Presa de azi Independentul Basescu strange bani dupa modelul EBA

Miercuri, 09 Septembrie 2009, ora 07:27
3194 citiri

Posibilitatea ca presedintele Traian Basescu sa candideze ca independent, dar sustinut de PD-L, pare o senzatie de "deja-vu" daca luam in considerare ca un tipar ca acesta a fost aplicat deja in cazul fiicei sale, Elena Basescu, care a castigat un fotoliu de europarlamentar din postura de candidat independent.

Cotidianul anunta in editia de miercuri ca mai multi lideri de varf din Partidul Social-Democrat acrediteaza ideea ca Basescu ar urma sa candideze sub steagul partidului.

Doi parlamentari PD-L - care au tinut sa-si pastreze anonimatul - au declarat ca Traian Basescu ar putea sa fie sustinut de o "platforma civico-transpolitica" constituita in jurul PD-L si care va cuprinde mai multe ONG-uri, personalitati independente, "dar extrem de vizibile" ale societatii civile, precum si alesi locali din celelalte doua partide mari, PSD si PNL.

Platforma civico-transpolitica ar avea un dublu scop: unul ar fi acela de a demonstra ca "independentul" Traian Basescu urmeaza sa fie un presedinte al tuturor romanilor; in al doilea rand, va permite actualului sef al statului sa fie considerat ca se distanteaza de erorile Guvernului, de alianta pe care PD-L a facut-o cu PSD.

Gardianul: Traian cel fara de partid!

Aceasta incercare de indenpendenta este definita de Gardianul ca fiind o manevra pe care niciun predecesor de-al sau nu a aplicat-o in privinta candidaturii pentru un nou mandat in fruntea tarii.

Prin modificarea Legii electorale, care specifica faptul ca apartenenta politica a candidatului nu constituie o conditie imperioasa pentru intrarea in cursa, Basescu testeaza "larga sustinere" pentru Cotroceni. Se reediteaza astfel "experimentul EBA".

In privinta candidaturii presedintelui Traian Basescu, se incearca, folosindu-se toate subterfugiile, sa se induca electoratului ideea ca va intra in cursa pentru Cotroceni din tabara independentilor, dar cu sprijinul larg al politicului si organizatiilor neguvernamentale, intr-un cuvant cu sprijinul "natiunii".

Gandul: PD-L a strans bani pentru independentul Basescu

Gandul deschide editia de miercuri cu anuntul ca democrat-liberalii au strans deja pentru "independentul" Traian Basescu un milion de euro, cotizatii pentru campania electorala.

Filialele democrat-liberale au trimis la centru cate 20.000 de euro, prima transa din cotizatia pentru campania lui Traian Basescu. Liderii PD-L spun ca milionul strans in prima saptamana este doar "maruntisul" pentru pornirea motoarelor.

Liderii PD-L au dat dispozitie filialelor sa trimita la centru avansul pentru campania lui Basescu: 40.000 de euro per organizatie, platibili in doua transe. Pana marti seara, aproape toti liderii locali trimisesera prima transa, astfel incat PD-L a strans primul milion de euro.

"Un maruntis", dupa cum se exprimau liderii de la centru, bun sa porneasca motoarele campaniei, sa cumpere pixuri si brichete promotionale, dar total insuficient pentru o campanie prezidentiala care s-ar ridica la 40-50 de milioane de euro, dupa cum auzisera cei "de la PSD".

Insa democrat-liberalii spun ca intarzierea anuntului candidaturii lui Traian Basescu le incurca planurile.

"Nu numai ca n-avem bani la partid, dar acum nici timp nu mai avem sa le tiparim si sa comandam sepci, tricouri, geci sau pelerine", a declarat un vicepresedinte al PD-L. Panica din Modrogan este cu atat mai mare cu cat din tabara adversa vin informatii alarmante: PSD ar fi comandat deja, din China, 24 de milioane de obiecte promotionale electorale, pe care ar fi dat in jur de 20 de milioane de euro.

"Ar fi bine sa avem atatea resurse", a ras Mircea Geoana, candidatul PSD, ironizand marti informatiile furnizate de liderii PD-L.

Conform unor surse din partid, au existat discutii cu partide mici, cum ar fi cel al lui Ioan Talpes, si cu lideri politici locali pentru construirea unei paltforme care sa-l propulseze din nou pe presedinte la Cotroceni.

Romania Libera: Basescu independent: la ce-i foloseste?

In timp ce presa centrala ofera tot mai multe informatii despre posibila candidatura independenta a sefului statului pentru un nou mandat, jurnalistii de la Romania Libera sustin ca independentii sunt considerati outsideri, insa alegerile din 2009 vor fi dominate de astfel de candidati.

Astfel, sunt pe cale sa se infrunte doi independenti, Traian Basescu si Sorin Oprescu (care s-au mai intalnit in competitia pentru Primaria Capitalei). Ei puteau fi sprijiniti, cu ajutorul modificarilor aduse legislatiei, de cele mai puternice partide sau chiar de aliante politice. Totodata, social-democratii au fost de acord cu modificarea Legii prezidentiale in forma acordarii posibilitatii ca un independent sa aiba sprijinul unui partid, gandindu-se la Sorin Oprescu.

Unele surse mai spun ca PSD ar dori sa mearga pe mana a doi candidati (Geoana si Oprescu), unul oficial si altul din umbra, ajutat de un partid-satelit, sau a unor fosti membri PSD.

Jurnalul National: Se pregateste un CDR pentru Basescu

Jurnalul National anunta in editia de miercuri ca Traian Basescu si-ar putea pregati o formula de tipul Conventiei Democratice pentru a-i sustine candidatura la Prezidentiale. Presedintele executiv al PD-L Theodor Stolojan a confirmat proiectul unei coalitii transpartinice.

"Daca e si Simirad (presedintele CJ Iasi, PSD - n.r.) in coalitia asta larga, va dati seama ca sunt mai multi", a declarat Stolojan, refuzand insa sa dea alte nume.

Modificarile aduse in ultima sedinta de Guvern asupra Legii de alegere a presedintelui includ si un alineat care prevede ca in situatia in care mai multe partide politice, aliante politice si organizatii ale cetatenilor apartinand minoritatilor nationale doresc sa propuna acelasi candidat la functia de Presedinte al Romaniei, acestea se pot asocia intre ele numai la nivel national, pe baza de protocol, constituind o alianta electorala".

In acelasi timp, pedelistii defileaza cu semnaturi de sustinere pentru Traian Basescu primite de la reprezentanti ai altor partide, precum PSD sau PNL.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Traian Basescu candidat independent, #platforma civica sustinere, #reedita modelul Elena Basescu , #Elena Basescu