Editorial: PDL, momentul despartirii de Basescu

Luni, 18 Februarie 2013, ora 12:56
3393 citiri
Editorial: PDL, momentul despartirii de Basescu
Foto: universuldambovitean.ro

Presedintele Traian Basescu nu da semne ca ar intentiona sa-si ia la revedere de la partidul pe care l-a crescut la san.

Multi, mai ales dintre adversarii sai, sunt convinsi ca o face dintr-un calcul personal: dupa ce-si incheie al doilea mandat ii va surade mai degraba un PDL revenit la putere decat un partid ramas in Opozitie, caci astfel va avea sanse mai mari sa scape de un dosar penal.

Neavand cum sa patrundem in mintea sa, sa spunem ca e doar sentimental. Dar nici ostirea plecata de la putere n-are inima de piatra, iar recentele desfasurari de forte din dormitorul portocaliu, facute in vazul sufrageriei cu invitati, denota ca patima e mai mare decat prudenta.

Simtirea nu poate justifica insa lipsa de discernamant, iar seful statului l-a avut mereu foarte ascutit, cu exceptia momentului cand s-a luat de doctorul Raed Arafat. A fost un accident. Acum, insa, implicarea sa in lupta interna poate duce la faramitarea ultimelor forte ale partidului si totusi insista sa o faca. Trebuie ca are un calcul, caci altfel se cheama ca a imbatranit.

Momentul este fragil pentru toata suflarea pedelista. Dar si o rascruce. Cum in politica nu sentimentele si obrazul sunt de pus la bataie pentru o constructie menita a garanta existenta in urma confruntarii cu forte animate de calcule si strategii pe termen lung, sunt convins ca la aceasta ora exista un curent masiv in PDL care inclina spre despartirea de Traian Basescu.

Este foarte probabila varianta ca presedintele insusi sa forteaze aceasta separare. Caci sustinatorii lui Vasile Blaga sunt multi si, fara indoiala, teribil de jigniti de comparatia cu FSN, dar mai ales de maniera in care il catalogheaza Traian Basescu, dupa ce a ramas la Cotroceni cu ajutorul sau - ce dovada mai buna pentru teza neimplicarii sentimentale?

Cat curaj vor avea ei sa paseasca intr-o epoca noua? Cei care nu au nimic pe constiinta pot pasi fara teama, numai ca din pacate Vasile Blaga a invocat in favoarea sa si niste baroni locali. De succes - Dorin Florea, George Scripcaru - dar tot baroni sunt si nu pot reprezenta premisa innoirii PDL-ului. Decat considerand ca ipocrizia e morala.

Pe de alta parte, chiar curati sa fie, activistii domnului Blaga isi fac niste calcule. Daca nu le iese figura cu despartirea, daca Traian Basescu este inca suficient de puternic incat sa reuseasca sa creasca o noua forta de succes, iar pozitionarea alaturi de actualul lider al partidului le va incheia carierele politice?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Traian Basescu PDL, #Traian Basescu Vasile Blaga PDL, #presedinte PDL , #PDL