Presa de azi Basescu l-a atacat pe Crin la sotia moarta

Duminica, 15 Noiembrie 2009, ora 09:57
6375 citiri
Presa de azi Basescu l-a atacat pe Crin la sotia moarta
Foto: Gardianul

"Prima confruntare. Basescu l-a atacat pe Crin la sotia moarta. Antonescu: "Ati promovat femeia-obiect, cu succes facil si tupeu". Cine credeti ca a fost mai bun?", intreaba cititorii jurnalistii de la Gandul.

Dezbaterea de la Cluj dintre Crin Antonescu si Traian Basescu a fost un lung schimb de replici, cu atacuri care desi au fost au inceput prin a fi decente si chiar amuzante, s-au transformat in jigniri si lovituri sub centura, in special din partea sefului statului, care a sugerat ca liderul PNL n-ar fi sprijinit-o pe prima sa sotie, care s-a sinucis dupa ce s-a imbolnavit de cancer.

Desi li s-au pus intrebari punctuale despre problemele importante din economie si educatie, cei doi candidati s-au folosit de raspunsuri pentru a-l ataca pe celalalt. Antonescu a aruncat prima sageata, cand, vorbind despre depolitizarea administratiei, l-a acuzat pe Basescu de faptul ca, alaturi de Mircea Geoana, au intors administratia "la o politizare fara precedent".

Presedintele n-a ramas dator si i-a pus in carca liderului PNL faptul ca partidul sau a atacat la Curtea Constitutionala tocmai articolul din legea educatiei care interzice directorilor de scoli sa faca politica. Basescu a preluat ofensiva si, cand propunea modificarea legii electorale astfel incat sa se introduca votul uninominal pur, a amintit in treacat ca Antonescu a intrat in Parlament de pe locul al doilea in circumscriptia in care a candidat.

Presedintele PNL a lovit si el spunand ca, daca tot e sa se faca economii de 8 - 12 milioane de euro pe an prin reducerea numarului de parlament si introducerea Legislativului unicameral, atunci ar fi fost bine sa nu fie alocat, in acest an, de 10 ori mai multi bani pentru Ministerul Turismului ori sa fie suplimentat bugetul Administratiei Prezidentiale.

Confruntarea dintre cei doi candidati la prezidentiale este comentat si de jurnalistii de la Ziua, care sustin ca Traian Basescu foloseste drama din familia Antonescu ca arma electorala.

Traian Basescu si Crin Antonescu au abordat tema femeii in spatiul public romanesc, in cadrul dezbaterii care a avut loc sambata la Cluj Napoca. Candidatul liberal pentru functia de presedinte, Crin Antonescu, l-a acuzat pe Traian Basescu pentru modul in care a ales sa promoveze imaginea femeii in Romania.

"Ati promovat femeia obiect, femeia cu succes facil, ati vorbit despre "pasarica" despre o femeie, nu despre un barbat, ati smuls telefonul unei ziariste, nu unui ziarist, ati invitat o ziarista pe masa in loc de un ziarist. Asta inseamna o atitudine nepotrivita fata de femei (...) dar nu ati promovat modelul femeii care creste copii si tine casa", i-a reprosat Crin Antonescu lui Traian Basescu.

In replica, Traian Basescu considera ca abordarea lui Crin Antonescu este una gresita. "Decenta ar trebui sa va spuna ca un barbat care are trei femei in casa, le respecta", spune el. El a facut aluzie la situatia nefericita prin care a trecut familia lui Crin Antonescu in urma cu mai multi ani: "Un barbat, caruia nu i s-a intamplat nici un incident dramatic, in care sa-si lase sotia singura sa ajunga in situatii dificile".

Si Romania Libera surprinde cateva replici ale primului "meci" direct: Basescu vs Antonescu, care au dezbatut cateva subiecte importante privind tara noastra cum ar fi depolitizarea administratiei statului, reforma educatiei sau relaxarea fiscala.

