Presa de azi: Deja vu. O luam de la capat? Divorturi, aliante si coabitari

Marti, 08 Decembrie 2009, ora 07:28
5254 citiri
Presa de azi: Deja vu. O luam de la capat? Divorturi, aliante si coabitari
Foto: Romania Libera

Traian Basescu are, dupa victoria sa la mustata la alegerile prezidentiale, doua optiuni politice majore in debutul noului sau mandat de sef al statului: fie sa provoace alegeri legislative anticipate, prin dizolvarea Parlamentului, fie sa impuna guvernul Negoita sau un alt premier, in urma unor negocieri intre PD-L, partidul cu cele mai multe mandate, si celelalte formatiuni.

Dupa o victorie peste noapte, Traian Basescu oscileaza. Coalitie sau anticipate titreaza Cotidianul. Prin obtinerea unui nou mandat, Traian Basescu si-a recapatat puterile de presedinte-jucator.

Daca ar miza pe varianta alegerilor anticipate, el ar putea spori capitalul electoral al partidului din care provine, avand in vedere previzibilele framantari din PSD si PNL, formatiuni care au pierdut practic impreuna alegerile prezidentiale.

Constitutia prevede la articolul 89 ca, dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura.

In cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singura data, se mai arata in articolul constitutional respectiv.

Chiar daca unii constitutionalisti si politicieni au sustinut, in perioada campaniei electorale, ca faptele presedintelui nu se mostenesc de la un mandat la altul si, in aceste conditii, Basescu nu poate cere dizolvarea Parlamentului imediat dupa a doua sa inscaunare la Cotroceni, seful statului poate actiona in sensul schimbarii configuratiei politice a actualului legislativ.

Daca propunerea unui guvern Negoita va fi repusa pe tapet, iar acesta va cadea previzibil la vot in Parlament, presedintele va mai desemna un nou prim-ministru, care, la randul sau, nu va fi pe placul majoritatii PSD+PC, PNL, UDMR si grupul minoritatilor nationale, formata inaintea scrutinului prezidential. Deci presedintele Basescu poate duce lucrurile la extrem pentru a avantaja partidul pe care l-a mosit.

Nu trebuie uitat ca Traian Basescu nu se afla la prima intentie de a provoca alegeri anticipate. In 2005, el a incercat sa impuna aceasta solutie, in speranta ca va crea un puternic partid prezidential, dar refuzul primului-ministru de atunci, Calin Popescu Tariceanu, si conditiile politice si sociale neprielnice (vezi inundatiile) au dus la esuarea proiectului in cauza.

Din nou Basescu!, anunta Adevarul. "Un fleac. I-am ciuruit!". Victoria la prezidentiale este a doua obtinuta de Basescu impotriva lui Geoana, dupa ce, in iunie 2004, l-a invins pe fostul ministru de Externe inca din primul tur de scrutin, in batalia pentru Primaria Capitalei.

Sondajele realizate cu cateva zile inainte de vot aratau ca Mircea Geoana avea in maneca un as castigator. Strategiile gresite de campanie i-au afectat pe ambii candidati si, mai ales, pe cel al PSD, cred analistii.

"Mircea Geoana avea un plan foarte bine pus la punct: s-a aliat cu Antonescu, apoi l-au anuntat pe Iohannis premier, au semnat un protocol la Timisoara. Toate lucrurile mergeau catre o incoronare. Cine a avut insa ideea cu caseta, cu incidentul de la Ploiesti, cand Basescu ar fi lovit un copil, a gresit fatal", crede Adrian Moraru, directorul adjunct al Institutului de Politici Publice (IPP). Acesta considera ca ipostaza de victima, in care a fost pus cu aceasta ocazie Traian Basescu, a fost decisiva.

"Rolul de victima il prinde cel mai bine. Nici nu visa Basescu ca pe ultima suta de metri sa apara o ocazie ca sa verse o lacrima, ca in 2004", adauga Moraru. Din punctul sa de vedere, Geoana a pierdut din cauza ca "a avut prea multe moase", iar intrebarea lui Basescu din cadrul dezbaterii finale, cand acesta l-a descusut pe seful PSD cu privire la vizita facuta, in miez de noapte, la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu, a fost o alta piatra grea.

