Pisica politica cu 9 vieti (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 27 August 2012, ora 13:49
7772 citiri
Pisica politica cu 9 vieti (Opinii)

Demisie din Parlament pentru a permite anchetarea fara imunitate in dosarul Flota. Supravietuire. Demolarea Guvernului Ciorbea. Supravietuire. Cursa de ultima clipa pentru primaria Capitalei. Victorie.

Cursa de ultima secunda pentru presedintie. Victorie dramatica. Suspendare. Supravietuire. Alegeri prezidentiale. Victorie teoretic imposibila. Suspendare. Supravietuire, teoretic imposibila.

Istoria politica a lui Traian Basescu ar putea face scenariul unui film pe care multi l-ar socoti la limita SF.

Nu stiu cat din supravietuirea celui pe care presa franceza il numeste "nemuritorul" este noroc, cat este inteligenta politica, cat este prostia adversarilor. Dar destinul acesta de supravietuitor, inceput pe vremea cand se afla la comanda celui mai mare perolier romanesc, nu insemna ca Traian Basescu nu are acum o imensa problema. Cea mai mare din intreaga sa cariera politica.

Pentru prima data Traian Basescu supravietuieste fara a avea un real sprijin popular. Pentru prima data are impotriva sa mai multe voturi nu numai decat cele in favoarea sa, dar si decat cele cu care a fost ales atat in 2004, cat si in 2009.

Este o situatie care, in cazul unei viitoare suspendari, mai bine pregatita si mai inteligent programata decat aceasta, l-ar puta rapune pe presedinte.

Traian Basescu a dat semne ca intelege acest lucru atunci cand a admis ca n-a castigat referendumul, ca romanii au si motive reale sa fie suparati pe el, ca e nevoie de o schimbare de atitudine si in ceea ce-l priveste. Este probabil motivul pentru care principala sa prioritate declarata imediat dupa referendum a fost reconcilierea.

Nu cred ca Traian Basescu crede intr-o reala reconciliere cu USL. Intram in campanie si este deja clar ca antibasismul va fi principala tema a actualei Puteri. Cu Victor Ponta poate avea cel mult o relatie institutionala corecta, in care nici unul, nici celalalt sa nu puna piedici interesului national. Traian Basescu nu are cum sa se reconcilieze cu actuala Putere, insa trebuie sa incerce cu orice pret reconcilierea cu electoratul sau.

Si exista doi primi pasi esentiali in acest demers dificil si lipsit de garantii. In primul rand, constientizarea. Traian Basescu ar trebui sa realizeze de ce a ajuns in situatia in care a ajuns, adica respins de 7 milioane si jumatate de romani. Daca se va incapatana sa creada ca plateste doar masurile de austeritate si propaganda "antenista" este pierdut.

Ar trebui sa inteleaga ca electoratul l-a parasit exact in masura in care si domnia sa a parasit principiile care l-au consacrat si care l-ar fi impiedicat sa pastoreasca un PDL in proces galopant de pesedizare, l-ar fi impiedicat sa promoveze nulitati toxice precum Elena Udrea sau Roberta Anastase, l-ar fi impiedicat sa se inahiteze cu tradatori precum Gabriel Oprea si care, de altfel, l-au tradat cu prima ocazie.

L-a parasit pe masura ce a adoptat domnia sa dubla masura, pe masura ce a recurs la compromisuri compromitatoare.

Si dupa acest eventual exercitiu de luciditate, Traian Basescu are nevoie de un exercitiu de smerenie, de umilinta in fata electoratului, pe care el l-a pus in situatia de a-l abandona. Imediat dupa revenirea in functie, Traian Basescu ar trebui sa iasa in fata poporului, la ora de maxima audienta si sa-si admita erorile pentru care a fost atat de aspru sanctionat de electorat.

Un asemenea exercitiu de smerenie nu este doar necesar pentru soarta politica a presedintelui. Este o datorie fata de electoratul sau care i-a dat de atatea ori puterea si pe care l-a dezamagit de atata ori.

Datoreaza acest exercitiu de umilinta pentru ca inclusiv erorile si vinovatiile sale au creat premisele teribilei crizei prin care Romania a trecut in aceasta vara si care a fost la un pas sa-i striveasca viitorul european.

Daca Traian Basescu se va multumi sa fie un supravietuitor satisfacut ca a mai ras o data in fata imposibilului, ar putea ajunge la capatul celui de-al doilea mandat, cu pensie, SPP si casa de protocol pe viata sau ar putea fi pana la urma rapus de o suspendare reusita.

Dar in orice caz, istoria nu va putea consemna despre el cu mult mai mult decat aceasta lista uimitoare de victorii improbabile. Adica un fel de acrobatie politica fara plasa.

Dar daca Traian Basescu vrea sa intre in istorie ca un autentic barbat de stat si daca vrea sa asigure ireversibilitatea putinelor reforme pe care le-a reusit, in frunte cu aceea a Justitiei, Traian Basescu are nevoie sa-si depaseasca propriile limite si, reinventandu-se in profunzime, sa reuseasca reconcilierea cu propriul popor. Este probabil ultima si cea mai grea incercare a pisicii politice ajunsa la cea de-a noua viata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu se pare că s-a dovedit a fi mai degrabă nepotrivit pentru a candida din partea PSD+PNL pentru Primăria Capitalei. Astfel, alianța care formează și guvernul ar lua deja în...
#Traian Basescu suspendare, #Traian Basescu referendum demitere, #Traian Basescu USL , #referendum demitere