Revista presei: Basescu il tine in brate pe Blejnar

Joi, 24 Martie 2011, ora 08:10
2649 citiri
Revista presei: Basescu il tine in brate pe Blejnar
Foto: Arhiva

Declaratiile presedintele Traian Basescu, care a vorbit, pe larg, despre coruptia din vami, participarea Romaniei la razboiul din Libia, amenintarile la adresa securitatii nationale, dar si posibilitatea schimbarii din functie a premierului Emil Boc, tin joi prima pagina a presei centrale.

Seful statului a tinut sa clarifice neintelegerile legate de pozitia Romaniei in conflictul din Libia, precizad ca "Fregata nu pleaca la razboi. Romania nu are cu ce sa intervina in Libia", relateaza Evenimentul Zilei.

Astfel, seful statului nu credea in solutii militare, date fiind conflictele din Tunisia, Egipt, Yemen, Bahrain. Totodata, seful statului a mentionat si ca "securitatea tarii nu este gratuita", scriu jurnalistii de la Romania Libera.

De asemenea, Traian Basescu a discutat si despre coruptia din vami legat de care a spus ca nu are inca informatii, dar niciunul dintre cei gasiti vinovati nu va fi menajat, inclusiv seful ANAF, Sorin Blejnar.

"Basescu despre Blejnar: A fost reclamat de oameni care nu au putut sa ii dea bani", titreaza Adevarul. Subiectul este abordat, de asemenea, si de Jurnalul National, care subliniaza ca "Basescu il tine in brate pe Blejnar".

Pe de alta parte, presedintele a admis ca PD-L pare sa piarda majoritatea in Parlament, declarand, potrivit Gandul, ca "Daca se pierde majoritatea in Parlament, voi propune un premier independent".

Evenimentul Zilei - Traian Basescu: Fregata nu pleaca la razboi. Romania nu are cu ce sa intervina in Libia

Presedintele Traian Basescu a vrut sa clarifice neintelegerile legate de pozitia Romaniei in conflictul din Libia. Seful statului a spus ca fregata "Regele Ferdinand", pusa la dispozitia NATO, nu va pleca la razboi, ci la blocaj, avand misiunea de a opri orice nava suspecta ca ar transporta arme in zona de conflict.

"Neclaritatea este urmatoarea: Romania si-a exprimat punctul de vedere inainte de Consiliul de Securitate pe 11 martie: Nu, Uniunea Europeana, nu interventie militara. (...) Spuneam ca trebuie sa fie sub comanda NATO", a spus Basescu, dupa ce a fost criticat ca nu a avut o pozitie ferma inca de la inceputul conflictului din Libia, potrivit Evenimentul Zilei.

"Romania nu are cu ce sa intervina, pentru ca nu are cu ce. Nu apreciem a fi cea mai buna solutie, avand in vedere evolutiile de pana acum, dar asta nu inseamna ca nu respectam deciziile NATO si Consiliului de Securitate", a continuat Basescu.

Romania Libera - Basescu: Securitatea tarii nu este gratuita

Seful statului a mai atentionat in acelasi timp ca, odata ce incepi un conflict de genul celui din Libia, creste si riscul atacurilor teroriste. Dar, a sustinut presedintele, nu a primit semnale de la serviciile de informatii ca Romania ar fi supusa unui astfel de risc.

"Sunt posibile atacuri teroriste in Europa in a doua jumatate a anului", a spus Basescu, citat de Romania Libera.

De asemenea, presedintele a specificat ca "Romania nu poate sa nu fie solidara cu aliatii sai din NATO" si ca "securitatea tarii nu este gratuita".

Adevarul - Basescu, despre Blejnar: "A fost reclamat de oameni care nu au putut sa ii dea bani"

Pe de alta parte, intrebat despre implicarea sefului ANAF in dosarele de coruptie din vami, Basescu a spus ca "e convins ca procurorii nu-l vor ierta pe Blejnar daca au dovezi", noteaza Adevarul.

"L-am cunoscut pe Blejnar acum doua saptamani, cand am avut o discutie cu el despre zarzavaturi, despre evaziunea cu legume. A fost reclamat de oameni care nu au reusit sa-i dea bani, un om de afaceri italian. Am vazut la Negoita de la PSD o mare suparare. Negoita are dosar de mare evaziune, e un alt om suparat care spune dupa ce i s-a pus sechestru peste cateva sute de apartamente construite. Sa se duca sa spuna la Parchet, nu numai la televizor", a mai spus presedintele.

Jurnalul National: Basescu il tine in brate pe Blejnar

Totodata, seful statului s-a justificat, subliniind ca nu-l apara pe seful ANAF.

"Eu nu-l apar pe Blejnar, observ numai niste lucruri", a spus presedintele, avand imediat grija sa aminteasca faptul ca postul de televiziune la care era prezent are un conflict cu ANAF, precizeaza Jurnalul National.

"Aveti sechestru la Realitatea pe neplata obligatiilor la stat. Sunt oameni sau reactii, cum sunt in trustul Realitatea, care vin dupa ce ANAF si-a facut treaba", a aratat Basescu, adaugand ca "Blejnar e prea mic pentru nivelul presedintelui".

Gandul - Traian Basescu: Daca se pierde majoritatea in Parlament, voi propune un premier independent

In alta ordine de idei, presedintele a admis ca PD-L pare sa piarda majoritatea in Parlament, in conditiile in care legea reducerii TVA la 5%, respinsa la promulgare, a trecut, miercuri, de Senat.

Traian Basescu si-a mentinut sustinerea pentru Emil Boc, remarcand ca a avut curajul sa ia masuri dure si sa scoata Romania din criza, dar a spus ca semnele arata ca actuala coalitie se bucura de un sprijin tot mai slab in Parlament, motiv pentru care are in vedere posibilitatea numirii unui premier independent in cazul in care Emil Boc ar pierde total sustinerea de care se bucura, scriu jurnalistii de la Gandul.

"Boc are sustinere politica fara rezerve din partea mea, macar pentru ce a facut in mandatul de premier. Nu a fost un mandat reusit, dar Guvernul a tractat tara prin criza. Nu spune nimeni ca Boc e la final la mandat. Nu stiu niciun om politic care sa-si fi asumat atatea legi dificile in Romania. As fi spus ca Boc e iresponsabil daca marea pensiile si salariile, prabusea tara. (...) Exista posibilitatea premierului independent. Daca se pierde majoritatea in Parlament, voi propune un premier independent", a conchis seful statului.

D.R.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Traian Basescu Razboi Libia, #basecu blejnar, #basescu premier independent boc , #presedinte