Opinii: Planul secret de umilire a romanilor

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 22 Noiembrie 2010, ora 20:36
17720 citiri
Opinii: Planul secret de umilire a romanilor
Foto: realitatea.net

Ciudatenia cea mai mare este ca "secretul" le scapa chiar celor care conduc "planul". Asa am ajuns sa nu mai intelegem ce se intampla cu noi. Ceilaltii nici atat. Probabil ca de asta si fug de noi pe la reuniunile internationale. Niste reprezentanti ciudati ai unei tari si mai ciudate. Bulversant caz. Acolo unde oamenii civilizati sunt obisnuiti sa gaseasca ratiune si explicatii, la noi normalul se transforma in mistica si paranormal.

Sa nu condamnam, asa cum s-a grabit toata lumea, "refuzul" lui Sarkozy de a sta de vorba cu Traian Basescu. Nu este vina presedintelui ca seful statului francez este si mai apucat decat al nostru. Ca Traian Basescu s-a purtat la summit-ul NATO ca si cum ar fi fost in inspectie la podul de la Maracineni este, iarasi, o alta poveste.

Pe cine reprezinta el in strainatate, ce vedem in spatele lui? O tara slab dezvoltata, cu probleme mai multe si mai mari decat gaurile negre si cu o lipsa de predictibilitate ce ii sperie pana si pe mafioti. Numai noi ne simtim bine asa. Cine si-ar dori un astfel de paznic la granitele Europei?

Basescu insusi, de ar fi fost in locul lui Sarkozy, ar fi refuzat Romania in Schengen. Totusi. Ultimii in toate cele bune, primii in toate cele rele, suntem printre cei mai mandri si mai orgoliosi europeni. Ne place sa credem ca aici s-a nascut Omul, de aici a plecat Crestinismul si tot aici se va sfarsi omenirea. "Tara lui Dumnezeu" - pentru asta am fost nascuti!

Visam sa traim clipa cand presedintele nostru va fi centrul atentiei si ii va pune la punct pe toti sarkozyii si berlusconii lumii. Ma tem ca asta si-a spus si Basescu, atunci cand la refuzul lui Sarkozy a raspuns dand scarbit din maini. Un fel de "du-te pe pustii cu tot cu Franta ta!" Cum am ajuns aici?

Din nou, politicienii si-au implinit cum au stiut mai bine "opera". Au lansat "Soarele PD-L", "modelul Traian Basescu" sau "PD-L odata pentru totdeauna". Ne-au creat iluzia ca am fi deosebiti, ca ei sunt si mai si, iar impreuna am putea muta muntii din loc. In loc sa ne spuna sincer ca suntem faliti, inchipuiti, ultimii, ca facem multe aiurea, ca am invatat si ne-am obisnuit prost si tot asa, pana am gasi drumul de iesire din bezna.

Am fost acceptati in NATO si in UE cu o ingaduinta suspecta, fara a ne fi ridicat vreodata macar in preajma modelului impus. Am ajuns din nou spaima Europei. O serie de erori si accidente ne-au creat o imagine atat de falsa despre noi, incat am uitat de soricii, tobele si fatuloii care ne definesc. Am ales sa negam realitatea si sa ne credem cetateni egali ai UE.

Pentru care motiv, de exemplu, ne-am putea imagina ca un al'de Chelu s-ar duce cu doua masini, doua case si o geanta de bani sa ii dea unui inalt functionar al statului roman despre care stie ca nu ia si nu a luat niciodata spaga? Oare nu asa merge sistemul peste tot? Dai cui stii ca ia si despre care ai mai auzit ca a mai luat. Nu te risti niciodata dand mita "unui nebun" de la care nu stii la ce sa te astepti.

A trebuit sa treaca sase ani pentru ca presedintele sa se prinda ca mafia e mana in mana cu politia!? Cat va mai trece pana va afla ca aceeasi mafie comanda si politicienilor, si magistratilor, si judecatorilor? Alti sase ani? Dar noua cat ne va lua pana sa avem puterea de a recunoaste cine suntem cu adevarat, ce am facut si, mai ales, ce putem face in comparatii cu altii?

In functie de cat timp va mai trece pana sa ne rupem de trecutul umilitor si meschin in care ne-am complacut si ne-am alinat mediocritatea va depinde si intrarea noastra pe usa din fata a Europei, in randul lumii bune. Pana atunci vom dezvolta mereu teorii conspirationiste care sa ne explice esecurile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
Tot mai mulți români preferă relațiile fără angajamente. Care sunt principalele cauze pentru care și-au schimbat valorile
Tot mai mulți români preferă relațiile fără angajamente. Care sunt principalele cauze pentru care și-au schimbat valorile
Căsătoria a devenit din ce în ce mai neatrăgătoare pentru foarte mulți români, care preferă să aibă relații romantice care nu presupun obligații. Potrivit unor date furnizate de...
#Traian Basescu presedinte Romania, #Nicolas Sarkozy presedinte Franta, #summit NATO Lisabona, #romani , #presedinte