PSD: Traian Basescu denigreaza medicii doar din ratiuni politice

Luni, 29 Martie 2010, ora 19:28
2881 citiri
PSD: Traian Basescu denigreaza medicii doar din ratiuni politice

Deputatii PSD Florian Popa, Nicolae Banicioiu, Rodica Nassar, Sonia Draghici, Lucretia Rosca si Ion Burnei critica afirmatiile presedintelui Romaniei, Traian Basescu, facute la dezbaterea privind Legea Educatiei, legate de rata de rateu de 40% in diagnostic a medicilor romani.

"In primul rand presedintele foloseste un termen peiorativ si este clar ca nu cunoaste nimic despre domeniul la care face referire. "Rateu" este un termen folosit in tehnica, in medicina se foloseste termenul de indice de concordanta diagnostica. De multe ori diagnosticul de trimitere si de internare nu concorda cu cel de externare, iar acest lucru este firesc, deoarece intervin factori ce tin de boli asociate, forme tipice sau atipice de boala, tehnici de diagnostic sau interactiuni medicamentoase. De aceea, in indicatorii de performanta ai unitatilor medicale se permite un grad de pana la 60 % a indicelui de concordanta", se arata intr-un comunicat al PSD, remis Ziare.com.

PSD-istii considera ca, din dorinta de a nu da un "rateu", presedintele Traian Basescu a apelat la servicii medicale din strainatate pentru o boala perfect curabila in Romania si cred ca nu este etic din partea domniei sale sa faca asemenea aprecieri, in conditiile in care nu a dat credit sistemului nici inainte de evaluarea intocmita de comisia prezidentiala.

Basescu: Pana acum nu s-a facut nicio schimbare in educatie, doar o carpire a ei

"In alta ordine de idei nu a fost precizata nici perioada de desfasurare a activitatii acestei comisii si nici criteriile care au stat la baza fundamentarii acestui raport. Din pacate conditiile precare din spitale, policlinici si cabinete medicale duc la ingreunarea practicarii meseriei si uneori chiar la imposibilitatea realizarii procesului medical in bune conditii", se mai arata in comunicat.

Deputatii social-democrati considera ca "etichetarea cadrelor medicale drept incompetente sau corupte, atinge cote alarmante, iar diagnoza sistemului medical nu poate fi facuta de profanii in domeniu, ci de specialisti".

Conform datelor furnizate de institutele de sondare a opiniei publice nu cadrele medicale sunt persoanele percepute ca fiind cele mai corupte din Romania. Ne confruntam cu o discreditare, guvernantii arunca praf in ochi populatiei pentru a minimaliza efectele generate de coruptia din sistemul de justitie si din administratia publica.

Basescu da vina pe profesori pentru greselile medicilor

Potrivit PSD, politizarea excesiva a sistemului sanitar si oferirea pe criterii politice a fuctiilor de conducere unor persoane slab pregatite, sau care nu au nicio legatura cu domeniul pe care il gestioneaza, sunt indicatori clari ai neviabilitatii sistemului medical din Romania, iar partidul de guvernare se straduie din greu sa ne dea astfel de exemple.

"Traim intr-o perioada in care medicii sunt tratati drept presupusi "spagari", infractori sau beneficiari ai unor sporuri nejustificate, persone care practica aceasta meserie nu din pasiune sau dorinta de a-si ajuta semenii, ci pentru a obtine foloase personale. La toate acestea se adauga si declaratiile nefondate si nerealiste din partea guvernantilor, care nu intervin cu nimic in rezolvarea problemelor din sistem, ci dau amploare celor existente.

Daca se va dori vreodata aflarea problemelor reale din sanatate, este necesara o dezbatere publica a acestora si nu jignirea scolii romanesti de medicina. Aceasta scoala, ineficienta, cum este numita de presedintele Traian Basescu, a creat medici competenti cu costuri foarte mici, iar in acest sens, dovada este exodul de medici catre alte state. Aceste state, nu doar ca ii apreciaza si ii doresc ca specialisti, dar le si ofera conditiile necesare desfasurarii activitatii medicale in conditii optime. Totodata, daca veti avea curiozitatea sa cercetati, veti descoperi in multe dintre statele din Europa si nu numai, multi medici care nu sunt cetateni romani insa vorbesc limba romana ca urmare a pregatirii lor de specialitate in universitatile din tara noastra.(...)

Din nefericire declaratia pe care seful statului a facut-o demonstreaza ca nu cunoaste aproape nimic despre acest domeniu si denigreaza un segment intreg de activitate doar din ratiuni politice si pentru a-si indeplini interesele personale", se incheie comunicatul.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#PSD medici, #basescu legea educatiei, #Basescu medici , #stiri Traian Basescu