Si sociologul Alfred Bulai crede ca Geoana a facut mai multe greseli de campanie. "Varianta cu apropierea de Vintu, varianta Guvernului Iohannis si semnarea protocolului de la Timisoara nu au fost solutii castigatoare. In plus, pregatirea candidatului Mircea Geoana de la intalnirea finala a lasat de dorit", afirma Bulai.

Traian a castigat, Crin si Mircea deconteaza scrie Ziua. Basescu l-a invins pe Geoana, conform rezultatelor oficiale nevalidate. In PNL a inceput era post-Antonescu, iar in PSD, manevra fraudei si a contestarii alegerilor

Scorul a schimbat peste noapte toate calculele si s-a raspandit ca o unda seismica in esichierul politic, in societate, in economie si chiar in mass-media internationala. In ciuda raportului OSCE care n-a semnalat fraude si a BEC care n-a primit sesizari serioase, PSD a decis sa conteste rezultatul oficial al alegerilor la Curtea Constitutionala. Gestul ar putea avea un efect foarte nociv asupra imaginii Romaniei, tara noastra fiind singurul membru UE unde s-a pus sub semnul intrebarii, intr-o maniera asa de grava, sistemul democratic.

Pana la solutionarea contestatiei PSD, invingatorii, PD-L si Basescu, au de rezolvat probleme stringente de care tine stabilitatea tarii. In primul rand este vorba de construirea unui Guvern stabil fara de care banii vitali de la FMI nu pot veni, iar economia nu se poate pune in miscare. Si pentru acest lucru e nevoie de o majoritate parlamentara pe care Basescu n-a reusit sa o stranga pana acum. Liberalii par a fi singura varianta acceptata de invingatori.

In PNL, scaunul lui Crin este deja pus sub un mare semn de intrebare. Primul care a ridicat problema aliantei paguboase cu PSD a fost Tariceanu, premierul Aliantei DA. Afisarea lui Antonescu alaturi de Geoana in Kiseleff, in seara alegerilor, nu-i mai lasa lui Crin prea mult loc pentru manevre in partid.

Liberalii s-au aratat dispusi sa negocieze, dar insista pe varianta premier PNL. Acesta nu mai poate fi Iohannis, primarul Sibiului fiind primul care a spart Alianta de la Timisoara, chiar de la orele diminetii. Pentru Geoana lucrurile stau chiar mai rau. Daca ar fi sa se tina de promisiunea pe care a facut-o, liderul PSD ar trebui sa demisioneze imediat dupa validarea votului.

Daca va uita ce a promis, sunt destui in partid care ii pandesc locul, Nastase si Mitrea fiind cei mai puternici. Scos din orice calcul de guvernare, PSD este foarte preocupat acum de contestarea rezultatului oficial, fara sa tina cont de efectele actiunii lui asupra Romaniei.

Deja vu. O luam de la capat? Divorturi, aliante si coabitari, aflam din Gardianul. Toti reprezentantii PSD si PNL deopotriva au contestat verbal rezultatele turului II de scrutin, dar nici unul dintre acestia nu a prezentat vreo proba indubitabila.

Strategia de contestare nu a fost stabilita dintre cele doua variante: renumararea voturilor in anumite circumscriptii, unde s-au constatat nereguli, sau contestarea la Curtea Constitutionala a intregului tur de scrutin. Ba chiar s-ar merge si pe varianta de a cere Curtii Constitutionale suspendarea validarii alegerilor pana la solutionarea contestatiilor, desi, potrivit legii, rezultatele nu pot fi validate pana la pronuntarea unei decizii asupra acestor contestatii.

