Reconcilierea de la Tebea (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 16 Septembrie 2013, ora 12:10
5948 citiri
Reconcilierea de la Tebea (Opinii)

Pus in umbra de vuietul protestelor pe tema Rosia Montana, la Tebea s-a intamplat un lucru cu mult mai important decat huiduielile antiprezidentiale care ar putea provoca efecte notabile pe scena politica.

Descinderea lui Traian Basescu in cortul PDL de la Tebea nu a fost, cred, provocata de faptul ca presedintele nu avea cu cine sa ciocneasca o palinca. Si nici nu era nevoie sa se aseze la masa cu Vasile Blaga si Catalin Predoiu daca aceasta companie i se parea in continuare indezirabila. Si desigur, nimeni nu il putea obliga sa cante imnul partidului caruia acum cateva luni ii spunea "adio" la perdeluta.

Este evident ca Traian Basescu a vrut sa transmita un mesaj foarte clar - este dispus la impacare, la reevaluare, probabil in anumite conditii. De ce aceasta schimbare?

In primul rand pentru ca proiectul politic al domniei sale, Partidul Miscarea Populara, se profileaza ca un esec de proportii. Nu a reusit sa destructureze PDL, nu a reusit sa atraga mari personalitati, nu are niciun lider marcant sau macar un purtator de mesaj cu impact.

Cu inteligenta sa politica indelung antrenata, Traian Basescu nu a avut nevoie de foarte mult timp pentru a intelege ca PMP nu este un instrument politic eficient. Traian Basescu s-a revigorat in sondaje, dupa incetarea coabitarii a reinceput sa urce, insa, fara acest instrument, revenirea sa este, daca vreti, doar de palmares.

De partea cealalta, PDL a reusit sa depaseasca momentul crearii PMP, nu s-a destructurat, iar intrarea la varful sau a lui Catalin Predoiu pare sa-l fi revigorat nitel in Opozitie. Are nevoie de mult mai multa substanta, de asumarea erorilor guvernarii, de proiecte solide si de o mult mai buna comunicare, dar o schimbare in tonul PDL se simte totusi.

Este posibil ca dl. Pedoiu, extrem de activ in teritoriu si in media, foarte dur cu USL si greu de suspectat de vreun blat cu PSD sau PNL, sa fi functionat ca un coagulant pentru democrat liberalii care aveau nevoie de un ldier nou, decis si, foarte probabil, de un prezidentiabil.

Dar in conditiile unei drepte faramitate, sansele de a impune un presedinte de dreapta sunt mici, spre nule. Iar reconcilierea lui Traian Basescu cu PDL ar fi primul semn real de reconciliere a dreptei. Acolo este fractura principala, acolo trebuie sa fie si vindecarea. Atela pare sa fi fost Catalin Predoiu, un liant intre Vasile Blaga pe care il secondeaza in partid, si Traian Basescu, presedintele cu care a colaborat foarte bine vreme de 4 ani cat a condus Ministerul Justitiei.

Daca aceasta reconciliere va functiona, este posibil ca efectul magnetic combinat cu multa diplomatie sa adune la un loc dreapta pana la prezidentiale si la existenta candidatului unic pe care il clameaza toata lumea de dreapta, dar fiecare de pe baricada proprie.

Ciudat este ca posibilitatea acestei reconcilieri a creat iritare in anumite zone ale PDL. Cea mai ingrijorata s-a aratat Adriana Saftoiu, care considera ca si Ion Iliescu sa fi intrat in cortul PDL ar fi fost la fel de bine primit de Vasile Blaga, din politete, si sugereaza ca la mijloc ar fi dorinta unui tanar politician de a primi binecuvantarea lui Traian Basescu pentru candidatura prezidentiala. Ma rog, fiecare are dreptul sa isi traiasca la infinit propria telenovela.

In logica politica insa, daca impacarea va exista, ea va fi o decizie pragmatica, pentru ca o dreapta rupta care se lupta mai mult in interior, se macina si se mutileaza reciproc nu foloseste decat USL.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Basescu PDL impacare Teblea, #Basescu Blaga Predoiu Teblea, #Catalin Predoiu candidat prezidentiale PDL , #PDL