Romanii au boala pe Basescu

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 02 Martie 2010, ora 23:45
9729 citiri
Romanii au boala pe Basescu
Foto: Anti-plicti.blogspot.com

Subiectul sanatatii presedintelui este cea mai buna mostra de manipulare totala, venita din toate partile. A inceput cu hartiile fluturate de tribunul poporului, Corneliu Vadim Tudor. Imediat au preluat problema blogurile si, pe nevazute, l-au trimis pe Traian Basescu direct pe patul de moarte. Nu a durat mult si problema a explodat pe toate posturile de televiziune, odata cu zvonul ca presedintele si-ar fi facut un set de analize la un spital din Romania.

Mai mult decat orice confirmare oficiala, decat orice zvon al oricarei surse, analizele lui Basescu facute in Romania au detonat problema sanatatii presedintelui, venind ca o lovitura de teatru peste scenetele deja existente. Ca de fiecare data, lumea s-a impartit in doua tabere. Desi aparent toti i-ar fi dorit tot binele din lume si toata sanatatea posibila, o parte ar fi fost fericiti ca Basescu sa crape instant.

Printre acestia se numarau cei care il infierau din nou, numindu-l tiran pentru ca refuza sa isi faca publice fisele medicale, pentru ca tine populatia Romaniei cu sufletul la gura, pentru ca nu este european indeajuns, pentru ca nu urmeaza modelul lui Barack Obama sau Sarkozy.

Cealalta tabara, nici ea indiferenta la problema de sanatate a lui Basescu, si membrii ei dorindu-i tot binele din lume presedintelui, incerca sa mentina echilibrul si sa calmeze spiritele sustinand ca sanatatea este problema personala a lui Basescu si, daca acesta nu considera necesar, atat timp cat inca este in deplinatatea facultatilor mintale ar fi mai bine sa vorbim mai putin despre ea. Cu atat mai mult sa incetam sa mai facem scandal in legatura cu.

Poate ca totul s-ar fi stins chiar si in aceste conditii, de la sine, asa cum se sting toate marile noastre crize de obicei, fara raspuns si fara solutii, daca seful statului nu ar fi iesit taman in ziua in care stirea despre setul de analizele exploda pe agentiile de presa.

Duminica seara, dupa o tacere mormantala de doua luni, dupa ce nu a mai fost vazut sau filmat saptamani la rand, presedintele s-a aratat exact in ziua in care intreaga presa se intreba daca Basescu mai traieste sau nu si cum o face - bine sau rau? Stim cum afla presa ca presedintele ia masa in oras in cutare seara, la cutare restaurant, la ora respectiva. Cineva are grija sa dea un telefon si sa scape informatia. Nici nu mai conteaza ce a spus Traian Basescu in fata microfoanelor televiziunilor. Nici nu mai conteaza ca si el le-a dorit moartea mogulilor si i-a injurat raspicat in fata propriilor camere de luat de vederi.

Cum ar putea interpreta presa aparitia lui Basescu in fata camerelor dupa o lipsa de doua luni, bine, sanatos, voios si agresiv ca de obicei, dupa o absenta de peste doua luni, fix in ziua in care stirea despre sanatatea sa explodase in media? Ca o intamplare? Probabil. Ca un lovitura de imagine pentru obtinerea unui efect anume? Si mai probabil.

Sa recapitulam: presa manipuleaza o informatie despre presedinte. Seful statului la randul sau raspunde cu o alta manipulare, iar ziaristilor nu le mai ramane de facut decat sa ia toate variantele posibile de manipulare, talmacire si rastalmacire a problemei si sa manipuleze ce a mai scapat nemanipulat.

Sincer, care ar trebui sa fie grija mea? Ca Traian Basescu este pe moarte si asta ii afecteaza capacitatile de a conduce statul? Ar insemna sa cred ca dansul chiar are puterea asta si, mai ales, daca nu o va mai face se resimti intr-un fel sau altul. Nu cred. Nu cred ca s-ar cunoaste daca in locul lui Basescu ar fi Geoana sau Roberta Anastase sau oricare alt nume de prin preajma sa sau de aiurea.

Daca am fi trait in Franta sau in Statele Unite ale Americii poate ca sanatatea celui de care stiu ca depind destul de multe lucruri in bunul mers al treburilor tarii m-ar fi ingrijorat. Poate ca mi-as fi pus semne de intrebare iar ele ar fi fost legitime si fundamentate. Asa, in situatia noastra, a face o obsesie din boala lui Basescu nu tradeaza decat dorinta de a-l vedea cat mai repede mort sau, dimpotriva, cat mai sanatos posibil. In lipsa acestei mize, ii urez omului Traian Basescu sa traiasca bine si sa fie la fel de sanatos pe cat de mult ne doreste si dansul noua.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#romani boala Basescu, #Basescu analize, #Traian Basescu bolnav, #Basescu sanatate moguli , #presedinte
Comentarii