PSD castiga la mustata. EBa, Vadim si Becali ne vor reprezenta in PE

Luni, 08 Iunie 2009, ora 00:31
8030 citiri
PSD castiga la mustata. EBa, Vadim si Becali ne vor reprezenta in PE

Partidul care a castigat alegerile europarlamentare este PSD, fiind urmat la mai putin de un procent de PD-L. Totodata, Vadim si Becali si-au asigurat locuri in Parlamentul European, si cel mai probabil si Elena Basescu.

PSD+PC ocupa prima pozitie la alegerile europarlamentare, cu 31% din voturi, urmate de PD-L, cu 30,4%, PNL, cu 16,6%, si UDMR, cu 9,1%, in PE intrand si PRM, cu 7,2%, si Elena Basescu, cu 3,4%, arata exit-poll-ul INSOMAR, cu rezultatele pana la ora 19.00.

Conform CCSB, PSD+PC ocupa prima pozitie cu 30,7% din voturi, urmate de PD-L, cu 30,4%, PNL, cu 15,4%, si UDMR, cu 10,4%, in PE intrand si PRM, cu 6,8%, si Elena Basescu, cu 3,6%.

Prezenta la vot pentru europalamentare inregistrata pana la ora 19:00 este de 21,63% la nivel national si 12,83% pentru Bucuresti.

Reactii politice dupa exit-poll-uri

"Sunt convins ca, la fel ca si la alegerile pentru Parlamentul Romaniei, numaratoarea finala a voturilor va consfinti victoria Partidului Democrat-Liberal", a spus Emil Boc dupa anuntarea rezultatelor la iesirea de la urne.

Pe de alta parte, liderul PSD Mircea Geoana a declarat ca in urma alegerilor europarlamentare s-a demonstrat inca o data ca PSD, impreuna cu PC, reprezinta principala forta politica a Romaniei. Acesta l-a atacat pe presedintele Traian Basescu, acuzandu-l ca "si-a transformat propriul copil intr-un vehicul electoral". "In 2009, numele Basescu aduce voturi doar cu autocarul", a continuat Geoana.

Marea dezamagire a liberalilor nu o reprezinta rezultatele slabe la europarlamentare - potrivit exit-poll-ului de la ora 21:00 in jur de 16% -, nici esecul in fraudarea alegerilor si nici votul "cinstit", ci majoritatea muta a Romaniei care a ramas tacuta, a declarat, duminica seara, Crin Antonescu.

Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, primul pe lista partidului pentru PE, a afirmat ca rezultatul final al partidului va fi mai mare.

"Va fi mai mult, la numaratoare va fi mai mult (...) Va spun din experienta celorlalte alegeri, intotdeauna numaratoarea ne-a adus mai mult. A fost si acum frauda. Ne vom bate in Europa pentru tara noastra", a afirmat Tudor.

Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat duminica seara, dupa aflarea rezultatelor exit-poll-urilor, ca scorul atribuit UDMR arata ca "electoratul maghiar a dat dovada de o solidaritate si de o mobilizare exemplara".

Si Elena Basescu a declarat duminica seara, in prezenta tatalui sau, dupa anuntarea rezultatelor exit-poll-urilor, ca se va intoarce in PD-L cu experienta acumulata in campania pentru europarlamentare. "As dori sa multumesc familiei care m-a sustinut neconditionat", a spus Elena Basescu.

Portretul votantului roman

Potrivit unui sondaj realizat de INSOMAR, cele mai multe (59%) dintre persoanele care s-au prezentat la vot pentru alegerile europarlamentare au peste 50 de ani, iar 58% dintre votanti au fost barbati.

Astfel, cel mai mare numar de votanti s-a inregistrat in categoria de varsta 50 - 64 ani, respectiv 33%, persoanele de peste 65 de ani avand o pondere de 26%. Persoanele cu varste cuprinse intre 35 si 49 ani au reprezentat 23% dintre votanti, in vreme ce tinerii, cu varste cuprinse intre 18 si 34 ani au reprezentat mai putin de o cincime (18%) dintre persoanele care si-au exprimat optiunile electorale pana la ora 13:00, mai arata datele Insomar.

Cat priveste educatia, 49% dintre votanti au cel mult 10 clase sau scoala profesionala, 32% au liceu si scoala post-liceala, iar cu studii superioare au fost numai 19%.

Basescu despre EBa: Eu nu i-am dat acest procent, am pregatit-o pentru mai putin

Vadim: Ne vom bate in Europa pentru tara noastra

Europarlamentare 2009: Becali trece la PD-L?

Udrea: Geoana a avut un esec, EBa isi merita mandatul

Nereguli la vot

In timp ce prezenta la vot s-a mentinut la un nivel scazut, neregulile din timpul scrutinului electoral nu au intarziat sa apara.

