Pana unde merge ambitia lui Ponta si Antonescu? (Opinii)

Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 12:41
5098 citiri
Pana unde merge ambitia lui Ponta si Antonescu? (Opinii)
Foto: Arhiva

Pietele de capital n-au luat-o razna dupa ce si-a facut Mircea Geoana bagajele, insa n-as merge pana intr-acolo incat sa afirm ca posibilitatea suspendarii presedintelui trece neobservata pe scena internationala.

Cu toate ca demersul lui Crin Antonescu si Victor Ponta n-are nicio sansa sa se incheie fericit pentru domniile lor, intr-un ceas cand continentul paraie din toate incheieturile, initiativa suspendarii reprezinta un joc periculos.

Consecintele nu pot fi evaluate si sa ne fereasca Dumnezeu ca, la masa bogatilor, sa ne ia cineva in serios! Pana la urma, daca un mare investitor va aprecia ca in Romania nu merita sa faci afaceri, deoarece este un climat politic instabil, nu va mai conta cine se afla la originea lui.

Un rating de tara si mai redus va creste si mai tare dobanzile pentru imprumuturile pe care si-asa ne este greu sa le obtinem. Chiar daca Romania este data exemplu pentru politica de austeritate bugetara care a evitat pana acum derapajele inregistrate in tarile mediteraneene, transformarea agendei publice intr-un razboi surd nu este cea mai inteleapta optiune.

N-ar fi nimic daca Europa nu s-ar confrunta cu cea mai complicata criza economica din istoria moderna, daca pietele n-ar reactiona cu repeziciune la cel mai mic semnal ca prapastia se apropie de Italia, Ungaria sau Spania.

Dar intr-un moment cand pana si economiile consolidate au probleme in a-si asigura imprumuturi care sa le tina la adapost, un joc ipocrit precum suspendarea presedintelui poate arunca Romania intr-un vartej de unde nu o va mai putea nimeni scoate in viitorul cincinal.

In mod aiuritor, retorica actorilor politici nu se sprijina deloc pe actualitatile economice. Anuntul definitivarii proiectului de buget pe 2012 a fost prea putin comentat de liderii Opozitiei, care au lasat sa treaca netocate alocari cel putin neadecvate, precum cele pentru serviciile de informatii. Si asta in timp ce Educatia tot nu ia 6 procente din PIB, iar Administratia si Internele trebuie sa se multumeasca cu un miliard de lei mai putin.

Este drept ca nici moderatorii tv nu au considerat ca executia lui Mircea Geoana merita mai putin spatiu decat planificarea banilor pentru la anul. Insa daca ar fi apreciat ca subiectul economic este mai important decat cel poltitic, Crin Antonescu si Victor Ponta nu aveau decat sa refuze sa discute altceva decat tintele macroeconomice estimate pentru 2012 si impactul alocarilor asupra nivelului de trai al romanilor.

Dar la televizor continua rafuiala. Agenda publica este concentrata acum pe problema de la Senat, comisia de evaluare a personalitatii lui Traian Basescu urmeaza sa lanseze capetele de acuzare, iar liderii USL sunt ocupati sa dea replici politice. Pozeaza in cavaleri ai sperantei romanilor, insa ignora ceva: pensiile si salariile pe care le plang sunt finantate din bani imprumutati si datorita faptului ca in Romania exista stabilitate politica.

Investiții publice de peste 120 de miliarde de lei în 2024: ”În 2023 au apărut peste 75.000 de locuri de muncă”
Investiții publice de peste 120 de miliarde de lei în 2024: ”În 2023 au apărut peste 75.000 de locuri de muncă”
În 2024, valoarea prognozată a investițiilor publice este de peste 120 de miliarde de lei de la bugetul național și din fonduri europene, ceea ce reprezintă echivalentul a 7,2% din PIB. În...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Victor Ponta Crin Antonescu, #suspendare Traian Basescu presedinte, #investitii Romania, #buget 2012 Guvern alocari , #suspendare Basescu