USL incearca din nou demiterea lui Basescu, pe 9 decembrie?

Luni, 01 Octombrie 2012, ora 18:32
7242 citiri
USL incearca din nou demiterea lui Basescu, pe 9 decembrie?
Foto: Arhiva

Departamentul de stat al SUA este la curent cu faptul ca "unii" politicieni din Romania au in vedere organizarea unui nou referendum pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. In spatele usilor inchise se discuta despre organizarea acestuia pe 9 decembrie, odata cu alegerile parlamentare, pentru maximizarea sanselor de reusita.

"Stiu ca unii in Romania se gandesc sa organizeze un alt referendum, gasind astfel alte metode de a-l inlatura pe presedinte. Trebuie subliniat din nou ca trebuie respectate procedurile constitutionale. Daca presedintele este nepopular, iar mandatul sau nu reflecta vointa populara, atunci alegerile libere si corecte sunt modul in care trebuie adresata aceasta", a declarat zilele trecute Philip Gordon, adjunctul secretarului de stat al SUA, Hillary Clinton.

Adjunctul lui Hillary Clinton: Stiu ca in Romania unii se gandesc la un nou referendum

Un semnal politic? O atentionare transmisa de la Washington puterii de la Bucuresti, potrivit careia nu prin referendum, ci prin alegeri la termen poate fi inlaturat un presedinte care a ajuns impopular?

Contactati de Ziare.com, deputatul PDL Sever Voinescu, senatorul PNL Ioan Ghise si sociologul Vasile Dancu (PSD) comenteaza in mod diferit declaratiile oficialului american si ideea organizarii unei noi actiuni politice de demitere a presedintelui.

Sever Voinescu: O problema de legalitate - Cum a incalcat presedintele Constitutia din 29 iulie si pana acum?

Deputatul PDL Sever Voinescu spune ca nu trebuie sa ne imaginam ca departamentul de stat american ar detine informatii "oculte", ci pe cele publice, pe care le stim cu totii.

"Noi nu stim asta? Toata lumea stie asta. Amintiti-va care au fost primele reactii ale liderilor USL dupa ce referendumul, lovitura de stat pe care au pus-o la cale, a esuat: prima lor reactie, a tuturor, a fost sa spuna ca mai organizeaza un referendum, ca sa le iasa planul, intr-un total dispret al interesului national. Va amintesc ca toata zavera din vara a lovit cumplit Romania, si economic, si politic, si din punct de vedere al credibilitatii.

Oamenii astia au o obsesie - Traian Basescu. Tot USL-ul exista pe fundamentul unei porniri de ura comuna fata de Traian Basescu si nu este niciun semn ca aceasta ura si aceste porniri s-ar fi diluat sau s-ar fi transformat in altceva. Prin urmare, eu cred ca este o observatie evidenta, nu cred ca neaga cineva ca, in continuare, USL doreste demiterea lui Traian Basescu prin referendum si ca ei sunt nerabdatori sa o faca", ne-a declarat Sever Voinescu.

Intrebat daca nu cumva un semnal ca USL pregateste un nou referendum este si faptul ca liderul PNL, Crin Antonescu, a decis sa ramana presedinte al Senatului in aceasta perioada premergatoare campaniei electorale, Sever Voinescu a parut sceptic.

"Nu cred ca exista un semnal aici, pur si simplu lucrurile asa sunt. Prezenta lui Crin Antonescu in fruntea Senatului este, din punctul nostru de vedere, macar moral, daca nu si politic, ilegitima. Dar Curtea Constitutionala a socotit ca este o prezenta legala. Asta este.

Eu cred ca, in continuare, USL are acest plan, probabil ca l-au pus deoparte pentru a gestiona alegerile din 9 decembrie si in functie de rezultatul acestor alegeri vor reveni cu acest proiect", a declarat Sever Voinescu.

Cat priveste organizarea simultana a alegerilor si a unui nou referendum de demitere, pe 9 decembrie, Sever Voinescu spuna ca teoretic este posibil, dar ar exista "o problema de legalitate".

