Schimb dur de replici intre Basescu si Gorghiu, in plenul Senatului, in cadrul dezbaterilor pe ordonanta 13

Luni, 20 Februarie 2017, ora 18:5813056 citiri
Schimb dur de replici intre Basescu si Gorghiu, in plenul Senatului, in cadrul dezbaterilor pe ordonanta 13
Foto: Hepta.ro

Senatorii Alina Gorghiu si Traian Basescu au avut un schimb dur de replici luni, in plenul Senatului, in cadrul dezbaterilor pe OUG 13. Fosta presedinta a PNL i-a reprosat senatorului PMP ca nu cunoaste Constitutia, fostul sef al statului replicandu-i ca el este inginer, dar un inginer mai bun decat un jurist de camera de comert.

La dezbaterile asupra legii de respingere a Ordonantei de urgenta nr. 13, Traian Basescu a declarat ca a vazut abordari total neprofesioniste printre colegii sai senatori pe care i-a acuzat ca nu cunosc legea.

El a explicat ca Decizia 405/2016 a Curtii Constitutionale (CCR) inseamna, de fapt, dezincriminarea abuzului in serviciu si a atras atentia ca inculpatii pentru infractiunea de abuz in serviciu vor ataca la CCR codurile penale.

"Azi am facut un lucru inedit. Am fost deputat in doua legislaturi si acum sunt senator, dar nu am auzit de abrogarea unei ordonante deja abrogate. Sigur, am creat un precedent (...) Guvernul a facut o greseala uriasa si au procedat neconstitutional pentru ca s-au prevalat de urgenta, (...) au vizat interesele unei clientele (...) Liberalilor, care m-au suspendat, alaturi de PSD, pentru a putea controla Justitia, le multumesc ca au preluat discursul meu", a declarat Traian Basescu de la tribuna Senatului.

Replica a venit imediat din partea senatoarei PNL, Alina Gorghiu, care l-a acuzat pe fostul presedinte ca nu cunoaste domeniul despre care vorbeste.

"Cand esti un fost presedinte de stat, ai datoria in plenul Senatului sa spui adevarul, chiar daca nu cunosti foarte bine domeniul. Eu nu o sa vorbesc despre vant in pupa sau tangaj, dar nu tot sistemul judiciar e in eroare si numai domnul Basescu stie care-i adevarul", a declarat Gorghiu.

Ea a explicat ca decizia 405/2016 a CCR nu a dezincriminat abuzul in serviciu si a dat ca exemplu zecile de hotarari judecatoresti de condamnare pentru abuz in serviciu, date ulterior adoptarii de catre CCR a deciziei respective.

Traian Basescu s-a folosit si el de dreptul la replica si a facut aluzie la trecutul Alinei Gorghiu, care a fost jurist la Camera de Comert a Romaniei.

"As vrea sa fac o precizare fara a ma adresa doamnei Gorghiu. Constitutia nu este gestionata de domnul Vlasov de la Camera de comert (...) Recunosc ca sunt inginer, dar un inginer mai bun decat un jurist de Camera de comert", i-a replicat Basescu Alinei Gorghiu.

Fosta sefa a liberalilor a luat din nou cuvantul spunand ca nu-si va irosi dreptul la replica "pentru replici de doi lei".

Scandalul a fost inchis de senatorul PSD, Serban Nicolae. "Va invit sa va dati replicile intre dvs, chiar daca sunt de doi lei sau mai multi lei, pana la 200.000 de lei", a spus Serban Nicolae.

Senatul a aprobat luni, in plen, proiectul de lege de respingere a OUG 13/2017, dupa dezbateri care au durat aproximativ o ora si jumatate.

S-au inregistrat 100 voturi "pentru", noua abtineri (PMP a anuntat ca se va abtine la vot) si un vot "impotriva".

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News