Cea mai raspandita acuzatie a fost cea de "turism electoral". Reteta este simpla: se ia un microbuz, se umple cu alegatori, dupa care se ia directia vreunei sectii de votare din orasul/satul alaturat, pentru inca o runda de stampilare a buletinelor de vot.

Au fost sesizate astfel de actiuni peste tot in tara. Astfel, in comuna Nanov, Teleorman, 300 de persoane din Alexandria au fost aduse cu masina la o sectie de votare si au votat pe liste suplimentare.

In municipiul Bucuresti, in sectorul 4, la sectia de votare numarul 759, atat presedintele BESV cat si alegatorii au semnalat transportul la aceasta sectie cu autoturismul B56KEY al alegatorilor din comuna Corbeanca (judetul Ilfov).

De asemenea, in satul Tanganu, comuna Cernica (judetul Ilfov) un microbuz cu numarul de inmatriculare B59NKR transporta la sectia de votare alegatori din alta localitate.

Si in sectia 244 din localitatea Ploscuteni, judetul Vrancea, activitatea BESV prezinta nereguli. Aici, alegatorii sunt lasati sa intre cate doi in cabina de votare, pe motiv ca

sunt sot si sotie.

Politia si Biroul Electoral din Sectorul 1 (BES) au fost sesizate de PNL in legatura cu faptul ca mai multe microbuze apartinand unor firme de constructii transporta muncitori din Soseaua Chitila catre sectii de votare din Bucuresti.

"Mai multe microbuze apartinand unor firme de constructii, precum Tehnologica Radion, Euroconstruct, transportau angajati ai acelor societati din punctul de intalnire Soseaua Chitilei nr. 158 (sector1) catre sectii de votare din sectoarele 1, 4 si 6 din Capitala. 15 dintre aceste microbuze au ajuns la sectiile de votare arondate Scolii 119 din sectorul 4", potrivit sesizarilor primite din partea PNL la Biroul Electoral din sectorul 1.

De asemenea, aceeasi situatie de turism electoral a fost sesizata la Biroul Sectorului 1 si in legatura cu masini apartinand firmei de salubritate Urban, care transporta muncitori de pe Calea Giulesti catre sectii de votare din Bucuresti.

Intr-o alta situatie, politistii au inceput cercetarile privind turismul electoral prin luarea de declaratii cetatenilor cu domiciliul in Scornicesti, care au votat la sectiile din Negresti si Optasi Magura.

O situatie mai ciudata a fost semnalata si in comuna Pietrosani, judetul Teleorman, unde, doar sambata, 6 iunie, au fost depuse 100 de cereri pentru urna mobila, tiparite la calculator si eliberate de acelasi medic.

Votul s-a mai cumparat cu inghetata - in Dabuleni, si cu 50 de lei - in sectorul 5 al Capitalei.

Potrivit plangerii penale depuse duminica, PD-L acuza PSD de tentativa de mituire a electoratului in sectiile de votare 814, 815, 822, 825 si 853 din Capitala. Democrat-liberalii sustin, conform documentului, ca votantii din sectorul 5 sunt mituiti cu 100 lei pentru un vot in favoarea listei PSD.

Primul caz de frauda electorala s-a inregistrat in Dolj, unde un barbat, membru al Biroului Electoral al Sectiei 73 din Craiova, a votat de doua ori.

Prag electoral pentru partide - 5%

Pragul electoral pentru intrarea in faza distribuirii mandatelor de europarlamentar, la partidele politice, este de 5%.

Candidatilor independenti li se pot atribui mandate daca au obtinut un numar de voturi valabil exprimate cel putin egal cu coeficientul electoral national. Acesta reprezinta partea intreaga a raportului dintre numarul total de voturi valabil exprimate si numarul de mandate ale parlamentarilor europeni ce ii revin Romaniei.

Ana Ilie, Anca Bundaru, Adriana Toma

Clotilde Armand: „De fiecare dată când deschide gura Ciolacu asistăm la un fel de stand-up comedy plătit din banii noştri”
Clotilde Armand: „De fiecare dată când deschide gura Ciolacu asistăm la un fel de stand-up comedy plătit din banii noştri”
Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 afirmă despre Marcel Ciolacu că de fiecare dată când deschide gura, asistăm la un fel de stand-up comedy plătit (fără să vrem) din banii noştri şi...
Dreapta Unită a pornit la vânat de voturi din diasporă. Tur de forță pentru liderii alianței, în Marea Britanie și Italia
Dreapta Unită a pornit la vânat de voturi din diasporă. Tur de forță pentru liderii alianței, în Marea Britanie și Italia
Lideri ai Dreptei Unite s-au întâlnit cu românii din Marea Britanie şi Italia pentru a le prezenta priorităţile pentru diaspora, informează, duminică seară, un comunicat transmis de...
#alegeri europarlamentare 2009, #rezultate alegeri europarlamentare , #Elena Basescu