Presedintele desfiinteaza partidele Opozitiei (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 27 Iunie 2011, ora 17:07
9806 citiri
Presedintele desfiinteaza partidele Opozitiei (Opinii)
Foto: adevarul.ro

Sa nu va speriati, nu inca. Si nu in stilul clasic consacrat de marii dictatori ai lumii. Nu printr-o actiune in forta, nu printr-un ordin, nu in CSAT si nici in Parlament.

S-ar putea ca actiunea sa nu fie nici pe de-a-ntregul constienta, ci doar un rezultat ciudat al unei stari de fapt insuportabile. Metoda prin care treptat - treptat partidele importante din Opozitie se vor pulveriza singure este spirala limbajului agresiv si escaladarea urii.

Traian Basescu a initiat un veritabil Fight Club politic, unde fiecare este poftit sa isi dea pumni, sa injure ca la usa cortului, sa isi scuipe fierea si sa defuleze public toate dejectiile adunate in ultimii ani.

Tone de frustrari au iesit la suprafata, o duhoare irespirabila si multa prostie. A spus presedintele ca Victor Ponta si Crin Antonescu sunt imaturi si iresponsabili? Nu-i nimic, cei doi vor face imediat demonstratia ca "l-au facut" pe seful statului chiar la el acasa, la Cotroceni, unde isi cauta sticla de bautura pe jos.

A spus Traian Basescu ca, in opinia lui, regele Mihai a fost "sluga la rusi" si "a tradat interesul national"? Da, a spus, taman asa. Nu-i nimic, ii demonstram noi, isi spun aceiasi Ponta si Crin, ca nu va trece nepedepsita aceasta remarca. Si da-i, si mi ti-l fac cei doi viteji pe seful statului in toate felurile - "betiv la crasma", "terminat", "depravat" si in cate alte feluri s-or mai fi exprimat.

Cam cine credeti ca a obtinut ce a vrut din aceste schimburi de replici? Cine s-a compromis si cine nu a pierdut nimic, pentru bunul motiv ca nu mai avea de unde sa piarda?

Joc intentionat sau nu, desi e greu sa il suspectam pe Traian Basescu de atata candoare, compromiterea principalelor partide din Opozitie este o actiune politica riscanta, dar pana acum incununata de succes. Este riscanta pentru ca presedintele se poate trezi lasat in offside de catre liderii Opozitiei care, dupa fiecare iesire "jignitoare" a sefului statului, ar putea sa aleaga pur si simplu sa taca si sa judece poporul vorbele, ideile si credintele lui Traian Basescu.

Cum pana acum nici unul dintre cei doi nu a facut dovada unei inteligente avansate in raport cu cea a dusmanului lor numarul unu, strategia prezidentiala merge inainte in mod accelerat.

Presedintele nu mai are ce pierde, asa cum nici partidul sau nu mai are unde sa scada. Insa compromiterea celorlalte partide aflate in Opozitie poate da roade, daca ele sunt atrase in mizeria balacarelilor zilnice suburbane. Cum PDL, UDMR si UNPR sunt toate la un minim istoric, cum singura sansa de a rasturna aceasta situatie, pana la anul, este destabilizarea si prabusirea USL, solutia pentru nivelarea scenei politice este compromiterea intregului spatiu politic.

Crin Antonescu si Victor Ponta lucreaza aproape programatic intru implinirea acestui tel, dupa tiparul - Traian Basescu ii asmute, iar cei doi lideri USL latra, musca si rup gardul. Daca cei Antonescu si Ponta o vor tine tot asa, nu m-ar mira ca la inceputul anului viitor Uniunea Social Liberala sa nu mai depaseasca 40% in niciun sondaj de opinie. Iar de acolo pana la ruperea ei, din cauza fricii unor rezultate catastrofale, ar mai fi doar un pas.

Apoi, din pasta amorfa de partide faramitate, lui Traian Basescu ii va veni foarte usor ca dupa alegeri sa aiba de unde alege astfel incat sa isi formeze o noua majoritate, construita in jurul unui PDL sau chiar a unui nou partid.

Daca mai luam in calcul si Partidul Poporului si alte formatiuni si miscari populare, infiintate deja sau in curs de pregatire, care si ele vor mai rupe cateva procente din USL, ne putem astepta ca in 2012 singura majoritate parlamentara sa fie construita din cateva partide acum inca inexistente.

Un scenariu incredibil, dar perfect posibil. Daca Victor Ponta si Crin Antonescu isi vor continua drumul spre fundul urat mirositor al politicii, s-ar putea ca de acolo sa rasara o mizerie si mai mare decat cea actuala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Crin Antonescu PNL, #Victor Ponta PSD, #uniunea social liberala, #Traian Basescu presedinte, #negocieri Cotroceni , #presedinte
Comentarii
Poza Jerome
Jerome
rank 5
Avem presedinte ?
I
I.E.Feher
rank 1
Citez: "Traian Basescu ii asmute, iar cei doi lideri USL latra,