Sorocul (Opinii)

Luni, 06 August 2012, ora 23:40
5958 citiri
Sorocul (Opinii)
Foto: Arhiva

Ne despartim cu greu de superstitii, chiar la cel mai inalt nivel. Astfel, CCR a decis intai, nu cred ca intamplator, ca termenul scadent al sentintei referitoare la valabilitatea referendumului sa fie decalat tocmai cu 40 de zile.

Dorea sa ne convinga de greutatea deciziei ori poate sa ne arate ca sorocul fie al legitimarii celor 87,5%, fie al celor 11,12% dintre electorii participanti la vot va intra in mitologie.

Nu stiu daca din cauza conotatiilor mitologico-superstitioase s-a renuntat la "12 septembrie" in favoarea lui 31 august, cert este ca "sorocul" ne-ar fi adaugat o dimensiune in plus, una ezoterica.

Hai la soroc

Ce este sorocul? Un ragaz divin de 40 de zile legat de soarta (fatum, fatalitate), adica "soroc", in slava veche. La 40 de zile se va face o anume pomenire sau se va intampla un eveniment important legat de soarta unei comunitati, a unui individ. Este momentul cand sufletul indepartat de trup acum 40 de zile se dezleaga de locul natal, indreptandu-se catre empireu.

A se mai observa ca folosirea unor astfel de termeni este o tactica prea obisnuita a regimului Basescu si mai ales a activistilor sai, ca sa nu-i suspectam de intentia manipularii. A se aminti de "reintregire" (a salariilor), cuvant scos din sintagmele "Razboiul de reintregire a neamului" sau "Ferdinand Reintregitorul" ca momeala pentru poporenii supusi curbelor de sacrificiu, sau "restauratie", nu a Bourbonilor, evident, ci a regimului Iliescu-Nastase. Aceasta era imaginea raului absolut in comparatie cu personificarea binelui portocaliu. Vezi ca nu cumva sa cada si mai jos in sondaje dl Basescu si PDL.

Revolutia de vorbe

Revolutia lexicala a fost continuata in cascada prin repetarea obsesiva a altor cuvinte grele ca "dictatura" (a Parlamentului, a primului ministru Ponta), "lovitura de stat" (data prin referendum), supunerea si "controlul" Justitiei de catre oamenii unui singur mogul care vrea sa scape de puscarie... De aici 256 parlamentari, "gasca puscariabililor"... O revolutie de dragul unor cuvinte cu forta de penetratie si remanenta colectiva.

Sau poate sorocul il priveste direct pe dl Basescu. Cu toate eforturile lingvistice, devenite astfel simptomatice, si presedinte si partid prezidential au pierdut puterea, iar acum reiau revolutia terminologica spre a o recupera.

Asa ca razboiul lexical deschide noi fronturi: au devenit puscariabili toti primarii care vor incerca sa actualizeze listele electorale permanente, asa cum a cerut CCR, insasi actualizarea fiind ilegala si antinationala caci va nenoroci pe vecie viitorul Romaniei. Ba acuza a fost abil impinsa spre toti cei 7,4 milioane ce stampilasera DA la referendum.

Dai in mine, dai in tara

Nu ni se spune despre ce "viitor" va fi fiind vorba, fiindca al Romaniei devine "trecut" odata cu pierderea ori instrainarea mai tuturor resurselor naturale importante, a industriilor, asa ceausiste cum erau, dadeau de lucru clasei muncitoare acasa, nu peste hotare, a bancilor, a flotei, a ...sperantei.

Insa termenul fatal a fost "boicotul". El a demonstrat Europei si mai marilor UE esenta democratiei promovate de presedintele suspendat si de partidul prezidentiabil: au luptat cu toate fortele si cu toate armele, si romanesti si straine, si permise si nepermise, ca sa impuna cvorumul ca o conditie sine qua non a demiterii dlui Basescu prin referendum.

Dar, impotriva tuturor cutumelor democratice si a corectitudinii politice, chiar a doua zi, pentru a nu se realiza cvorumul, suspendatul a abdicat de la onoare si demnitate cerand alegatorilor sa boicoteze referendumul. Ceea ce inseamna ca actiunea a fost premeditata, iar cetatenii au fost pacaliti. Inclusiv CCR.

Politica nimicului e scumpa

Abia atunci curtile europene s-au trezit cu tavalugul minciunilor la usa: loviturile de stat, dictatura, controlul Justitiei erau simple figuri de stil de adormit vigilenta, ca si reintregirea, restaurarea... iar autorii si-au pierdut creditul. Nici dl Barroso, nici dna Merkel n-au mai sarit ca altadata ...

Pentru ce va fi pohtind din nou puterea cu atata ardoare? Nu vrea sa ne spuna. Poate vom afla pana la soroc. In cei 8 ani de regim Basescu, statutul nostru de colonie ni s-a consolidat. Iar anii care vin nu suna deloc incurajator: si copiii si nepotii au de robotit zdravan ca sa inapoieze zecile de miliarde de euro cu care s-a falit dl Basescu. Nici macar nu ne poate spune ca pe vremuri: "aici sunt banii dumneavoastra!" Dar sorocul?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#CCR soroc referendum decizie, #Basescu referendum decizie CCR , #referendum demitere