Oare ce ar face Valeriu Zgonea ca presedinte interimar al Romaniei? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 22 August 2014, ora 23:15
10094 citiri
Oare ce ar face Valeriu Zgonea ca presedinte interimar al Romaniei? (Opinii)

Dupa ce Radu Tudor a cerut explicit suspendarea presedintelui Basescu intre alegerile prezidentiale si inceperea efectiva a mandatului viitorului presedinte, Calin Popescu Tariceanu a facut-o si el.

"Il avertizez pe Basescu ca poate fi suspendat oricand. Nici un presedinte nu a cutezat sa faca asa ceva, nu e prima data cand incalca grav prevederile Constitutiei. (...) Nu e vorba de initierea unei actiuni de suspendare, dar presedintele trebuie avertizat ca actiunile sale pot conduce la suspendare.

Bine, nu mai este timp de demitere, dar suspendarea are loc chiar si in ultima zi de mandat. (...) Fiind candidat, voi refuza sa preiau prerogativele de presedinte, acestea putand fi preluate de seful Camerei Deputatilor (Valeriu Zgonea - n. red., pentru a nu introduce o distorsiune in campanie", a declarat presedintele Senatului.

Victor Ponta s-a aratat favorabil, aratand ca nu exclude deloc o noua suspendare.

Daca suspendarea ar avea loc rapid, ar fi timp si pentru un eventual referendum de demitere, care trebuie organizat la maximum 30 de zile dupa decizia de suspendare.

Miscarea ar avantaja, intr-un fel, PSD, pentru ca ar transforma campania prezidentiala intr-una pentru acest referendum, l-ar avea ca tema centrala pe Traian Basescu, iar specularea ei il avantajeaza pe Victor Ponta. E drept ca prin intrarea in competitie a Elenei Udrea obtine in mare masura acelasi efect, dar o suspendare efectiva i-ar fi si mai folositoare, chiar daca nu ar aduna la vot cvormul necesar pentru demitere.

In plus, o asemenea procedura parlamentara ar putea provoca o grava criza in ACL. Mi-e greu sa cred ca PDL va merge atat de departe incat sa fie partas la aceasta mascarda electorala.

Sunt in partid inca multi oameni pe care ii leaga de Traian Basescu o nostalgie profunda, dupa cum sunt si oameni cu respect pentru valorile statului de drept care nu ar putea inghiti folosirea unei prevederi constitutionale exceptionale ca manevra forte in campania prezidentiala.

Asa ca, daca Vasile Blaga ar accepta suspendarea, ar exista chiar riscul scindarii PDL.

Ceea ce mi se pare destul de clar este ca PNL nu va spune nu, asa cum nu a spus nici in cazul acelei declaratii a Parlamentului prin care ii era ceruta demisia presedintelui Basescu.

In pofida acestor avantaje, intelegem de la dl Tariceanu ca eventuala procedura nu va incepe imediat. Daca ea va fi pusa in practica, asta se va intampla mai tarziu. E vacanta parlamentara veti spune. Si in 2012 suspendarea nu a avut loc tot intr-o sesiune extraordinara?

Este posibil ca dl Tariceanu sa speculeze exclusiv electoral aceasta declaratie si ea sa ramana fara urmari. Dar nu este deloc de exclus posiblitatea ca planul sa fie totusi pus in practica, dar mai tarziu, exact dupa calendarul lui Radu Tudor.

Toata pregatirea suspendarii s-ar face in campanie, cu agitatia mediatica de rigoare, dar ea ar intra efectiv in vigoare dupa cel de-al doilea tur de scrutin.

De ce?, veti intreba poate. Pentru ca, dupa cum am mai aratat, suspendarea lui Traian Basescu nu ar avea doar un scop electoral, ci si altele, cred, cu mult mai grave - gratierea lui Dan Voiculescu, dar si revocarea sefului DNA, de catre presedintele interimar. Este poate motivul si pentru care suspendarea este atat de dorita de catre Antena 3.

O asemenea gratiere si revocarea dnei Kovesi ar avea un efect letal pentru Victor Ponta in timpul campaniei, pentru ca ar putea mobiliza la vot, in semn de protest, oameni altfel indiferenti la aceste alegeri prezidentiale, dar care ar putea fi inspaimantati de agresarea justitiei.

Dar si in ipoteza ca va ajunge presedinte, nu cred ca Victor Ponta ar fi prea fericit sa semneze acest decret care i-ar aduce prejudicii majore de imagine externa, cu iz de restauratie impotriva justitiei. Nu ca nu ar exista riscul ca ea sa se produca oricum daca ajungem din nou in situatia de partid stat, dar dl Ponta a invatat in 2012 ce inseamna sa iei masuri extreme, ostentative, cu care sa exasperezi UE si SUA.

Nici dl Tariceanu vad ca nu se inghesuie sa devina interimar, poate exact din acelasi motiv. In schimb, dl Zgonea nu cred ca are ceva de pierdut. Colegul lui Mihai Viteazul si-ar atinge astfel un varf nesperat de cariera politica, la mai mult nu are cum sa spere si in schimbul acestei supreme satisfactii cred ca ar fi dispus sa duca la bun sfarsit acesta misiune de tip "grajdan".

Revocarea sefului DNA sta si ea in pixul presedintelui, fie el si interimar (Legea, art 54, pct.4 din Legea 303/2004 cu modificarile ulterioare). Ar face-o sau nu dl Zgonea, ce ziceti?

Veti intreba poate de ce sa nu fie scos Dan Voiculescu din puscarie imediat dupa alegeri printr-o lege de gratiere de care sa beneficieze si alti tovarasi cazuti eroic in razboiul anticoruptie. Dl Nastase a cerut deja din usa puscariei adoptarea acestei legi. Proiectul exista si trebuie doar repus pe ordinea de zi a Parlamentului.

Va fi probabil si aceasta lege. Dar dl Voiculescu este un caz special. Are o pedeapsa cu mult prea mare, 10 ani, pentru a beneficia de gratierea colectiva. Pana si Adrian Nastase a exclus posibilitatea ca ea sa vizeze pedepsele atat de mari.

In aceste conditii, dl Voiculescu nu poate fi eliberat decat prin gratiere individuala. Si repet, tare ma tem ca la asta se lucreaza acum. Iar pentru a nu da ocazia ca acest lucru sa se intample, sper ca presedintele sa nu mai dea argumente celor care il urzesc. Pentru ca daca va continua sa joace electoral la limita Constitutiei va face foarte dificila o presiune externa pentru apararea justitiei ca in 2012.

Macar justitia sa nu o ingroape de dragul dnei Udrea.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Tariceanu suspendare presedinte Basescu, #gratiere Voiculescu , #suspendare Basescu