Presedintele josnic si regele tradator (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 23 Iunie 2011, ora 20:24
16761 citiri
Presedintele josnic si regele tradator (Opinii)
Foto: bataiosu.wordpress.com

Traian Basescu a comis, in emisiunea lui Robert Turcescu de miercuri seara, unul dintre cele mai josnice atacuri politice din cariera sa, acuzandu-l pe regele Mihai ca este un tradator de tara si o sluga a rusilor.

Un atac josnic si gratuit, care il descalifica pe presedinte, indiferent de calculul politic care a stat in spatele acestei miscari. In ultima instanta, Traian Basescu a aratat ca gestul condamnarii comunismului a fost exclusiv unul formal, rezultat tot al unui calcul politic, gest pe care insa presedintele nu a reusit sa-l asimileze cu adevarat din cauza limitelor educatiei sale in sens larg.

"Vedeti, noi inca nu ne asezam corect valorile. Spre exemplu, pentru noi toti si pentru istorie, Antonescu ramane responsabil de Holocaust impotriva evreilor si a tiganilor, ducerea lor in Transnistria, nu stiu ce. Nimeni nu spune ca statul roman avea un sef de stat atunci.

Asta (maresalul Antonescu, n.red.) era doar prim-ministru atunci. Unora le dam averi, iar pe altii ii consideram criminali de razboi - seful de stat si prim-ministru. Doar pentru ca unul a fost sluga la rusi si a lasat tara prin abdicare il iertam, de toate pacatele?", a declarat Traian Basescu, dupa ce a fost intrebat de Ion Cristoiu daca in urma cu 70 de ani ar fi dat, la fel ca maresalul Antonescu, ordinul de trecere a Prutului.

Daca regele ar fi abdicat pentru ca, asemeni tatalui sau de exemplu, sa-si implineasca un amor incompatibil cu coroana, presedintele Traian Basescu ar fi avut dreptate. Dar regele Mihai a abdicat in conditii istorice dramatice, atat interne, cat si internationale.

In plan extern, Majestatea Sa stia foarte bine ca Europa fusese impartita si ca Romania nu avea nici macar geografic sansa de a scapa de cizma sovietica (nu ruseasca!). Ar fi fost cu neputinta sa ramanem o enclava a Occidentului inconjurata exclusiv de state comuniste.

In plan intern, se stie ca regele a platit cu abdicarea viata celor 1.000 de studenti pe care comunistii se pregateau sa-i execute in cazul unui refuz al suveranului. Traian Basescu si-ar fi asumat asasinarea acelor tineri, stiind ca oricum cauza sa si a lor este sortita esecului?

Daca ii sacrifica, regele ar fi castigat doar timp pentru sine, caci stia ca pleaca spre incertitudine, catre o viata grea si plina de privatiuni, total diferita de aceea in care traise pana atunci. Oare acestea sunt circumstantele unei tradari sau ale unui sacrificiu pentru a salva ce se mai putea salva, caci Romania in ansamblu era oricum condamnata? Si Hitler l-a acuzat pe regele Mihai ca a predat tara rusilor.

In al doilea rand, la vremea Holocaustului, pe care presedintele vrea sa i-l puna in spinare, regele Mihai era doar teoretic sef de stat pentru ca tara era condusa cu mana de fier de maresalul Antonescu, a carui imagine nu cred ca trebuie glorificata, asa cum nu ar fi trebuit nici demonizata. Ion Antonescu are meritele si vinovatiile sale, care trebuie judecate cu justa masura, dar in niciun caz nu este eroul imaculat numai bun de pus in antiteza cu regele tradator.

Apoi, este nu numai incorect, ci de-a dreptul meschin sa spui ca regelui i-au fost date averi. Casa Regala a primit inapoi doar ceea ce i-a apartinut si n-a fost construit, ca sa pastram tonul presedintelui, din banii obtinuti prin contrabanda cu blugi, cafea si tigari aduse cu vaporul. Era dreptul regelui la restituirea a tot ceea ce i-a fost restituit si este rusinoasa subscrierea presedintelui la discursul de tip vadimist al anilor '90: regele vrea sa ne jefuiasca pentru a le face dota fetelor lui.

Sa intelegem asadar ca Ion Iliescu a avut perfecta dreptate sa nu-i permita regelui tradator intrarea in tara si sa-l fugareasca pe autostrada ca pe o sluga a rusilor? Se pare ca Traian Basescu e mai aproape de neocomunisti decat de monarhisti.

De notat, de altfel, ca in aceeasi emisiune in care il punea la zid pe rege, Traian Basescu s-a aratat neasteptat de emolient cu "batranul edec" Ion Iliescu, pe care l-a evocat, respectuos, drept un partener serios de discutii si care nu trebuie hartuit fara probe (sic!) in marile dosare ale ultimilor 20 de ani.

Este adevarat ca Traian Basescu a fost ofensat grav de Casa Regala in ultimii ani, dar responsabil pentru aceste ofense este Radu Duda, care a confiscat practic actiunea si mesajul moharhiei romanesti. Daca presedintele socoteste ca Radu Duda a avut acceptul regelui pentru aceste ofense, ar trebui sa-si poarte disputa cu Casa Regala in actualitate, nu s-o transfere in istoria Romaniei.

In plus, as zice ca si-a luat deja revansa prin nasirea fiului lui Paul Lambrino, o insulta la adresa Majestatii Sale.

Atacul de miercuri a fost nejustificat, dar, suspectez, calculat. E drept ca l-ar putea costa pe Traian Basescu sprijinul catorva intelectuali monarhisti, dar, prin glorificarea maresalului Antonescu presedintele tinteste ceea ce toti politicenii vaneaza cu disperare in aceste zile: voturile nationalistilor.

Cand este acuzat ca face compromisuri cu UDMR in privinta Tinutului Secuiesc si ca se pregateste sa concesioneze o bucata din tara ungurilor, Traian Basescu tine sa arate contrariul, prin glorificarea lui Ion Antonescu. Iar cea mai eficienta glorificare se face printr-o antiteza.

Calculul politic, chiar daca este facut in numele unei cauze corecte, adica reimpartirea administrativ teritoriala a Romaniei, nu este insa o scuza pentru atacul politic, repet, josnic, la regele Mihai si pentru readucerea istoriei tarii in coordonatele mincinoase ale cartilor comuniste.

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
#Traian Basescu Regele Mihai, #Basescu Rege sluga rusi, #Basescu Casa Regala, #Basescu Radu Duda , #presedinte