Populismul Opozitiei sau al Puterii? (Opinii)

Luni, 23 Mai 2011, ora 14:33
2778 citiri
Populismul Opozitiei sau al Puterii? (Opinii)
Foto: fabricaderas.blogspot.ro

Simtindu-se cu musca pe caciula, partidele din arcul guvernamental au inceput sa acuze Opozitia ca se foloseste de populism si demagogie pentru castigarea voturilor. Dar tocmai Puterea e hotarata sa apese pedala populismului si a demagogiei: doar mituind si mintind electoratul debusolat, se pot eterniza la guvernare.

Ceea ce conteaza e perceptia publica, usor de manipulat. Vor pierde cand nu mai au ce oferi, iar minciuna se va simti. Opozitia insa poate fi populista doar in vorbe.

Ce este populismul?

Aparut in Rusia tarista prin anii 1870, populismul devine doctrina politica in procesul de eliberare a Americii Latine. Lasand la o parte un curent artistic de inceput de secol XX, populismul defineste atitudinea politica de satisfacere a revendicarilor populare imediate fara o finalitate pe termen lung (Larousse). Este o modalitate eficienta de castigare a puterii, de control asupra resurselor si de pacalire a maselor electoare paupere, lipsite de cultura si civilizatie.

Motivatia prezentei desantate a populismului in Romania este aceeasi ca pretutindeni: inapoierea economica generatoare de saracie, lipsa transparentei, a educatiei politice. Oportunistii postdecembristi n-au fost interesati sa scoata tara din Lumea a Treia, nici sa-i pregateasca pe poporeni pentru democratie.

De aceea, actul de guvernare, politicienii, parlamentarismul au coborat alarmant in ochii populatiei, iar libertatile si statul de drept ne sunt amenintate.

De ce ni se intampla toate acestea?

Dupa o lectura sumara a programelor politice ale partidelor, ale candidatilor, prima observatie ar fi ca sunt facute de aceeasi mana. Demagogia si o varianta actualizata a limbii de lemn au pus stapanire pe oferta electorala de la stanga la dreapta. Fara a promite marea cu sarea, fara a-si arata muschii, nimeni nu are sansa sa fie ales. Mandatul d-lui Constantinescu a fost o lectie aspra pentru cei ce n-au inteles nici azi mesajul scarbei sale funciare fata de politicianismul ipocrit si hulpav.

Lipsa transparentei in munca de conceptie politica se datoreaza cercetarii stiintifice precare, lipsei clarviziunii, a unor proiectii generale pentru fiecare domeniu. Oriunde in lume partidele isi stabilesc sfere de interese politice, economice, sociale, iar inamicul il constituie subdezvoltarea, obstructionarea libertatilor, inechitatea sociala. Nu vizeaza distrugerea adversarului cu ajutorul serviciilor secrete si al altor institutii.

Din cauza programelor improvizate si a ofertei neatractive, abandonate mereu dupa obtinerea mandatului, electorii nostri nu-si canalizeaza simpatiile partizane in functie de doctrine, programe de stanga ori de dreapta, ci dupa lideri "de-ai nostri", fortosi, cu notorietate, copii fidele ale lui Ceausescu.

In loc de buna guvernare, demagogie mereie

Asa ca viitorul imediat nu suna incurajator. Populismul a devenit deja o necesitate de stat. Niciun guvern n-a indraznit sa-i incurajeze pe cetateni sa gandeasca liber, asa cum nu s-a desfasurat vreo campanie macar temporara de educare a electoratului analfabet, ajuns la cote inspaimantatoare. Simpla masa de manevra a escrocilor politici. Ceea ce ne va tine la coada lumii civilizate.

Atacat in esenta sa, invatamantul romanesc a ajuns a saptea roata la caruta bugetului. Nici vorba sa mai faca si educatie social-politica. Iar Political High School in varianta autohtona ramane deocamdata un deziderat. In plus, de ani buni, politica a fost alungata din Parlament si Consilii locale la televizor, iar politicieni de toata mana isi toarna unii altora galeti de laturi in cap. Atat stiu, atat fac.

Nimeni nu a explicat ca implicarea profesionista in politica nu inseamna vorbarie, ci sacrificiu asumat cu modestie, dedicat celor multi, un act cinstit, crestinesc, facut cu buna-credinta.

Norocul nostru nu a venit niciodata de la noi insine, ci de la organisme europene si internationale care stiu ca fara presiuni draconice politicianul roman nu-si va taia craca de sub picioare ca sa puna in practica reforme reale si corecte. Sperantele s-au dovedit intotdeauna desarte.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#Traian Basescu Crin Antonescu, #Ponta Antonescu Boc, #populism demagogie, #putere opozitie, #ideologii doctrine politica Romania , #Crin Antonescu
Comentarii
Poza Basescul
Basescul
rank 5
Cetateni, la lupta! Sa dam jos OPOZITIA de la putere! Sa aducem Puterea la putere! Cand dl Basescu va deveni presedintele Romaniei, iar PDL va avea fraiele guvernului, vom scapa de criza! Cetateni, sa-l impunem Presedinte pe dl.Basescu prin FORTA!