roman il suspenda pe presedinte, harababura se adanceste", titreaza Reuters. "Votul de la suspendare a fost parte a unui sir de actiuni politice fara scrupule, care au paralizat activitatea parlamentara, au lovit moneda nationala si au determinat ingrijorari privind capacitatea Romaniei de a respecta acordul de imprumut cu FMI in valoare de cinci miliarde de euro.

"Viata politica din Romania, mai instabila ca oricand, este in haos de cateva luni, iar Ponta este al treilea premier in acest an, dupa ce predecesorii sai au trebuit sa plece in urma protestelor privind austeritatea si coruptia", descrie Reuters situatia din Romania.

Materialul celor de la Reuters este preluat si de Chicago Tribune.

Jurnalistii de la BBC prezinta stirea suspendarii lui Basescu, insa amintesc ca situatia e ceva mai complicata, insusi premierul Victor Ponta fiind presat sa demisioneze in urma acuzatiilor de plagiat.

Franta, atenta la evenimentele politice din Romania

Presa franceza nu trece cu vederea disputele de la Bucuresti. Ouest France povesteste cum coalitia de la Putere si presedintele suspendat Traian Basescu se acuza reciproc de "violare a Constitutiei".

Romandie aminteste ca din USL face parte si Partidul Conservator, al carui membru fondator, Dan Voiculescu, a primit verdict de colaborare cu Securitatea, iar L'Express prezinta avertismentele lui Basescu in ceea ce priveste compromiterea stabilitatii si imaginii Romaniei.

Lovitura de stat in Romania. Basescu nu si-a spus ultimul cuvant

Jurnalistul Le Figaro Alexandre Levy isi titreaza articolul "Romania: Lovitura de stat impotriva presedintelui".

"Epurarile intreprinse de Hitler si Stalin sau mai recentele persecutarii ale dizidentilor de catre regimul lui Alexandr Lukasenko in Belarus: jurnalistii romani sapa acum in analele istoriei pentru a gasi dictaturi cu care sa asemene asaltul majoritatii de stanga ce are loc asupra institutiilor statului", isi incepe Levy articolul.

Le Figaro scrie ca din aceste evenimente, presa internationala nu a retinut la inceput decat aspectele comice ale disputei dintre presedinte si premier privind reprezentarea Romaniei la Consiliul European, "insa, in timp ce opinia publica se amuza de acuzatiile de plagiat formulate de revista Nature la adresa lui Victor Ponta, USL isi continua ofensiva", schimband presedintii celor doua Camere precum si titularii altor "posturi sensibile".

"Ramane sa vedem capacitatea de riposta a lui Traian Basescu. Aflat la presedintie din 2004, acest veteran al politicii nu si-a spus cu siguranta ultimul cuvant", isi incheie francezul articolul.

Romania, impartita in 3 - anti-Basescu, anti-Ponta si anti-politicieni

Agentia germana de presa DPA are una dintre cele mai sugestive descrieri ale peisajului politic din Romania.

"Romanii nu pot sa se decida pe cine detesta cel mai tare: presedintele lor, premierul lor sau intreaga clasa politica. Sute de demonstranti s-au strans in orasele de pe tot cuprinsul tarii. Unii poarta pancarte in care il acuza pe premierul Ponta, in timp ce altii au treaba cu Traian Basescu. Al treilea grup, care se manifesta mai ales pe Internet, ar dori sa scape de amandoi", scrie DPA.

Agentia germana incearca sa patrunda si in culisele motivatiilor premierului si aliatilor de a-l suspenda pe Traian Basescu.

"In primul rand, Ponta s-ar putea teme de justitie, despre care crede ca e controlata de Basescu. Mentorul politic al sau, Adrian Nastase, este la inchisoare, pentru ca si-a finantat ilegal campania. In al doilea rand, Ponta ar putea sa caute razbunare, din moment ce crede ca Basescu se afla in spatele acuzatiilor de plagiat care i-au afectat imaginea", crede DPA.

Deutsche Welle pune accent pe "lupta pentru putere" de la Bucuresti, iar Spiegel preia stirea postata de Reuters, insa aminteste si de amenintarile primite de unul dintre judecatorii CCR inainte de decizia Curtii, dar si de criticile aduse de Guvernul Federal de la Berlin Romaniei: "Guvernul Federal are dubii serioase in ceea ce priveste legitimitatea actiunilor Guvernului Ponta".

Suspendarea lui Basescu, stirea de deschidere in FAZ

FAZ aloca pozitia de deschidere a site-ului evenimentelor de pe scena politica romaneasca. Jurnalistii germani amintesc de ingrijorarile exprimate de Comisia Europeana, care, potrivit acestora, ar urma sa foloseasca raportul pe justitie ca "arma politica" impotriva lui Ponta.

In continuare, FAZ prezinta sanctiunile pe care Romania le-ar putea primi de la UE: reducerea fondurilor structurale, blocarea aderarii la Spatiul Schengen si retragerea dreptului de vot in Consiliul European.

Si site-ul cotidianului elvetian Neue Zurcher Zeitung aloca principala pozitie suspendarii lui Basescu, citand presa romaneasca.

Spaniolii nu-l iarta si nu-l uita pe Ponta

El Pais nu uita si nu iarta. Dupa ce jurnalistii spanioli au fost nevoiti sa demonstreze cu o inregistrare audio ca premierul Victor Ponta le-a declarat ca, in cazul in care va fi acuzat oficial de plagiat, isi va da demisia, dupa ce ministrul de Externe roman Andrei Marga a sugerat ca au scos vorbele primului ministru din context, acestia au alocat subiectului nu doar o stire, ci si un editorial.

In textul de opinie din El Pais, Romania in care Victor Ponta si coalitia sa detin puterea este prezentata ca o tara aruncata in haos, "un haos care nu a mai fost de la caderea regimului comunist al lui Ceusescu incoace", iar jurnalistii atrag atentia Bruxelles-ului ca "nu ar trebui sa tolereze un asemenea regres".

O suspendare previzibila

Ziua suspendarii, LIVE TEXT pe Ziare.com

Presedintele Traian Basescu a fost suspendat din functie, vineri seara, de catre Parlament. 256 de parlamentari au votat pentru suspendarea sefului statului, fiind necesare 217 voturi. Impotriva s-au inregistrat numai 114, iar un vot a fost anulat.

In urma suspendarii lui Traian Basescu, presedinte interimar al Romaniei va fi Crin Antonescu. Data referendumului a fost stabilita pentru 29 iulie.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#suspendare Traian Basescu presedinte, #suspendare Basescu presa internationala, #lovitura stat suspendare Basescu, #Ponta Guvern suspendare Basescu , #suspendare Basescu