In final, dupa ce ecourile contestatarilor au inceput sa se estompeze, au inceput sa apara frictiunile interne. Pe holurile din Kiseleff, se auzea ca Mircea Geoana va gasi o oarecare intelegere cu Traian Basescu, iar, din randurile PNL, au inceput sa razbata voci, precum cea a lui Calin Popescu Tariceanu, Relu Fenechiu sau Dan Ilie Morega, care sustineau nevoia de a coabita cu PD-L, dar si care acuzau PSD de pierderea alegerilor.

PSD va contesta, azi, la Curtea Constitutionala rezultatul alegerilor prezidentiale si va depune la Biroul Electoral Central sesizarile cu spetele pe care le au legate de fraudarea alegerilor, a anuntat, ieri, presedintele PSD Mircea Geoana.

Totodata, liderul social-democrat a declarat ca PSD va pastra majoritatea parlamentara alaturi de PNL, UDMR si Minoritatile Nationale si a exclus orice fel de colaborare cu PD-L si Traian Basescu.

Majoritatea liderilor PSD veniti la CEx au acuzat presupuse tentative de frauda, insa argumentele lor s-au limitat strict la fenomenul turismului electoral si al mitei electorale. Pe de alta parte, surse care au participat la sedinta au dezvaluit pentru "Gardianul" ca s-a abordat si varianta unei participari a PSD la guvernare alaturi de PD-L, conditia pusa fiind aceea ca premier sa fie Klaus Iohannis.

PD-L mizeaza pe o alianta cu PNL, anunta Romania Libera. Liderii PD-L din judete sustin ca sunt gata sa inceapa negocierile cu liberalii, dupa ce se mai linistesc apele si dupa ce se va trece peste asperitatile dintre cele doua partide.

Presedintele PD-L Arad, primarul Gheorghe Falca, a declarat ca partidul sau va porni pe plan local discutii cu liberalii, dar nu neaparat cu PNL ca intreg.

"Parlamentarii au fost alesi uninominal si pot lua decizii de unii singuri, fara sa asculte neaparat ce spun cei de la Bucuresti", a spus Falca. Acesta a mai afirmat ca "PNL isi va reveni, multi isi vor da seama ca au gresit".

Senatorul PD-L de Prahova Iulian Badescu a declarat, la randul sau, ca partidul isi doreste o intelegere cu liberalii.

"Sigur ne vom intalni cu liberalii. Vrem un guvern de dreapta, solutiile de dreapta sunt necesare, mai ales, in perioada de criza economica", a mai spus Badescu.

Presedintele PD-L Bistrita-Nasaud si vicepresedinte al PD-L Ioan Oltean a afirmat ca organizatia sa ia deja in calcul impacarea cu liberalii, desi liderii PNL din judet s-au aratat foarte agresivi cu PD-L, fiind aliati cu PSD.

"Trebuie sa ne intoarcem la masa negocierilor. Sper ca liberalii sa-si schimbe atitudinea", a precizat Oltean.

Basescu isi face Guvern cu fostul dusman, Geoana ataca rezultatul votului, informeaza si Gandul. Fostul premier s-a inteles cu Traian Basescu asupra eventualei intrarii a PNL la guvernare.

Miscare politica surprinzatoare la PNL: fostul premier Calin Popescu-Tariceanu propune partidului intrarea la guvernare alaturi de PD-L, dupa ce, timp de patru ani, a fost inamicul personal al presedintelui Traian Basescu.

Dupa cum ne-au declarat surse politice, cel care a reluat dialogul a fost Basescu, seful statului sunandu-l de mai multe ori pe Tariceanu in ultimele doua saptamani. Basescu ar fi incercat sa determine, la inceput, o sustinere sau macar o non-implicare a PNL in turul al doilea al prezidentialelor.

Sursele citate ne-au relatat ca Basescu l-a sunat pe Tariceanu ieri dupa-amiaza, inaintea sedintei Biroului Politic Central al PNL, cei doi convenind ca ex-prim-ministrul sa propuna partidului sau intrarea la guvernare a liberalilor.

Tariceanu daduse semnalul ca este dispus la o colaborare cu Basescu inaintea sedintei BPC. Intr-o declaratie pentru Mediafax, el a catalogat drept "nejustificata" graba unor lideri ai partidului de a lua decizii si a pledat pentru gasirea unei solutii pentru a scoate Romania din criza.

