Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: PDL, un partid al carui destin depinde inca de Basescu, dar si de USL

Duminica, 11 August 2013, ora 12:37
4145 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: PDL, un partid al carui destin depinde inca de Basescu, dar si de USL

De multa vreme ma intreb daca PDL mai are destin politic. De la acel "Adio!", postat de Traian Basescu pe Facebook, partidul pare cazut intr-o indelungata stare de contemplatie. Liderii sai, unul cate unul, par a fi pornit pe propriul drum.

Vasile Blaga face ceea ce se pricepe cel mai bine, negociaza si administreaza ce a mai ramas dintr-o armata aflata in degringolada. A reusit sa-l aduca in partid pe Catalin Predoiu, fostul ministru al Justitiei.

A reusit sa bata palma cu Monica Macovei, oferindu-i o pozitie eligibila pentru alegerile europarlamentare. Sunt si multe lucruri pe care nu le-a reusit Vasile Blaga, cel mai important dintre ele fiind acela ca nu a devenit o voce puternica a opozitiei.

Emil Boc, fostul prim-ministru, a batut in retragere si se ocupa de primaria Clujului, iar Elena Udrea dezvolta o agenda politica proprie care vizeaza indepartarea lui Vasile Blaga de la conducerea partidului.

De fapt, destinul PDL nu mai depinde numai de oamenii din partid, ci si de ce fac ceilalti. Probabil, in aceste momente, PDL depinde mai mult de miscarile tectonice din USL, decat de actiunea politica a lui Vasile Blaga.

PDL mai depinde inca foarte mult de Traian Basescu, pentru ca, oricat de mare succes va avea Miscarea Populara, tot atat de mult va avea nevoie si de PDL. O alianta puternica de opozitie trebuie sa reuneasca toate formatiunile de dreapta, tot ce s-a opus sau se poate opune guvernarii USL.

Partidul Democrat are inca nume importante, dar, din pacate, mesajele transmise sunt firave. Se observa faptul ca inca nu exista o strategie, iar cele mai multe actiuni cad in trena dusa de Traian Basescu.

E greu de sesizat care sunt obiectivele politice pe termen scurt ale partidului. Nu pregateste nicio alianta, ci, mai degraba, pare a viza cateva locuri de europarlamentari la alegerile din primavara, inainte de a-si cauta aliati.

PDL inca mai are sanse sa se intoarca la putere peste trei ani si jumatate, dar numai intr-o alianta. Strategia actualului presedinte e una de supravietuire, orientata sa nu piarda oameni valorosi, sa scape de Elena Udrea si sa aduca in partid oameni importanti, dar care sa accepte autoritatea liderului Vasile Blaga.

Democrat-liberalii nu vor inregistra vreun succes la europarlamentarele din 2014, dar rezistenta si rabdarea s-ar putea sa-i faca interesanti pentru viitoarele lupte politice.

Cel mai trist e faptul ca PDL nu poate promova in dezbaterea publica un mesaj de genul - Victor Ponta face copy-paste la masurile luate de Guvernul Boc si le aplica prost. Pentru ca, daca ne uitam in jur, Guvernul USL nu face altceva decat sa continue politica de austeritate, la trei ani dupa ce a fost impusa de Traian Basescu si Emil Boc. Dar, macar atunci, era criza mondiala. Acum ce mai e?

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Traian Basescu PDL, #Traian Basescu Miscarea Populara , #PDL
Comentarii
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5
" Dar, macar atunci, era criza mondiala. Acum ce mai e?"
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5
PDL este singurul partid in care se afla oameni valorosi, adevarati