Resemnarea lui Traian Basescu (Opinii)

Duminica, 24 Martie 2013, ora 21:41
4988 citiri
Resemnarea lui Traian Basescu (Opinii)
Foto: Digi 24

Traian Basescu, resemnat, mai, mai sa planga. Pacat ca langa el nu s-a aflat Stolojan, a carui prezenta poate ar fi deschis robinetul lacrimogen al presedintelui. Cam in acest decor a spus adio Traian Basescu PDL-ului.

Personal, n-am inteles de ce a trebuit ca Basescu sa faca o asemenea declaratie publica de despartire politica, din moment ce el, din 2004 de cand a fost ales presedinte al Romaniei, nu mai face parte din niciun partid.

Traian Basescu, cel care din fata garajului, imbracat in celebrul tricou albastru, vorbea natiunii avand in spate imaginea Constitutiei Romaniei, merge la conventia unui partid politic, dupa ce isi asumase public sustinerea pentru candidatura Elenei Udrea. Basca, dupa aceea se mai da si-n stamba, luandu-si adio de la PDL, de parca el ar fi fost candidat si ar fi pierdut in fata lui Vasile Blaga.

Sa trecem peste acest episod, pentru ca stim cat de mult s-a tinut de cuvant Traian Basescu de-a lungul timpului. Nu cred ca l-a crezut nimeni atunci cand invita natiunea la o intalnire periodica in Piata Universitatii sau atunci cand spunea ca isi va da demisia in urmatoarele cinci minute daca va fi suspendat de Parlament, in 2007.

Sau, nu mai departe de toamna trecuta, cand spunea ca nu e un presedinte care fuge de responsabilitate si popor, care sa castige la masa verde. Spunea Basescu pe atunci ca nu va indemna niciodata la boicot in timpul votului pentru referendumul de demitere, dar, dupa cateva zile, facea exact acelasi lucru. Exact asa s-a intamplat si acum la conventia PDL.

A venit, a spus ca nu se afla acolo ca invitat politic, ci pentru ca il leaga multe sentimente de acest partid. I-a laudat pana peste cap pe Boc si al sau guvern pentru curajul de fi trecut tara prin criza. N-a trecut mult timp si, la sfarsitul zilei, dupa ce favorita sa, Elena Udrea, a pierdut in fata lui Blaga, a iesit in fata natiunii, luandu-si adio de la PDL.

Cat de repede i-au disparut sentimentele lui Traian Basescu. Brusc, nu mai iubea partidul care a scos tara din criza, nu ma simtea simpatie fata de oamenii care au iesit cu pieptul inainte in fata crizei, cu riscul pierderii de capital politic. De la discursul de dimineata si pana seara cand s-a incheiat votul, s-a schimbat un singur lucru: a pierdut Elena Udrea. Fara aceasta la conducere, PDL nu mai era cel de dimineata.

Poate ca esecul n-a fost al doamnei Udrea, ci al lui Traian Basescu, cel care si-a anuntat sustinerea fata de fostul ministru al Turismului in Guvernul Boc.

De ce spun acest lucru? In campania electorala pentu parlamentare, din toamna anului trecut, PDL era creditat in sondaje cu o cota care se invartea in jurul a 20% din voturile electoratului.

La un moment dat, Basescu a inceput sa iasa in mass-media, aproape in fiecare zi, cu declaratii care de care mai belicoase la adresa USL. Probabil, credea ca asa va impiedica USL sa castige detasat, vazand o alianta, ARD, imobila si incapabila sa evite un esec de proportii. Un gest nobil, pana la urma. Basescu credea inca in fortele sale de a ridica PDL din transee, dar se pare ca s-a inselat.

Usor-usor, PDL a inceput sa scada in sondaje, ajungand, cu cateva zile inainte de alegeri, sa fie creditat cu 16%. Pana si membrii de vaza ai PDL erau iritati de aceste iesiri publice ale pesedintelui. Cezar Preda, invitat intr-o seara la un post de televiziune, a rabufnit spunand ca nu mai poate spune nimic in sprijinul partidului sau pentru ca toata lumea il intreaba ce a vrut sa spuna Basescu atunci cand l-a facut pisic pe Ponta.

Acum, Basescu spera ca, in 2016, la urmatoarele alegeri parlamentare, sa renasca din propria-i cenusa. Vorbeste de o dreapta care sa duca Romania din nou pe o cale europeana, populara, desi, in urma cu vreo 10 ani, facea presiuni ca PSD sa nu fie primit in Internationala Socialista, unde PD era deja membru.

Traian Basescu sa nu uite un singur lucru: 7,5 milioane de oameni nu l-au mai dorit in vara anului trecut. Varianta sa, ca alte milioane de oameni n-au iesit la vot, deci l-au sustinut, este hilara.

Fals, in Romania cam de prin '92 n-au mai iesit la vot mai mult de 10 milioane de oameni. Atunci cand ieseau sa-l voteze pe Ion Iliescu, candidatul FSN, un Iliescu coleg de partid cu domnul Basescu. Un Basescu care acum se plange ca PD a revenit la metehnele FSN, adica inclusiv ale domniei sale. Am inteles cumva gresit?

Moartea politica a lui Traian Basescu s-a definitivat in timp, incepand cu acea fatidica zi, 6.05.2010. A continuat cu protestele din Piata Universitatii din ianuarie 2012, continuand cu referendumul de demitere din vara aceluiasi an.

Atunci, in iarna geroasa a lui 2012, dupa conflictul presedintelui cu Raed Arafat, foarte putini au fost cei care nu au strigat "Jos Basescu!". Nimeni nu parea deranjat de austeritatea lui Boc, al carui nume rar s-a auzit in piata. Deci mare grija cu dreapta, in 2016, domn' presedinte!

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#alegei PDL Udrea Blaga, #Basescu adio PDL, #PDL Basescu Blaga, #Basescu retrage PDL, #Blaga presedinte PDL , #PDL