Presa de azi Romania, in fata unei decizii esentiale: Basescu sau Geoana?

Vineri, 04 Decembrie 2009, ora 06:50
5571 citiri
Presa de azi Romania, in fata unei decizii esentiale: Basescu sau Geoana?
Foto: www.sutu.ro

Confruntarea finala dintre cei doi candidati a fost presarata de atacuri sub centura, atacuri directe, marturisiri smulse cu greu, iar in final cei doi au fost pusi sa faca un juramant cu mana pe Biblie, unde Geoana si-a ridicat degetele, iar Basescu pare sa fi spus jumate de adevar.

Dupa asta Romania sta in fata unei decizii esentiale: Basescu sau Geoana? Romania Libera pune o intrebare grea in editia de vineri: Basescu sau Geoana? 18 milioane de romani sunt chemati duminica sa aleaga intre doi politicieni cu viziuni profund diferite asupra viitorului tarii.

Prima si singura dezbatere dintre traian Basescu si Mircea Geoana inainte de turul al doilea al alegerilor prezidentiale s-a desfasurat in forta, cu momente in care rolul dominant s-a mutat, pe rand, de la unul la celalalt. Fie ca a fost vorba de alcatuirea Guvernului, fie ca a fost vorba de mesajele catre mediul economic sau reformele justitiei, sagetile au curs de ambele parti.

Candidatul PSD se vrea intruchiparea unui presedinte care discuta, negociaza si unifica. Programul sau politic se numeste "O singura Romanie", iar protocolul semnat recent cu PNL evidentiaza riscurile de a avea "un presedinte jucator" care "provoaca numai scandaluri". Prudent, Mircea Geoana se abtine sa comenteze trecutul, fie el si foarte recent.

Traian Basescu cere alegatorilor un nou mandat pentru a continua reformele incepute, chiar daca admite ca in ultimii cinci ani a inregistrat si esecuri. El atrage atentia ca votul de la 6 decembrie reprezinta "sau o optiune puternica inspre o societate moderna, sau optiunea intoarcerii in timp prin revenirea la Cotroceni a PSD". El spune ca Romania sa este Romania in care stapani trebuie sa fie romanii.

Evenimentul Zilei: Romania lui Basescu, Romania lui Geoana

Desi alegerile inca nu au fost castigate de nimeni Evenimentul Zilei propune in editia de vineri un exercitiu de imaginatie, adica Romania lui Basescu si Romania lui Geoana.

In ipoteza victoriei lui Traian Basescu, PD-L-istii se vad deja vioara intai la guvernare. Prima op tiune in partid este sustinerea lui Liviu Negoita ca premier deja desemnat, cu un guvern a carui componenta sa fie insa pusa pe masa negocierilor dupa alegeri, pentru a gasi o majoritate. Partenerul cu cele mai mari sanse ramane UDMR.

Dupa primul tur de scrutin, a fost luata insa in discutie si o a doua varianta: oferta catre liberali a unui guvern cu premier "independent", pentru a le castiga increderea ca nu vor fi dati afara din executiv.

Daca, declarativ, PD-L-istii isi mentin preferinta pentru un guvern cu PNL, formula este privita in interior ca ultima optiune, dupa trecerea liderilor liberali de partea lui Mircea Geoana.

Daca Traian Basescu ramane inca 5 ani la Cotroceni, majoritatea pro - Iohannis s-ar putea destrama sub presiunea puterii. Primarul Sibiului este sprijinit de PSD, PNL, UDMR si de minoritatile nationale, altele decat cea maghiara. Partea cea mai volatila a coalitiei pare a fi reprezentata de UDMR si de minoritati.

Iohannis cu misiunea de a combate criza economica, existenta unei majoritati favorabile presedintelui sunt elementele principale prin care Mircea Geoana incearca sa-si defineasca posibilul mandat la Cotroceni.

Primul pas pe care Geoana ar urma sa-l faca daca ajunge la Palatul Cotroceni ar fi nominalizarea lui Klaus Iohannis ca premier pe baza acordul deja semnat cu PNL. Mircea Geoana si Crin Antonescu au dat asigurari ca nu ii vor impune premierului niciun ministru pe care acesta nu il doreste.