"De la referendumul din iulie pana acum, cu ce a incalcat Constitutia presedintele Traian Basescu, ca sa poata fi suspendat si apoi demis? In plus, cred ca, daca cei de la USL se gandesc la o asemenea varianta, se vor trezi cu un rezultat socant pentru ei. Si in primavara, cand aparusera primele zvonuri, eu am spus de cateva ori ca daca USL recurge la aceasta lovitura politica va avea un rezultat la care nu se asteapta si asa s-a intamplat.

Efectul referendumului, pe langa ca USL a inceput sa scada in sondaje, este acela ca Traian Basescu a inceput sa urce in sondaje. Orice om care gandeste politic cat de cat rational in aceasta tara isi da seama ca asemenea operatiuni politice nu pot duce la alt rezultat", a mai afirmat deputatul PDL.

Ioan Ghise: Presedintele a fost demis de popor. De ce sa il mai suspendam?

"In Romania se stie ca presedintele a fost demis de popor. Ar fi interesant de stiut in SUA cum se face cand voteaza poporul, se tine cont sau nu de vointa lui?", a comentat senatorul PNL Ioan Ghise declaratia lui Philip Gordon.

Liberalul a subliniat inca o data ca, in opinia sa, presedintele Traian Basescu a fost demis prin votul poporului din 29 iulie, iar Curtea Constitutionala a spus ca referendumul nu a fost valabil, prin urmare presedintele ocupa fotoliul de la Cotroceni prin "uzurpare de functie".

In ceea ce priveste declansarea unei noi suspendari a presedintelui, acesta a replicat: "Pentru ce, daca el a fost demis? Daca el a fost demis, noi trebuie sa il suspendam? Scopul actiunii declansate de Parlament este ca poporul sa isi exprime vointa".

Senatorul PNL nu a putut sa raspunda la intrebarea daca USL are in vedere o noua actiune de demitere a presedintelui. "Nu cunosc, eu sunt simplu membru de partid, nu am nicio functie", ne-a declarat el.

Vasile Dancu: Nu stim in ce directie se va indrepta si cat va fi de puternic efectul Dan Diaconescu

Sociologul Vasile Dancu nu crede ca politicienii de la USL se mai gandesc la acum la o noua suspendare a presedintelui.

"Nu am senzatia ca Victor Ponta si Crin Antonescu ar mai vrea un referendum acum si mi se pare ca declaratia lui Philip Gordon ar putea sa para mai mult o incercare de a preveni ceea ce s-ar putea sa se intample in cazul in care Dan Voiculescu ar reusi in proiectele lui. Nu mi se pare ca exista o atmosfera prielnica pentru asa ceva", a comentat social-democratul pentru Ziare.com.

In schimb, acesta a recunoscut ca se vehiculeaza in mediile politice scenariul unui referendum pe 9 decembrie.

"Am auzit si eu ideea asta, de a se organiza referendumul odata cu alegerile. Probabil ca asa s-ar putea sa se obtina cvorumul. Daca luam ceea ce spun sondajele in acest moment, daca le extrapolam pentru perioada aceea, sigur ca ar putea parea previzibil ca Traian Basescu sa fie suspendat.

Dar mai sunt doua luni pana la alegeri, mai este si efectul Dan Diaconescu, care nu stim in ce directie se va indrepta si cat va fi de puternic asupra alegerilor, incat nu stiu daca ar fi cea mai buna idee sa poluezi alegerile cu scandalul pentru suspendarea presedintelui.

Eu cred, si asta am spus si la prima suspendare de anul acesta, ca, daca USL ar fi mers linistit dupa alegerile locale, fara suspendare, ar fi castigat cu un scor foarte mare si ar fi avut o majoritate superconsistenta in parlament.

Asa, acestea toate sunt experimente care nu stim foarte bine in ce directie duc. Niciodata nu te poti baza pe tabloul fix al intentiilor de vot dintr-un moment, mai ales cand urmeaza o campanie electorala", si-a atentionat Vasile Dancu colegii din USL.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Gordon referendum demitere Basescu, #referendum demitere alegeri parlamentare , #referendum demitere