Roman rapit de jihadisti Basescu: E un atentat la siguranta nationala. Teroristii cauta state slabe (Video)

Marti, 19 Mai 2015, ora 12:30
6120 citiri
Roman rapit de jihadisti Basescu: E un atentat la siguranta nationala. Teroristii cauta state slabe (Video)

Fostul presedinte Traian Basescu afirma ca Victor Ponta sau Klaus Iohannis trebuie sa conduca operatiunile pentru recuperarea romanului rapit in Burkina Faso pentru ca deciziile sa fie asumate politic, serviciile secrete avand anumite piedici impuse de legi.

Intr-o interventie telefonica la postul B1 TV, Traian Basescu a reamintit marti ca a trecut "o luna si ceva" de la momentul rapirii, iar acum "vor trebui desfasurate operatiuni conduse de presedinte sau de prim-ministru".

"Aproape in toata Africa poate obtine informatii Romania (...) Insa cred ca este o slaba intelegere a ceea ce inseamna actul terorist de rapire a unui cetatean. Cand m-am angrenat in procesul de recuperare a jurnalistilor din Irak, l-am considerat un atentat la siguranta nationala, o agresiune la adresa Romaniei. Nu poti sa o tratezi altfel atunci cand un cetatean al tau este rapit.

Atentionez ca procesele teroriste se vor amplifica si, daca statul roman o sa para slab, vom avea foarte multe atentate teroriste si rapiri. Gruparile teroriste asta cauta - statele slabe", a declarat Traian Basescu.

Roman rapit de jihadisti care vor sa negocieze cu Guvernul - Prima reactie de la MAE

Intrebat daca trebuie convocata o sedinta de urgenta a CSAT, fostul presedinte a dat de inteles ca nu.

"Nu avem nicio lege care sa spuna ce trebuie sa facem in astfel de situatii. Avem o practica, iar practica spune ca lucrurile astea nu se rezolva in CSAT, mai ales ca in celula de criza se desfasoara foarte multe lucruri si nu are de ce sa fie acolo ministrul de Finante sau ministrul Economiei. Astea se rezolva intr-un cerc mult mai restrans, avand un presedinte in capul mesei si structuri de securitate si unele nu sunt in CSAT: Directia de Informatii a Armatei, SRI, SIE, DGIPI", a mai spus fostul sef al statului.

Aberatia zilei: Cu razboiul la granita si roman rapit, Klaus asteapta relaxat "momentul potrivit"

Traian Basescu a explicat de ce este nevoie ca premierul sau presedintele sa conduca operatiunea de recuperare a romanului rapit in Burkina Faso.

"Pentru toata actiunea trebuie asumare politica, altfel obligi serviciile sa citeasca legea si sa spuna: 'Eu aici nu ma bag. Nu am in legea SRI sau SIE ce fac institutiile in situatii de rapire'. Din contra, in legislatie gasim lucruri care ar contraveni operatiunii. Insasi operatiunea de rapire a unui cetatean roman este un act ilegal si in fata unei astfel de actiuni nu poti sa stai sa spui 'Ce scrie in lege? Asa... Deci nu ne bagam'.

Daca citesti legislatia romana, vei constata ca nu trebuie sa te bagi, mai ales cand e vorba de rapirea unui cetatean in afara. Trebuie sa existe asumarea politica, structurile de securitate reactioneaza daca au spatele acoperit politic", a subliniat fostul presedinte.

Ponta: Celula de criza la MAE pentru romanul rapit, posibil azi ma intalnesc cu Iohannis

Intrebat despre riscul de a ne confrunta cu noi atentate, fostul presedinte a reamintit ca numerosi cetateni europeni lucreaza in Siria, in Africa si "este de asteptat ca ei, odata intorsi in Europa, nu vor fi cei mai 'blanzi' cetateni ai Europei".

De asemenea, "pe teritoriul UE traiesc foarte multi musulmani, oameni de buna credinta in cea mai mare parte a lor, dar la fel de real este faptul ca prin lideri musulmani care sunt cetateni europeni a inceput de ani buni o indoctrinare a musulmanilor si de aici se recruteaza teroristi din Europa, care actioneaza direct pe teritoriul UE sau se duc si se inroleaza in armata ISIL", a mai spus fostul sef al statului.

Gruparea jihadista salafista al-Mourabitoun a anuntat, marti, intr-o inregistrare audio difuzata de agentia mauritana Al-Akhbar, ca il detine pe romanul rapit in Burkina Faso in aprilie si ca "indeamna Guvernul roman sa acorde atentie serioasa negocierilor pe tema eliberarii ostaticului".

Autoritatile romane verifica in regim de urgenta veridicitatea informatiilor prezentate in stirea de presa, inclusiv a mesajului audio, iar MAE a convocat celula de criza interinstitutionala (din care mai fac parte SIE, SRI, MApN, Administratia Prezidentiala) pentru gestionarea situatiei.

Premierul Victor Ponta a declarat, marti la amiaza, ca probabil se va intalni cu presedintele Iohannis astazi si va discuta acest subiect.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Basescu roman rapit Burkina Faso, #Ponta roman rapit Burkina Faso , #presedinte