"Eu cred ca trebuie gasita o solutie rationala care sa fie in interesul general, in interesul tarii, si sigur aceasta solutie nu poate sa fie decat o solutie politica la care PNL trebuie sa-si aduca contributia ca unul din cele trei mari partide politice din Romania. (...) Nu trebuie sa persistam in aceasta atitudine de a ne considera un fel de catelus al PSD".

Crin Antonescu si Ludovic Orban au fost expozantii curentului antipedelist. Daca Antonescu a declarat sec "Este exclusa colaborarea cu PD-L din punctul meu de vedere", Orban i-a atacat dur pe Basescu si partidul sau: "Nu-l consider pe Traian Basescu presedintele Romaniei. Ce s-a intamplat pe 6 decembrie a fost un atentat la democratie. Eu nu am ce discuta cu Basescu, este un rau imens. PD-L e practic o miscare politica de oportunisti, de indivizi obisnuiti sa traiasca de pe urma jefuirii banului public".

Pozitia celor doi ar putea fi minoritara in Comitetul Executiv, care ii cuprinde si pe liderii de organizatii. Presiunile din teritoriu pentru intrarea la guvernare sunt mari, dar se va tine cont si de pozitia lui Antonescu.

Evenimentul Zilei scrie despre Romania, sub "presedintia" de 11 ore a lui Mircea Geoana. BILANT. In scurtul "mandat" al PSD-istului a crescut stratul de zapada in Retezat, dar, pe plan extern, Bucurestiul a pierdut posibilitatea de a fi sediul unei agentii europene.

Mircea Geoana a crezut ca este presedinte de duminica, incepand cu ora 21.00, cand rezultatele exit-pollurilor il aratau castigator in fata lui Traian Basescu, pana luni dimineata la ora 8.00, cand Biroul Electoral Central a dat publicitatii primele rezultate partiale.

In timpul "presedintiei" de 11 ore a PSD-istului, in Romania s-a anuntat cresterea stratului de zapada in Retezat, o pana de curent la sediul partidului concurent si reluarea transportului pe calea ferata in Prahova.

Prima veste buna din timpul presedintiei lui Geoana a venit, in mod ironic, dinspre Ministerul Transporturilor, primul loc de munca in administratie al contracandidatului.

"Traficul feroviar in zona localitatii prahovene Valea Calugareasca a fost reluat pe un singur fir dupa ce a fost intrerupt, duminica seara, in jurul orei 19.00, din cauza unei masini care a ramas blocata intre linii. Nu au fost inregistrate victime, iar trenul Rapid Bulgaria Expres a fost oprit din timp, in urma unui apel la numarul unic de urgenta 112".

O noua izbanda a mandatului, de data asta in domeniul energetic, s-a concretizat la ora 22.10, cand pana de curent de la sediul PD-L a fost remediata.

"Pana de curent de la sediul PD-L din aleea Modrogan a durat aproximativ un sfert de ora, dupa ce duminica seara lumina s-a stins surprinzandu-i atat pe simpatizanti, cat si pe presedintele Traian Basescu, aflat la etajul cladirii", anuntau reporterii.

Orasul sloven Ljubljana a fost ales de ministrii europeni ai Energiei drept sediu al viitoarei Agentii de cooperare pentru reglementare energetica (ACER), in defavoarea oraselor Bratislava si Bucuresti, a anuntat presedintia suedeza a UE, relata AFP luni dimineata in jurul orei 7.00, cu o ora inainte de finalul "presedintiei" lui Mircea Dan Geoana.

La ora 8.00, totul s-a terminat. Traian Basescu a obtinut 50,43% din voturi, in timp ce Mircea Geoana a obtinut 49,57%, anunta Biroul Electoral Central (BEC).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#rezultate alegeri 2009, #rezultate alegeri prezidentiale, #rezultate alegeri turul 2, #rezultate finale alegeri, #alianta PDl PNL, #Basescu Tariceanu , #PDL