PDL ii spune adio lui Traian Basescu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 11:26
8696 citiri
PDL ii spune adio lui Traian Basescu (Opinii)

Alegerile interne din PDL par sa se indrepte spre o victorie previzibila, dar peste asteptari sub apectul scorului, a lui Catalin Predoiu.

Domnia sa a castigat fara mari probleme in fata lui Gheorghe Falca atat in Moldova, cat si Transilvania, singura infrangere, la scor strans fiind in judetul Cluj. Ceea ce este cu adevarat surprinzator insa este semnalul pe care Traian Basescu il primeste de la baza PDL, pe care se pare ca domnia sa pierdut-o cu totul.

Gheorghe Falca nu a intrat in aceasta competitie, dupa cum chiar domnia sa a lasat sa se inteleaga, pentru a candida cu adevarat la presedintia Romaniei. Ci pentru a promova in cadrul competitiei interne proiectul unificarii dreptei intr-un singur partid care sa absoarba toate formatiunile din aceasta zona a scenei politice, partidul avand girul lui Traian Basescu. Adica proiectul lui Traian Basescu. Cine vota pentru Gheorghe Falca vota pentru revenirea sub sceptrul presedintelui.

In plus, chiar inainte de inceperea alegerilor interne, Traian Basescu a lansat un atac extrem de violent impotriva lui Catalin Predoiu, caruia a incercat sa ii submineze statutul si credibilitatea in PDL, creionandu-l ca oportunist, lunecos si chiar tradator. Un atac dublat de mult mediatizata intalnire Basescu-Boc-Udrea, menita sa transmita partidului precis care sunt optiunile lui Traian Basescu.

In acest context, ar fi fost poate de asteptat nu neaparat o victorie a lui Gheorghe Falca, dar macar un absenteism major de la aceste alegeri interne, un dezinteres masiv ca semn de protest al membrilor PDL, care sa marcheze astfel ca nu doresc desemnarea candidatului propriu acum, ci prefera solutia prezidentiala. Asa cum s-a intamplat, de exemplu, in judetul Neamt, pastorit de Gheorghe Stefan, apropiatul Elenei Udrea, unde s-au dus sa aleaga prezidentiabilul PDL doar 14% dintre membrii partidului.

Este motivul pentru care am urmarit in principal prezentele la vot in aceste alegeri interne. Si ele sunt ridicate. In Moldova 63%, in Transilvania 68%. Alegerile acestea interne sunt diferite de un congres, au drept de vot toti membri de partid, indiferent de functie, de pozitie. Deci voteaza chiar tot poporul pedelist.

Imi vine greu sa cred ca oamenii acestia puteau fi fortati in vreun fel sa vina la vot. Mai ales membrii unui partid de opozitie, aflat intr-un moment dificil. Nu vad cum puteau sefii de filialele sa ii forteze, care sa fie tema unor eventuale presiuni. Ce sa le dai, galeti si malai? Si din cate vad nu au existat acuzatii, scandaluri, nici suspiciuni.

Pur si simplu se pare ca baza PDL, oamenii obisnuiti din partid, a simtit nevoia sa se exprime in total dezacord cu Traian Basescu. Au votat in numar consistent in niste alegeri dezavuate de Traian Basescu si masiv in favoarea unui candidat dezavuat de Traian Basescu.

Este semnalul ca ruptura dintre presedinte si fostul sau partid este foarte adanca si ca PDL nu mai vede in Taian Basescu tatucul la carui semn sa reactioneze disciplinat si fara cracnire.

Este o schimbare majora de paradigma, pentru ca pana acum ruptura dintre Traian Basescu si PDL era pusa exclusiv pe seama lui Vasile Blaga. Ei bine, Catalin Predoiu a castigat si in judete unde Vasile Blaga a pierdut la Conventia din 23 martie.

Cand s-a produs aceasta ruptura dintre partid si fostul lui lider atat de puternic si de iubit? Cred ca atunci cand Traian Basescu a fondat Miscarea Populara, partidul care a intrat pe scena politica cu obiectivul aproape declarat de a distruge PDL si care in continuare ataca mai mult PDL decat USL.

Democrat liberalii si ma refer aici, repet, la baza partidului, nu la actuala conducere, au perceput aceasta miscare drept o agresiune, drept o tentativa de asasinat a tatalui impotriva fiului. Si efectul firesc in fata unei agresiuni este strangerea randurilor si radicalizarea.

Traian Basescu inregistreaza poate una dintre cele mai mari infrangeri politice ale sale, pentru ca ea ii este administrata nu de marii rivali politici, ci de masa patidului pe care l-a condus atata timp si de care s-a desprins atat de brutal pentru un motiv pe care multi nu l-au inteles atunci.

Multi nu au inteles si nici nu vor intelege de ce PDL condus de Vasile Blaga trebuia exterminat, in timp ce fix acelasi PDL, cu aceleasi tare, aceiasi oameni, acelasi trecut, dar condus de Elena Udrea ar fi fost un partener bun pentu presedinte in continuare.

Si daca ma uit pe ansamblul scenei politice, daca ma uit ce trupe mai are presedintele la dispozitie, nu sunt foarte sigura ca din aceasta ruptura extrem de adanca cel care are de pierdut cel mai mult este PDL.

Este aici o morala a mandatelor presedintelui Basescu, sursa esecurilor sale grandioase: prea multa visceralitate si impulsivitate, prea multa importanta afectelor negative sau pozitive, prea multa furie pe mize mici care au dinamitat mizele mari.

Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul susținut de PNL și PSD în lupta pentru Primăria Capitalei, deține mai multe bunuri decât cele care apar în declarația de avere, însă acestea sunt...
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
#Traian Basescu PDL, #Traian Basescu Catalin Predoiu, #alegeri interne PDL prezidentiale , #PDL