Opinii: Presedintele Basescu vs ministrul Basescu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 12 August 2010, ora 13:43
6582 citiri
Opinii: Presedintele Basescu vs ministrul Basescu
Foto: TVR

Traian Basescu s-a dezis brutal de doi dintre democrat-liberalii socotiti printre apropiatii, daca nu chiar purtatorii sai de mesaj, Cristian Preda si Sever Voinescu.

"Daca eu as fi fost implicat, PD-L ar fi fost mult mai precis in actiunea politica. N-ar fi existat in PD-L niciun politician care nu respecta regula de aur. Discutam in interior si cand am decis ceva respectam toti. Indiferent ca s-ar fi numit Preda (Cristian Preda-n.r.), Sever Voinescu, Radu F. Alexandru, n-ar fi fost in partid daca eu conduceam partidul", a spus presedintele intr-un interviu la postul public de radio.

La lista, desi Traian Basescu nu o spune direct, ar trebui adaugata si Monica Macovei, care a avut o pozitie comuna cu Cristian Preda si a criticat partidul mai ales dupa masacrarea legii ANI.

Ca presedintele a fost intotdeauna o mana forte nu se indoieste nimeni, pentru ca fostul comandant de nava a sanctionat dur orice iesire din linie si nu este neaparat un mare fan al democratiei. Dar a-i acuza pe acest oameni de lasitate fara a admite ca fondul acuzatiilor aduse de ei este foarte corect, ba chiar reluat de tine insuti in numeroase ocazii, este prea mult.

Pana la urma un partid nu este o puscarie, iar inscrierea in el nu trebuie sa echivaleze cu o spalare pe creier.

Pana la urma Sever Voinescu, Cristian Preda si Monica Macovei nu s-au luptat pentru functii si avantaje, ci pentru idei. Idei reformatoare. Iar reprosurile lor surprind exact motivele pentru care PD-L se afla in picaj. Ce e mai rau: ca aceste motive exista sau ca cineva are curajul si luciditatea sa le rosteasca cu subiect si predicat?

Exista si o doza de ipocrizie in luarea de pozitie a lui Traian Basescu. Domnia sa vorbeste despre confruntarea de idei din interiorul partidului, despre regula de aur. Dar ele nu sunt valabile si in cadrul coalitiilor sau al guvernelor, tot echipe care functioneaza pe baza de solidaritate, coeziune si disciplina? Ei bine, actualul presedinte a devenit cu adevarat cunoscut in urma interviului in care ataca frontal Guvernul Ciorbea din care facea parte partidul sau si domnia sa personal, ca ministru al Transporturilor.

Acuzatiile sale la adresa premierului si activitatii Cabinetului Ciorbea au provocat o criza guvernamentala si, in cele din urma, caderea acelui Executiv. Ca premier, domnia sa, pe logica pe care o invoca acum, ar fi tolerat un astfel de ministru? Si care e diferenta dintre pozitia sa in cadrul Guvernului Ciorbea si cea a reformistilor din PD-L?

Declaratia data de Traian Basescu la RRA pare mai mult un raspuns la atacul din Revista 22 al lui Radu F Alexandru, care-l acuza ca mentine un control prea ferm asupra partidului si ca ii subminaza autoritatea lui Emil Boc. Atat doar ca incercand sa arate ca nu conduce partidul nu reuseste decat sa-i mai arda o scatoalca lui Emil Boc, dupa cum remarca Sever Voinescu:

"Traian Basescu are dreptate cand spune ca implicarea sa in partid nu este nici pe departe atat de mare pe cat se crede. Are dreptate si cand spune ca, daca ar fi condus PD-L, partidul ar fi fost mai viguros, precis si eficient. Fara indoiala". Ba mai mult decat atat, Traian Basescu sustine ca, fara intalnirea de la Snagov dintre domnia sa si parlamentarii partidului, Guvernul ar fi picat la motiunea de cenzura.

Dar dincolo de toate aceste considerente remarcam ca in acest moment Traian Basescu se dezice atat de reformatorii din PD-L, cat si de reprezentantii garzii vechi, asezati in aceeasi oala. Si atunci pe cine mai mizeaza domnia sa in PD-L? Doar pe Emil Boc, cu o autoritate total compromisa? Sau nici macar pe Emil Boc, avand in vedere ca, pentru prima data, nu mai exclude, la nivel teoretic, coabitarea cu PSD si PNL conditionata de reforma?

Vom vedea. Cert este ca cel putin Sever Voinescu se gandeste sa urmeze indemnul prezidential si sa demisioneze. E posibil ca si ceilalti reformatori sa se gandeasca la acelasi lucru. Daca isi pierde intelectualii, intre PD-L si PSD nu va mai ramane absolut nicio diferenta, iar esecul va marca pe multa vreme ideea de reformare a clasei politice romanesti.

Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#Basescu atac Sever Voinescu, #Basescu Preda PDL, #Basescu PDL , #presedinte
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Presedintele Basescu a transat o problema politica . A facut-o ceva mai devreme de 30 august . Probabil ca era necesar .