Sa nu ramana piatra pe piatra! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 02 August 2012, ora 10:10
12862 citiri
Sa nu ramana piatra pe piatra! (Opinii)

Nu stiu care va fi decizia CCR in privinta validitatii referendumului si indiferent de continutul ei ea trebuie respectata. Insa argumentele folosite de USL pentru a-si sustine cauza mi se par de o teribila ipocrizie.

Pe de-o parte, USL sustine CCR ar trebui sa aprecizeze indeplinirea sau nu a cvorumului de prezenta la referendum nu in functie de listele electorale, dupa cum prevede chiar legea, ci in functie de datele provizorii ale recensamantului venite de la INS. USL sustine ca, de fapt, listele electorale nu sunt valabile pentru ca nu au fost actualizate si ele cuprind cu mult mai multi alegatori decat sunt ei cu adevarat.

Poate ca listele nu sunt valabile, dar treaba cui era sa le actualizeze? Cine era obligat sa intocmeasca liste corecte, sa scoata de pe ele mortii? Cine este organizatorul referendumului, cine a declansat procedura de suspendare? Listele electorale permanente trebuie actualizate de primari cu 10 zile inainte de scrutin. Ele sunt adunate la directia de evidenta a populatiei din subordinea d-lui Ioan Rus care le trimite apoi la BEC.

Mi se pare inacceptabil sa invoci in favoarea ta treaba pe care tu insusi nu ai facut-o. Daca USL stia ca nu are liste actualizate nu trebuia sa purceada la acest demers inainte de a declansa referednumul? Dar dupa ce listele au fost inaintate la BEC, dupa ce ministrul Rus a rostit cu gura lui numarul total de alegatori romani - 18 milioane, nu cred ca mai este admisibil ca USL sa invoce propria culpa in folosul sau.

Dar sa zicem ca aruncam in aer listele electorale de la referendum, dupa cum vrea USL. Ce punem in loc? Care este numarul corect pe baza caruia CCR ar trebui sa ia o decizie in privinta cvorumului? De unde il luam? Directorul INS a comunicat deja ca institutia nu are niciun fel de informatii referitoare la numarul de alegatori. Si nici despre romanii cu drept de vot aflati in strainatate.

INS are, de la recensamantul de anul trecut, informatii, si acestea inca provizorii, despre numarul total de cetateni de pe teritoriul tarii, mai precis despre cei care erau pe teritoriul tarii in noiembrie anul trecut. De atunci unii au mai murit, altii au mai plecat, altii s-au mai intors, unii au implinit 18 ani. Evienta lor nu o tine INS, ci, dupa cum ii spune si numele, Evidenta Populatiei.

Apoi, daca auncam in aer listele electorale dupa ce referendumul a avut loc acesta nu este motiv de validare, ci de anulare. De fapt asta si vrea USL, dupa cum a rostit Varujan Vosganian: sa repete referendumul cu slite temeinic cioplite sau fara cvorum. Adica inca o dementa, alti bani aruncati, alta perioada de instabilitate maxima, alta prabusire a leului, alta consternare a UE si a investitorilor straini.

Ce sa zica niste oameni care traiesc in lumi civilizate despre o tara in care listele electorale sunt declarate incorecte dupa ce au fost folosite la scrutin, dupa ce pe baza lor BEC a facut comunicari oficiale, dupa ce ele au produs deja unele efecte juridice? Cine vine sa investeasca in aceasta tara?

Si ce facem pana la o actualizarea listelor? Il lasam pe Traian Basescu suspendat pe perioada nedeterminata pana vedem cine e mort, cine e viu, cine e in tara, cine e afara, se gandeste USL. Dar potrivit Constitutiei, suspendarea nu poate dura decat pana la referednum, care trebuie organizat la maximum 30 de zile de la suspendare. Si in toata aceasta perioada de cioplire a listelor am fi in campanie continua. Va imaginati haosul perfect din care nu ne vom reveni ani de zile?

Dar ceea ce pretind sefii celor doua camere ale Parlamentului este cu mult mai perfid. Valeriu Zgonea si Petru Filip solicita CCR sa constate ca actul normativ in vigoare la momentul declansarii procedurii de suspendare era ordonanta guvernului, care abolea conditia de cvorum, nu legea care reintroducea cvorumul obligatoriu la referendum. Deci ordonanta trebuie sa reglementeze si rezultatele.

Adica acea ordonanta de urgenta a carei neaplicare a fost ceruta in mod expres si unanim de marile capitale, de la Washington la Berlin, ordonanta a careia abrogare este cuprinsa in cele 11 puncte ale "listei lui Barroso", ordonanta pe care Victor Ponta s-a angajat sa nu o aplice promitand ca va fi respectata cu sfintenie decizia CCR referitoare la conditia de cvorum pentru validitatea referendumului. Cuvantul lui Victor Ponta nu mai conteaza in Romania sau Victor Ponta joaca din nou la doua capete?

Nu cred ca e greu sa ne imaginam stupoarea starnita la Bruxelles de aceasta solicitare si efectele pe care ea le are pentru credibilittaea atat de subreda a Romaniei. USL pare dispusa sa arunce in aer si ce a mai ramas din aceasta credibilitate si din stabilitatea acestei tari. Sa nu ramana piatra pe piatra, dar sa plece Traian Basescu!

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#validarev referendum demitere Traian Basescu, #liste electorale referendum Traian Basescu, #CCR referendum , #referendum demitere