Scoaterea pragului la referendum: Demiterea presedintelui, mai usoara ca referendumurile locale

Luni, 29 Octombrie 2012, ora 16:55 5597 citiri

Senatorul PSD Trifon Belacurencu, cel care a depus o initiativa de modificare a legii referendumului, prin care nu mai e nevoie de o prezenta de minimum 50% plus unu pentru validare, spune ca incercarea sa nu e indreptata impotriva lui Traian Basescu, ci e vorba in primul rand de modificarea Constitutiei, care nu se poate face altfel.

Belacurencu a explicat pentru Ziare.com ca vrea 3 schimbari in legea referendumului - sa se scoata de tot cvorumul pentru demiterea presedintelui, sa se stabileasca un cvorum de 30% plus unu pentru modificarea Constitutiei si sa se pastreze 50% plus unu pentru referendumurile locale.

"Am abordat 3 probleme. Prima - am eliminat cvorumul abuziv impus de Curtea Constitutionala asta vara. Doi - pentru ca un referendum pentru modificarea Constitutiei sa fie valid, sa se prezinte la urne peste 30% din cetateni. Trei - pastrarea cvorumului de 50% plus unu pentru referendumurile locale. Sursa mea de inspiratie a fost Comisia de la Venetia, care recomanda sa nu se impuna prag la referendum", ne-a declarat senatorul PSD.

Initiatorul modificarii legislative spune ca, fara ea, modificarea Constitutiei, pe care liderii USL o doresc pentru anul viitor, nu s-ar putea realiza.

"Nu s-ar putea face modificarea Constitutiei daca ramane pe acelasi cvorum", e de parere Belacurencu.

La ultima modificare a Constitutiei, cea din 2003, Guvernul Adrian Nastase a prelungit la 2 zile durata referendumului si abia a scos, in aceste conditii, putin peste 50%.

Belacurencu spune ca ideea modificarii legii referendumului i-a venit dupa "regretul sau" privind rezultatul referendumului de suspendare a presedintelui, care a esuat din cauza neatingerii cvorumului. Senatorul a tinut sa precizeze ca nu a discutat cu colegii din USL despre initiativa sa, care ii apartine strict.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, intr-o emisiune difuzata duminica, faptul ca daca USL castiga alegerile cu peste 50% si Traian Basescu nu-l numeste premier pe Victor Ponta, acesta va fi suspendat pentru a treia oara.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News