Soarta facatorilor de majoritati (Opinii)

Duminica, 08 Iulie 2012, ora 19:52
3010 citiri
Soarta facatorilor de majoritati (Opinii)

Spatiul public s-a incins si la propriu, din pricina caniculei, si la figurat, din pricina zgomotelor unei batalii demult previzibile. Dar arareori s-a mai intamplat sa nu incerce cineva sa despice firul in patru ca acum.

Angajate trup si suflet de o parte ori de alta, atat intelighentia, cat si mass-media risca sa piarda din vedere esentialul: contradictiile de azi au o cauza precisa, un inceput, o evolutie si un sfarsit.

Sistemul nostru politic nu a avut de la inceput necazuri cu majoritatile parlamentare, cat mai degraba cu perceptia publica asupra acestora, ceea ce nu este determinant in procesul de buna guvernare, admitand ca acesta este scopul oricaror politici publice.

Scurta istorie

Astfel, pana la alegerile dupa noua Constitutie din 1992, nici n-a fost nevoie de coalitii deoarece FSN dispunea de majoritate confortabila. Nici intre 1992 si 1996 nu s-au ridicat semne de intrebare, in afara celor de moralitate si de continuitate a regimului de dinainte de 1989: guvernarea lui Nicolae Vacaroiu a functionat pa baza "patrulaterului rosu" format din PDSR, PUNR, PSM si PRM, fara tendinte centrifuge.

Coalitiile de guvernare au inceput sa scartaie dupa 1996: sustinuta de PD-ul, condus de dl Petre Roman, si de UDMR, Conventia Democratica a fost minata in interior de certurile intre partidele istorice PNL, PNTCD, PSDR si bataiosii lideri PD, revendicarile, neintelegerile si neincrederea intre principalii actanti lasand impresia lucrului facut fara matura chibzuinta, desi dintre toate perioadele, aceea a fost cea mai densa in reforme: privatizare, decomunizare.

Tentatia tortului

Legislatura urmatoare a avut caracteristicile celei iliesciene din 1992-1996, cu un intermezzo comic, supranumit episodul Farfuridi, cand, nechemat la impartirea tortului Puterii, dl Valeriu Stoica, liderul PNL, a rupt ofuscat protocolul (incheiat pe sub mese) cu PSD.

In concluzie, majoritatile s-au aglutinat pe scheme clasice, determinate de vointa populara, iar guvernarile n-au avut a suferi din aceasta, ci din pricina lipsei curajului de a face reforme radicale si a statornicei incompetente in sectoare vitale.

Unii castiga voturi, altii guverne

Majoritatile noastre schiopateaza din 2004 incoace: nefiind inregistrata ca atare, Uniunea Nationala PSD+PUR (35,17%), desi obtine cel mai mare numar de voturi, nu primeste de la Presedintie dreptul de a alcatui Guvernul. Impreuna cu mult hulitul, si nu degeaba, PRM ar fi putut realiza o majoritate confortabila, dupa redistribuire.

Primesc in schimb acest drept dl Tariceanu si Alianta D.A. cu doar 32,59%, care impreuna cu cele 8,05% ale UDMR si cu ruperea din Uniunea Nationala a PUR-ului lui Voiculescu (O, tempora!) au incropit majoritatea sustinatoare a Puterii.

Din pacate, lucrurile au mers pana cand a ajuns dl Basescu la un post de televiziune unde a deconspirat "solutia imorala". Alianta D.A. s-a destramat prin iesirea PD de la guvernare in 2006 si prin ruperea unei aripi din PNL de catre fostii sai lideri Stoica si Stolojan, cei ce au facut din PD un alt partid liberal, PDL.

De remarcat ca guvernarea Tariceanu a beneficiat totusi de o majoritate informala alaturi de PSD, fiind, se spune, cea mai prospera perioada economica postdecembrista.

Visul dlui Basescu

La fel au stat lucrurile in 2008. Dl Basescu isi vede visul cu ochii, un vis la care, ce e drept, cativa negociatori discreti au lucrat mai bine de un an, cand se obtine o larga majoritate PSD+PDL, numai buna pentru punerea in opera a reformelor clamate de populatie. Coalitia s-a spart insa la nici un an, din lipsa de incredere fata de ministrul de Interne al PSD in preajma alegerilor prezidentiale.

Elementul comun al ratarilor? Nerespectarea libertatii de asociere la guvernare, inaderenta la procedurile parlamentare si negocierea superficiala a majoritatilor, nerespectarea vointei populare exprimate la urne. Acesta e motivul adevarat pentru care nicio majoritate alcatuita de dl Basescu, nu intereseaza aici mijloacele, n-a rezistat.

Cititorii de zodii

Pentru ca totusi cei ce au desavarsit Constitutia Romaniei, aceleasi elemente luate in discutie aici fiind prezente in toate reglementarile constitutionale ale tarilor democratice, au tinut cont de anumite determinari ale comportamentului cetatenesc, comportament care, iata, se razbuna asupra arbitrilor care nu tin cont de specificul si spiritul vointei populare si se amesteca in desfasurarea partidei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Basescu majoritati parlamentare, #Basescu suspendare USL , #suspendare Basescu