Scrisoare, peste ani, catre Alice - De la cititori

Vineri, 24 August 2012, ora 23:48
4002 citiri
Scrisoare, peste ani, catre Alice - De la cititori
Foto: Gabriel Varga

A fost candva, mai demult, cand erai tu mica, mica si pitica, o vara fierbinte, in care mai multi oameni aflati la conducerea tarii s-au gandit sa-l dea jos cat ai bate din palme pe presedintele tarii.

In fruntea lor se aflau nenea Ponta (zis Copy-Paste) si nenea Antonescu (zis Lenesul sau Chiulangiul), sprijiniti de un mos antipatic pe nume Felix (Turnatorul).

Si, nici una, nici doua, au trecut la fapte: au dat doua ordonante de urgenta pe care n-ar fi avut voie sa le dea, l-au demis pe avocatul poporului pentru ca acesta sa nu poata ataca ordonantele, au schimbat conducerea parlamentului (desi n-ar fi avut dreptul sa o faca, cel putin pentru una din camere) si l-au suspendat pe presedinte pe motiv ca ar fi incalcat grav Constitutia (desi Curtea Constitutionala a negat acest lucru).

In cartea ta de istorie vei gasi acest episod sub una din urmatoarele denumiri: "Tentativa de lovitura de stat din 2012", "Puciul esuat din 2012" sau "Atacul asupra statului de drept din vara anului 2012".

Denumirea conteaza mai putin. Important este ca echipa condusa de Copy-Paste si Chiulangiu au facut o magarie fara seaman, scandalizand populatia de buna-credinta precum si pe liderii occidentali (europeni si americani).

Am zis magarie pentru ca, daca nu s-ar fi grabit peste poate (din motive numai de ei stiute), ar fi putut sa faca totul ca la carte si atunci nimeni nu le-ar mai fi sarit in cap. Asa insa, au incalcat o multime de reguli si au pus sub semnul intrebarii respectarea legilor si separatia puterilor in stat (pe scurt, statul de drept).

Pentru ca presedintele sa fie demis trebuia organizat un referendum la care sa se prezinte cel putin jumatate dintre alegatori - asa spusese Curtea Constitutionala.

La inceput, echipa lui Copy-Paste nu a vrut sa tina cont de acest lucru, dar, la presiunea liderilor occidentali a dat inapoi si a acceptat sa organizeze referendumul in aceste conditii, sperand ca vor convinge populatia sa voteze in favoarea demiterii. A fost fisura care urma sa le dea planurile peste cap.

Ce-i drept, sondajele de opinie dadeau drept sigura demiterea presedintelui cu 75-80% iar prezenta la vot o estimau la peste 60%.

Presedintele Basescu (zis Chiorul) ajunsese nepopular din cauza masurilor de austeritate pe care si le asumase impreuna cu fostul guvern (masuri necesare pentru a scoate tara din criza economica) dar si din cauza unor greseli si slabiciuni legate de oameni din partidul care-l sustinea (ce-i drept, guvernarea sutinuta de el esuase in multe privinte iar firea badaranoasa a presedintelui ii scosese pe multi din sarite).

Deci, pe scurt, nemultumirea populara era partial justificata, dar era si foarte bine intretinuta de adversarii sai politici, care, oricum, nu voiau cu niciun chip sa negocieze cu el.

Si s-a organizat, asadar, referendumul. Sustinatorii declarati ai ordinii de drept si implicit ai presedintelui, desi mai putini decat cei care il doreau demis, aveau un avantaj considerabil dat de lege: adversarii trebuiau sa mobilizeze la urne jumatate din populatia cu drept de vot.

Si atunci, sustinatorii lui s-au gandit ca cel mai bine ar fi sa nu se prezinte la vot, adica sa boicoteze referendumul, care oricum era un efect al tentativei de lovitura de stat/atacului la statul de drept - cum vrem sa-i zicem.

Si a fost ziua referendumului. Cu toata campania lui Copy-Paste si a Chiulangiului, cu toti banii lui Felix in spate, cu toate fraudele petrecute, nu au reusit sa scoata o participare la referendum mai mare de 46,23%.

Intr-un final, dupa amanari, razgandeli si multe discutii, Curtea Constitutionala a confirmat intoarcerea presedintelui la conducerea tarii (nu te mai plictisesc acum cu detalii legate de aceasta decizie, care de fapt putea si trebuia luata in cateva minute si nu saptamani).

A, spuneam mai devreme ca numai ei stiau de ce s-au grabit sa faca prostia pe care au facut-o. Dar am intuit si noi, ceilalti, motivul. Este vorba de mai multe persoane importante din partidele respective care se temeau sa nu ajunga la inchisoare in urma proceselor pe care deja le aveau pe rol, in conditiile in care presedintele avea atributia numirii procurorului general...

Si uite asa, in acea vara fierbinte si la propriu si la figurat, mami si tati au aparat institutiile statului de drept, plimbandu-se linistiti pe aleile unei statiuni montane si trecand nepasatori pe langa indicatorul care invita la sectia de votare.

Am facut-o nu pentru presedintele de atunci. ci pentru ca am vrut pentru tine o tara in care lumea sa respecte regulile stabilite. iar cei care nu o fac sa suporte consecintele legale.

Si am stiut ca daca noi vom spune atunci (asa, pe tacute) ca nu suntem de acord cu magariile la nivel inalt, candva, peste 10-15 ani (cand tu, Alice, vei avea 12 sau 17 ani), propagandu-se, normalitatea, civilizatia si bunastarea vor ajunge in mai mare masura si la nivelul cetatenilor obisnuiti. Cum suntem noi.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#referendum demitere Basescu, #boicot referendum Basescu, #referendum demitere Basesc desfasurare , #referendum demitere