Pe cine mai ingroapa Traian Basescu in 2014 (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 16 Mai 2013, ora 19:30
6204 citiri
Pe cine mai ingroapa Traian Basescu in 2014 (Opinii)
Foto: Facebook/Alaturi de Presedintele Nostru

Tot ce a atins Traian Basescu in ultimii doi ani s-a uscat, a disparut sau a cazut in cea mai chinuitoare stigmatizare.

PDL a invatat lectia de doua ori, la alegerile locale si la cele parlamentare. Mihai Razvan Ungureanu inca nu intelege probabil de unde i se trage scorul pitic in sondaje, insa intrarea in scena impins de presedinte de la spate direct in fotoliul de premier, din fruntea spionilor, a avut acelasi efect.

PDL a patimit pana o majoritate oarecare nu a mai suportat sa inghita si ultima umilinta - Elena Udrea, sefa peste intreg partidul - si s-a rasculat, alegandu-si sef pe cel mai fara de charisma dintre fidelii partidului.

In rest, toate miscarile populare, toti lansatii in numele dreptei, autointitulati salvatorii neamului si ai valorilor liberale, reformatorii si modernizatorii care au s-au invecinat cu Traian Basescu, fara exceptie, au sucombat intr-un esec fara urma de glorie.

Si, dupa doua vizite pe care presedintele le-a facut in weekend-ul trecut prin tara, una in Pestera, alta la manastirea Salva, fara sa fie fluierat, scuipat sau imbrancit, de sub birourile propagandei s-a nascut iluzia ca, brusc, Traian Basescu renaste in ochii romanilor.

Care ar putea fi motivul care sa conduca la fulgeratoarea reabilitare a celui care in vara incasa 7,4 milioane de voturi impotriva nu s-a mai obosit nimeni sa spuna. Se fac insa pariuri pe cine va pune Basescu presedinte in locul sau in 2014, gratie popularitatii uriase de care se va bucura peste nici un an.

Evident ca el isi doreste sa transmita ideea ca ar putea ajunge in aceasta ipostaza, iar ideea va deveni centrala in aparatul de propaganda, care il va scoate drept factor decident pentru alegerile prezidentiale.

Din pacate, realitatea e ca tot ce il intereseaza pe presedinte e sa isi asigure imunitatea si dupa sfarsitul celui de-al doilea mandat. Abia numirea Laurei Codruta Kovesi in fruntea DNA ii aduce primul cec in alb, iar lui Nitu i-a trasat deja sarcina sa raspunda la intrebarile legate de Revolutia din '89... probabil una dintre temele favorite ale viitoarei campanii prezidentiale.

Dincolo de acest scop al asigurarii imunitatii dupa plecarea de la Cotroceni, Traian Basescu nu mai are cum sa aiba si alte obiective din cel putin doua motive. Unu: nu exista nimic mai important decat libertatea, care implicit va intretine si imaginea buna asupra perioadei in care a fost presedinte si numai.

Doi: presedintele nu mai are resurse si nici posibilitatea sa mai garanteze pentru ceva sau cineva, dupa ce si-a inchinat si ultimele "valori" in cadrul trocului politic pe care l-a facut cu Ponta pentru numirea procurorilor sefi.

Un cerc vicios din care nici macar nu are de ce sa-si doreasca sa evadeze, dimpotriva. Scopul lui Traian Basescu va fi de acum sa se lipeasca tot mai mult de Victor Ponta, de Guvern si de tot ce inseamna guvernarea USL, intru recredibilizare. Doi iepuri dintr-un foc.

Calculele nu sunt facute decat in functie de interesele personale cele mai puternice. Daca ele ii vor dicta sa il sustina pe Victor Ponta in cursa pentru Cotroceni, va gasi resurse si pentru asta.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Basescu prezidentiale 2014, #Basescu pact Ponta, #Basescu scapa inchisoare , #PDL