Se pregateste razboiul pentru Basescu (Opinii)

Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 13:10 11266 citiri

Auzindu-l pe Ponta cum il condamna pe Traian Basescu ca a vandut interesele tarii la Bruxelles ca sa isi pastreze "niste prietenii personale in caz de nevoie", nu pot sa nu imi aduc aminte si de restul filmului in care cei doi, din cand in cand si cu participarea lui Crin Antonescu, s-au acuzat reciproc de tot ce poate fi mai penal, iar apoi s-au pupat pe obraz, au semnat pacte de colaborare si au mers inainte.

Evident, de fiecare data pacea venea peste conflictul lor in numele interesului national. Este falsul razboi al acuzatiilor hardcore din care toata lumea iese bine la final si nimeni nu raspunde pentru nimic. Luate in sine, declaratiilor lor sunt extrem de dure si ar trebui sa echivaleze cel putin cu inceperea urmarii penale.

Sa ne amintim cateva, doar pe cele care au intrat in arhivele stirilor. In timpul campaniei de suspendare a presedintelui de anul trecut, Traian Basescu acuza lovitura de stat "in curs de desfasurare" si il indica pe Crin Antonescu drept "paiata de la Cotroceni" care se face vinovata direct de destructurarea serviciilor de securitate ale statului.

Dupa cum vedem, nimeni nu a raspuns. Nici pentru acuzatiile cu sau fara temei, nici pentru faptele extrem de grave indicate. Despre Victor Ponta, acelasi Traian Basescu a spus lucruri cel putin la fel de grave, fiind prezentat drept celalalt vinovat pentru lovitura de stat din 2012. In acest context lasam deoparte acuzatiile la fel de grave, dar de ordin personal, precum "mincinos", "dottore", "plagiator", "copilot" si ce mai stim ca si-au aruncat unul altuia.

A urmat luna de miere a colaborarii dintre premierul nedorit dar numit, si inca de doua ori, Ponta, si presedintele neiubit dar inca in functie, Basescu, iar circul nesfarsit al alegatiilor fara nicio acoperire a luat o pauza. Din el s-a iesit in momentul in care presedintele l-a acuzat pe premier ca s-a dus in vizita in turneul din Asia fara mandat. Apoi si Crin Antonescu si-a reamintit ca Traian Basescu se afla la Cotroceni pentru ca sase oameni de la CCR au falsificat un document...

Reluand si innodand traditia acuzatiilor extreme, care intr-un stat normal ar trebui sa se finalizeze fie cu o condamnarea a acuzatului, fie a denuntatorului, prim ministrul Guvernului declara senin despre presedintele tarii ca "a vandut interesele Romaniei (la Bruxelles) si cand a negociat deficitul si cand a negociat fondurile europene". In raspuns la acuzatiile lui Basescu despre taxele inventate de Ponta pentru a-si "hrani" aparatul bugetar.

S-ar putea crede ca razboiul de tesut al declaratiilor iresponsabile din partea celor mai importanti oameni in stat a fost reluat, intrucat se apropie alegerile europene si prezidentiale din 2014. Ar putea fi suficient, daca majorarile de taxe si impozite haotic impuse si gandite nu ar fi echivalentul, in oglinda, al taierilor de pensii si salarii din 2010. Echivalentul soft al aceluiasi dezastru economic. Diferenta ar fi ca astazi exista doi centri de putere si alegerile urmeaza sa vina.

Ar putea fi, asa cum pare, un nou razboi de ochii lumii, intre niste personaje de carton, care dupa ce au scapat de alegeri se impaca si isi impart prada in functie de procentele de la vot. Sau, daca ne luam si dupa acuzatiile infinit mai grave, care au inceput sa vada lumina publica - acuzatiile lui Sorin Rosca Stanescu despre sumele uriase primite de Traian Basescu in campania din 2004 de la Sorin Ovidiu Vintu, am putea fi martorii inceperii unui alt razboi pe bune, asemanator celui dintre Basescu si Nastase, care s-ar putea sfarsi cu rezultate la fel de spectaculoase.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News