In ceea ce priveste reforma educatiei iata pozitia celor doi:

Crin Antonescu: Cred ca putem discuta foarte mult pe aceasta tema, in primul rand trebuie sa intelegem sistemul. Pactul national pentru educatie este unul bun, dar nu a fost respectat de presedinte si de Guvernul Boc. Trabuie sa rediscutam modul de salarizare, nu mai trebuie sa fie platiti la plata cu ora. Respectul fata de educatie este esential, dar nu trebuie sa reducem educatia la scoala. Din atitudinea presedintelui trebuie sa inteleaga oamenii ca primul model este invatatura.

Traian Basescu: Eu am cautat sa fiu un modul si m-am dus in fiecare zi la serviciu. Si am incercat sa respectul votul cetatenilor fara sa abandonez telurile pe care mi le-am propus la inceputul mandatului. Una din prioritati a fost educatia. Cred ca educatia trebuie sa se axeze pe cateva coordonate: prima trecerea de la o educatie bazata pe memorie la una care sa dea copiilor competente. In functia de stadiul de pregatire se fixeaza doua niveluri: unul cel de baza apoi cel avansat care trebuie sa se dobandeasca la finalul liceului. Printre competentele pe care un elev trebuie sa le dobandeasca sunt opt printre care competenta in limba romana, competenta de a invata. Regret aplicarea legii privind majorarea salariilor profesorilor cu 50%.

Declaratii de la dezbaterea publica intre Basescu si Antonescu a surprins si ziarul Gardianul. Pe langa dialogul acid al celor doi lideri politice privind neajunsurile tarii, spectacolul cu replici taioase s-a extins si la preferintele persoanale, precum cartea sau filmul citit ultima data sau vazut ultima data.

Traian Basescu: Ultima data am citit o carte a lui Mircea Cartarescu, am incercat sa acopar "un gol" pe care l-a creat candva in documentarea mea legata de "aproape clasic in viata". Ultima carte citita este "Levantul". Ultimul film pe care l-am vazut cred ca a fost un film documentar pe Discovery, zilele trecute. De la premiera lui "4-3-2" al lui Mungiu n-am mai ajuns in nicio sala de cinematograf.

Crin Antonescu: "4-3-2" al lui Cristian Mungiu, nu 332 al Alinei Mungiu. Ultima carte pe care am citit-o este "Cresterea si decaderea imperiului britanic". Cartea mea favorita ramane "Maestrul si margareta"

Traian Basescu: Ce apropiere de decadere!

Crin Antonescu: Eu inca nu am crescut, domnule pesedinte, stati, ca nu de decaderea mea e vorba! Filmul meu preferat ramane "Parfum de femeie", cu Al Pacino.

Primul meci cu scantei este comentat si de Evenimentul Zilei, care a contactat specialisti in sociologie, miscare scenica si argumentarea discursului pentru a evalua prestatia candidatilor Traian Basescu si Crin Antonescu, pentru a vedea cine a punctat mai mult in aceasta confruntare.

Despre impactul dezbaterii asupra electoratului, sociologul Stefan Bruno, directorul Biroului de Cercetari Sociale, apreciaza ca "ambii au avut o prestatie buna. Basescu a avut o prestatie de presedinte, a scaldat raspunsurile la intrebarile delicate precum cele legate de educatie sau subiectul Elena Udrea.

Din aceasta dezbatere, Antonescu va misca in sondaje in jur de 2 procente, acum a demonstrat ca poate deveni un animal politic si poate musca si el". Crin Antonescu a sustinut ca va milita pentru regandirea grilei de salarizare a cadrelor didactice, care nu pot fi platite cu ora, "ca taximetristii si prostituatele".

Traian Basescu a promovat trecerea de la memorarea datelor la "o educatie care sa le dea copiilor competente".

Profesorul de actorie Liviu Lucaci a studiat latura non-verbala a discursurilor. Concluzia la care a ajuns este aceea ca "Traian Basescu a aratat ca nu se poate adapta la teme mai fine. Cand s-a insinuat ca promoveaza un anumit gen de femei, a rosit, a devenit nervos si a avut un discurs usor populist. Antonescu a fost, aparent, mai stapan pe sine".

