Prezidentiale pentru alegerea premierului (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 12:26
6814 citiri
Prezidentiale pentru alegerea premierului (Opinii)

Unul din scopurile Partidului Miscarea Populara este "crearea unui vehicul politic puternic pentru a-l sustine pe Traian Basescu pentru functia de prim-ministru", a declarat consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu.

Nu este neaparat o surpriza. Dar macar e oficial. Si atentie, el nu vine dinspre PMP, ci dinspre presedintie, ceea ce e cu totul altceva. Cred ca doua sunt aspectele care merita discutate: momentul si fezabilitatea.

De ce face presedintele - ca nimeni nu-si imagineza ca dl. Lazaroiu a vorbit de capul lui - acest anunt acum, cu un an inainte de incheierea primului mandat? Pentru ca trebuie sa ude puternic la radacina un partid care nu se misca deloc promitator. PMP este in toate sondajele sub 3 procente, ceea ce reprezinta o mare problema.

Pe de alta parte, nu cred ca e un secret pentru nimeni ca Traian Basescu are si grija mezinei sale. Nu am fost printre naivii care au crezut ca EBA si-a obtinut singura, vot cu vot, primul mandat ca independenta. Asa ca e nevoie de un scor care sa asigure cel putin doua locuri in Parlamentul European, adica pentru cel care va fi cap de lista, ceea ce nu cred ca Elena Basescu poate asigura cu succes, plus inca unul.

Daca PMP nu reuseste un scor bun la europarlamentare nu mai conteaza in ecuatia prezidentiala ulterioara. Nu stiu daca se va ajunge la cel cu doua cifre anticipat de Sebastian Lazaroiu, dar macar unul doua procente peste prag ar cam trebui sa fie pentru a da relevanta.

Si mai e un motiv, cel mai important poate, asupra caruia voi reveni imediat.

Deci este clar ca Traian Basescu a intrat in forta in campania electorala pentru europalamentare. Intai s-a asociat deplin cu PMP, in emisiunea de la B1, apoi si-a definit obiectivul. Si daca ne uitam ca atacurile sale centrate pentru Victor Ponta concomitente cu reevaluarea tot mai evidenta a lui Crin Antonescu, lucrurile incep sa capete logica.

Dar cat de fezabil este acest obiectiv? Cinstit vorbind, probabil ca intotdeauna lui Traian Basescu i s-a potrivit mai mult functia de premier. Si intotdeauna a incercat sa o exercite, la limita Constitutiei. Atributiile prezidentiale sunt limitate si nu i-au dat lui Traian Basescu posibilitatea sa isi manifeste intreaga impetuozitate si, adesea, proiectele. Probabil ca Traian Basescu ar fi fost un premier cu mult mai bun decat Emil Boc, ca despre Victor Ponta nu avem ce sa discutam.

Dar pentru a fi premierul care isi doreste sa fie, Traian Basescu are nevoie si de un presedinte extrem de comod. Vladimir Putin a avut Medvedev-ul sau, si exact asta cauta si Traian Basescu pentru candidatura prezidentiala. De aceea presiunea infernala asupra lui Emil Boc de a candida, de aceea rezervele pana la adversitate fata de alti candidati cu mult mai putini siguri sub aspectul subordonarii, ma refer la MRU si Catalin Predoiu. Nu ne spunea noua presedintele ca desemnarea premierului este prerogativa sa constitutionala exclusiva? Asa va ramane si pentru viitorul presedinte.

Dar si sa aiba acest presedinte dupa pofta sa, proiectul Traian Basescu - premier mai depinde de un aspect esential - majortiatea parlamentara. Traian Basescu are nevoie de un vehicul suficient de puternic incat sa dea premierul, ceea ce nu e deloc simplu. Alcatuirea unei masinarii de partid ia ani si ani de zile. Este un efort urias pe care nu il poti obtine numai cu voluntari si un partid in afara parghiilor de putere are putine de oferit in schimb.

De aceea Traian Basescu are nevoie sa recastige PDL, caruia luni seara ii facea declaratii de amor, ca partidului de suflet. "Decat" ca a vrut sa-l destructureze cu Miscarea Populara, in rest numai iubire vesnica. Daca PDL va obtine un scor prost la europarlamentare, este posibil ca presedintia PDL sa fie din nou pusa in discutie. Este ceea ce asteapta si Elena Udrea. Dar pentru ca scorul PDL sa fie prost, trebuie sa fie bun scorul PMP si am ajuns la al treilea motiv al udarii la radacina.

Probabil ca Traian Basescu urmareste sa transforme si europarlamentarele, si prezidentialele sa devina de fapt alegeri pentru viitorul prim ministru, adica centrate pe domnia sa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#Traian Basescu Crin Antonescu presedinte, #Traian Basescu Miscarea Populara , #presedinte