>Iohannis, pe de alta parte, a recunoscut ca algoritmul politic si repartizarea functiilor vor fi discutate de partid, iar cu el vor fi discutate doar numele.

Ultima sansa a PD-L sa mai ramana la putere in ipoteza in care Traian Basescu pierde alegerile este Liviu Negoita. Desemnat deja premier, el trebuie sa primeasca un vot de respingere sau de admitere in parlament inainte ca presedintele sa poata face o noua nominalizare.

Pe acest fond, in randul apropiatilor lui Traian Basescu s-a conturat ideea ca sub presiunea faptului ca al doilea guvern respins in 60 de zile creeaza premisele declansarii anticipatelor, cabinetul Negoita poate primi, chiar si numai pentru cateva luni, votul de investitura. Teoria a fost sustinuta, in linii mari si public, de consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu.

Cotidianul: Alegerile de duminica ar putea aduce sfarsitul rusinii?

Desi a fost o dezbatere de cateva ore proiectele au fost doar prezentate, nu si dezbatute, fapt care nu s-a petrecut in mod real nici in timpul campaniei electorale. Cotidianul sustine in editia de vineri ca marile dezvaluiri inca n-au avut loc si s-ar putea sa nu apara. Oricum, ele n-ar mai putea schimba fundamental optiunile electoratului. Din pacate, nimeni nu ne-a oferit solutii convingatoare. Caile pe care Romania ar putea iesi din situatia de criza nu se intrevad.

Doar promisiuni si iar promisiuni, plus o obositoare campanie electorala, o sfidare a celor cu venituri modeste. Nu mai ramane decat votul si grija ca el sa nu fie diluat cu navetismul electoral. Este vremea pentru sfarsitul rusinii sau continuam circul care ne-a consacrat?

Traian Basescu si Mircea Geoana si-au facut aseara, la confruntarea televizata, mai multe reprosuri legate de persoanele care-i sustin, candidatul PD-L vorbind din nou despre Ion Iliescu, Vanghelie si moguli. Prezidentiabilul PSD a facut referiri la persoanele din spatele actualului presedinte, in special la Elena Udrea.

Cei doi candidati la Presedintie au deschis dezbaterea printr-un discurs care prezinta proiectul ca presedinte al Romaniei.

Gandul: Glontul pregatit de Basescu pentru Geoana: "Ati fost azi-noapte la Vantu?"

Gandul arata in editia de vineri ca printre sustinatorii lui Mircea Geoana, de joi seara, nu s-au gasit Ion Iliescu, Adrian Nastase sau Viorel Hrebenciuc. Candidatul PSD si-a scos vedetele in primul rand (Ovidiu Lipan Tandarica, Maia Morgenstern, Ilie Nastase, Mircea Dinescu. Cristian Topescu si Mircea Diaconu (sustinatori via Crin Antonescu) s-au asezat pe randul trei. Crin Antonescu si Klaus Iohannis s-au asezat central, langa Mihaela Geoana, chiar in spatele candidatului.

De partea cealalta, pe primul rand al "echipei Basescu" s-a aflat familia candidatului (sotia si cele doua fiice), Emil Boc, Theodor Stolojan, Dorin Chirtoaca, primarul Chisinaului si Monica Macovei, cel mai vocal sustinator al presedintelui in functie. Elena Udrea, care a lipsit de la confruntarea precedenta de la Palatul Parlamentului deoarece, dupa cum marturisea apoi Basescu, a avut "prea mult bun simt" nedorind sa nasca discutii in presa, a venit de data aceasta, dar a stat in spate.

Geoana a spus despre Basescu ca este o sursa de scandal si dezbinare, a esuat in toate promisiunile, a promis acum cinci ani ca vom trai bine si economia e pe butuci, si-a tradat aliatii si prietenii, si-a injunghiat pe la spate partenerii, are o retorica de ura.