La nivel argumentativ, aspirantii la fotoliul prezidential nu au excelat. Desi au dezbatut probleme precum nevoia de relaxare fiscala in cadrul economiei romanesti sau reforma in sectorul agrar, nici unul nu a reusit sa aduca argumente pertinente pentru programele lor. Cezar Cobianu, membru al Asocia tiei Romane de Dezbateri, Oratorie si Retorica, a evaluat gradul de consistenta al argumentelor celor doi.

"Dezbaterea a avut foarte putina substanta, au predominat atacurile personale si opiniile. Conflictul de idei si intentii politice argumentate a fost slab si s-a purtat folosind exemple si valori general acceptate, dar foarte putine constructii logice", a apreciat acesta. Expertul in oratorie si dezbateri a mai punctat faptul ca nici un candidat nu a explicat suficient cum masurile propuse vor produce schimbarea dorita.

In opinia redactorilor de la Cotidianul, Parfumul de femeie i-a infierbantat pe candidatii PD-L si PNL la dezbaterea de la Cluj.

Discutia dintre cei doi pe marginea respectului pentru femei si a modelelor promovate in politica a pornit de la un raspuns al lui Crin Antonescu, care a spus ca filmul sau preferat este "Parfum de femeie", cu Al Pacino.

"Si de ce va suparati de cate ori auziti de femei la Cotroceni, atunci?", a intervenit Traian Basescu, amuzat. "Pentru ca, domnule Basescu, in tara asta sunt foarte multe femei, noi suntem cam misogini, noi barbatii", a replicat Antonescu, moment in care seful statului l-a intrerupt pentru a spune ca el nu este misogin.

"Sa stiti ca notiunea e mai complicata, asta de misogin. Suntem in continuare o societate destul de conservatoare si modelele feminine razbat greu si prin anumite mijloace, din pacate. Modelele feminine, de pilda, si discursul raportat la femeie in timpul mandatului dumneavoastra sunt nepotrivite. Ati promovat femeia obiect, femeia cu succes facil, ati vorbit despre pasarica despre o femeie, nu despre un barbat, ati smuls telefonul unei ziariste, nu unui ziarist, ati invitat pe masa o ziarista, nu un ziarist, asta inseamna o atitudine nepotrivita fata de femei", a explicat candidatul liberal la Presedintie.

Antonescu i-a spus lui Basescu ca ar fi putut promova modelul de femeie care aduce plus valoare societatii, unul dintre aceste modele putand fi chiar prima doamna a Romaniei, Maria Basescu.

"Nu am promovat modelul femeii pe care societatea intr-adevar creste, femeia care tine casa, care creste copii, desi cu respect va spun aveati la indemana un asemenea model, il puteati promova mai mult, este doamna Basescu, si de asemenea modelul femeii de succes care pe invatatura face cariera, nu pe tupeu. Modelul femeii de succes care castiga admiratia nu prin lucruri vazute, ci prin lucruri care se simt, care se construiesc. Ati promovat prea putin modelul asta si, din pacate, femeile din Romania nu sunt doar pasarici, tiganci imputite, si nici femei cu succes usor", a spus liderul PNL.

Seful statului a raspuns iritat acestei interventii a contracandidatului sau, apreciind abordarea lui ca fiind gresita. "Decenta ar trebui sa va spuna ca un barbat care are trei femei in casa le respecta, un barbat caruia nu i s-a intamplat niciun incident dramatic in care sa-si lasa sotia singura sa ajunga in situatii dificile", a atacat seful statului, referindu-se la fosta consoarta a liderului liberal.

El I-a cerut lui Antonescu sa-si prezinte scuzele pentru afirmatiile facute. "Pentru mine femeia este mult mai importanta, orice femeie, decat dumneavoastra. Dumneavoastra nu aveti in societate valoarea unei femei, oricare dintre ele, pana si aceea careia i-am cerut scuze ca am jignit-o. Exact pentru ca vorbiti asa despre femei", a subliniat Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#dezbatere Crin Antonescu Traian Basescu, #dezbatere Cluj, #confruntare Basescu Antonescu , #Crin Antonescu
Comentarii