Se-ntoarce DA de la groapa? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 01 August 2011, ora 23:58
5421 citiri
Se-ntoarce DA de la groapa? (Opinii)

Traian Basescu si Dinu Patriciu nu mai sunt chiar dusmani, lasa sa se inteleaga Sever Voinescu, in prelungirea declaratiilor facute de magnatul liberal intr-un interviu acordat EVZ.

Mai mult, dl. Voinescu, in (cred eu) mult mai mult decat un moment nostalgic, reia tema Aliantei DA. Asadar, Dinu Patricu le spune liberalilor ca din struto-camila USL nu poate iesi nimic bun, nici pentru ei, nici pentru tara, in timp de Sever Voinescu le arata o usa larg deschisa, pe care pot intra.

Alegerea lui Sever Voinescu pentru deschiderea acestei usi are si ea o valoare simbolica. Domnia sa este nu doar purtatorul de cuvant al PDL, ci si unul dintre cei mai proprezidentiali lideri ai partidului, deci este de presupus ca nu face afirmatii contrare vointei presedintelui, dimpotriva. In plus, a intrat in politica dupa ruperea DA, deci nu are un trecut incarcat in raport cu PNL.

Ceea ce se intampla e logic. Daca punctul in care lucrurile au luat-o razna si sansele de reformare a Romaniei au intrat in picaj a fost ruperea Aliantei DA, teoretic acela ar trebui sa fie punctul in care sa revenim si de unde sa o luam de la capat. Au inteles, poate, asta Traian Basescu si Dinu Patriciu, fiecare din motive diferite, desigur.

Dar, oare, practic, mai este posibila revenirea in punctul initial al derapajului si intrarea pe o alta traiectorie? Cu alte cuvinte, mai poate fi intors mortul de la groapa? As vrea sa spun ca da, caci Alianta DA a fost o constructie politica viabila si puternica, intemeiata pe niste fundamente principiale corecte, in care am crezut si care, daca n-ar fi fost ucisa de orgolii si visceralitati stupide, ar fi putut face un imens bine Romaniei.

Dar ma tem ca raspunsul este unul negativ. Caci a trecut prea mult timp, nu numai pierdut, ci incarcat cu evolutii negative, greu reversibile, daca nu chiar ireversibile.

In primul rand, a fost pierdut imensul capital de incredere in Alianta DA, al tuturor celor care doreau desprinderea definitiva de comunism. Un capital de incredere care, bine folosit, ar fi putut misca muntii. Intre timp insa, el nu numai ca a disparut, ci s-au format adevarate canioane intre sustinatorii liberalilor, ai democrat liberalilor si ai lui Traian Basescu.

Au ajuns pe pozitii de adversitate, aruncandu-si vorbe grele, de la simplii simpatizanti pana la intelectuali de frunte, altadata in aceeasi tabara. Daca politicienii pragmatici sunt in stare sa treaca, cum-necum, peste orice, la nivelul alegatorilor si al societatii civile "sangele" curs e greu de uitat. Sigur, tonul poate fi schimbat, sabiile pot fi bagate in teci, insa increderea este foarte greu de restabilit.

Scena politica s-a schimbat si ea foarte mult. PDL nu mai este partidul mic si agil, cu totul subordonat vointei presedintelui Traian Basescu. Este un elefant cam anchilozat, pesedizat, plin de baroni cu interese si clientela ce zadarnicesc orice reforma si anihileaza orice comandament venit la Cotroceni. Traian Basescu insusi nu mai are forta electorala din 2005, nu mai este o locomotiva a partidului care sa aiba nevoie de el ca de aer si nu mai poate garanta pentru linia si disciplina acestuia.

PNL s-a dedulcit si el cu gustul puterii si s-a lasat incalecat de Crin Antonescu, care nu va fi usor de inlaturat de catre Dinu Patriciu. Iar faptul ca, pentru prima data, liberalii au acceptat o dictatura interna, intrarea cu acte in regula in alianta cu securistul Felix si apoi intr-una socialista arata ce mutatie fundamentala s-a produs in mentalitatea lor. Si odata intrati intr-o nou Alianta DA, credeti ca vor inceta sa-l deteste pe Traian Basescu?

Credeti ca liberalii vor putea sa fie aliati 100% cu un partid din care face parte o aripa desprinsa de ei si despre care cred ca le-a fost smulsa intr-o incercare de distrugere (ceea ce nici nu e departe de adevar)? Chiar detronat, Crin Antonescu va ramane ca pol de rezistenta si zazanie permanenta. Si atunci, ma intreb, oare o noua DA ar avea sansa sa functioneze ca o alianta autentica si sa-si indeplineasca misiunea reformista extrem de grea pentru care a fost conceputa initial? As vrea sa cred ca raspunsul e da, dar am mari indoieli.

Nici PSD nu mai e ce a fost in 2005, adica un partid izbit in moalele capului de infrangerea la prezidentiale si expedierea brutala in opozitie, la care nu s-ar fi asteptat. Ruperea Aliantei DA a dat posibilitatea PSD sa se revigoreze, sa recastige mult din teritoriul pierdut, sa guverneze chiar, din umbra alaturi de guvernul Tariceanu si apoi oficial alaturi de PDL, si se apropie acum de performanta recastigarii pozitiei dominante pe scena politica. Adversarul unei noi Aliante DA va fi, asadar, unul cu mult mai greu, iar cantecele sale de sirena cu mult mai periculoase pentru cei doi potentiali parteneri carora aliantele succesive cu social democratii le-au priit.

Dar daca Traian Basescu si Dinu Patriciu nu mai pot repara raul imens pe care l-a provocat razboiul pe cat de dezvastator, pe atat stupid si fara miza dintre ei, pot macar diminua acest rau. Pot reduce din pagube. Ar trebui deci sa incerce din rasputeri sa readuca impreuna PDL si PNL, pentru a bloca acapararea puterii de catre o stanga retrograda si populista, care sa distruga si putinele reforme facute si sa promoveze modelul falimentar al statului asistential. Asta e tot ce, ma tem, mai pot face si trebuie sa faca acum.

Dar o eventuala reusita nu-i va achita de vina istorica fara iertare de a fi distrus din orgoliu o bucata din viitorul Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#alianta DA, #refacere Alianta DA, #Basescu Patriciu DA , #Crin Antonescu