Basescu a spus despre Geoana ca este un om slab, nu e un om sincer, isi incalca principiile, un cameleon care se adapteaza in functie de cum bate vantul.

Adevarul: ''Marele pericol - politica bazata pe sondaje''

Si cum confruntarea dintre cei doi candidati a fost organizata pentru a castiga voturi, actiune care se masoara pana in ziua cea mare prin sondaje Adevarul avertizeaza in editia de vineri ca marele pericol este politica bazata pe sondaje.

Politologul Cristian Parvulescu spune ca liderii partidelor romanesti nu au in minte decat cifrele sondajelor de opinie si ca actioneaza doar in functie de acestea, uitand de valori si de ideologii

Barometrele de opinie nu fac altceva decat sa ia temperatura sociala si politica dintr-un anumit moment. Acestea nu spun nimic despre ce urmeaza, avertizeaza politologul Cristian Parvulescu.

El atrage atentia ca politicienii nostri sunt decuplati de agenda publica si, implicit, de temele care ii intereseaza pe oamenii obisnuiti din cauza obsesiei legate de cifrele sondajelor.

Atitudinea alesilor nostri este decontata tot de catre electorat, acesta resimtind efectele deciziilor ce au ca vector imaginea si mai putin interesele publice. Politicienii gresesc, insa, transformand sondajele in expresie a adevarului absolut, explica politologul. Consecintele actiunilor fundamentate pe un astfel de rationament se vad in ziua alegerilor.

"Politicienii se culca si se trezesc cu cifrele sondajelor in minte si actioneaza in functie de sondaje, nu de ideologii, valori politice. Si chestiunea asta e platita de noi toti."

Gardianul: Daca filmul este un "fals", cum ramane cu martorii?

Si in toata aceasta agitatie provocata de confruntare Gardianul are alte preocupari in editia de vineri si se intreaba cum ramane cu martorii care au vazut ca Basescu l-a lovit pe un copil in 2004.

Daca expertii Institutului National de Expertize Criminalistice au constatat, analizand filmul de pe site-ul ziarului nostru, ca acesta a suferit "o alterare a integritatii" si ca el "contine elemente de editare computerizata", iar acest lucru l-a facut pe Traian Basescu sa conchida ca filmul este un "fals", ramane o intrebare.

La aceasta ar trebui sa raspunda justitia, in cadrul procesului intentat publicatiei noastre - "cum ramane cu declaratiile martorilor?".

Inca din prima zi, dar si in cele ce au urmat publicarii filmului pe site-ul ziarului nostru, copilul agresat de Traian Basescu si unii martori au sustinut autenticitatea si veridicitatea imaginilor prezentate de "Gardianul".

Bogdan Marius Istratoiu: "Va confirm ca eu sunt cel din imagini. (...) Aveam 10 ani. Initial domnul presedinte ma luase pe scena si am vrut sa spun ceva legat de Iliescu si Nastase. Probabil, de emotie am spus ca Iliescu si Basescu nu sunt buni sau ceva de genul. Apoi domnul presedinte m-a dat jos de pe scena. S-a enervat ca spusesem o prostie si cand m-am dus langa dansul vroiam sa-mi cer scuze, dar m-a impins. Chiar am ras, nu a fost ceva care m-a marcat".

Cecilia Gheorghe, matusa lui Bogdan Marius Istratoiu, sustine ca baiatul agresat de presedinte si mama sa, aflati acum in Italia, au primit amenintari cu moartea imediat dupa izbucnirea scandalului.

"Bogdan s-a dus aproape de scena pentru ca inainte de mitingul electoral fusese un concert. Eu eram mai in spate si nu am vazut ce s-a intamplat, dar Bogdan mi-a spus apoi "Basescu m-a lovit cand am zis Hai Iliescu!". Nu l-am crezut atunci, insa aseara, cand am vazut imaginile la televizor, l-am recunoscut pe nepotul meu".

Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#confruntare electorala Basescu Geoana, #decizie esentiala Basescu Geoana , #stiri Traian Basescu