O coliva pentru Romania - Grecia duce crucea (Opinii)

Duminica, 19 Iunie 2011, ora 08:38
5137 citiri
O coliva pentru Romania - Grecia duce crucea (Opinii)

Actualei Puteri i-a placut intotdeauna sa se raporteze la Grecia, atunci cand a avut de dat explicatii pentru asa-numitele reforme austere. Toate analizele specialistilor indica iminenta unui faliment al Greciei. Doamne ajuta, sa nu fie asa. Unde si cum putem pozitiona Romania pe aceasta harta a tarilor aflate sub spectrul falimentului? Chiar merge bine tara sau ni se ascunde adevarul?

Nu vom face o analiza economico-fiscla, ci una vazuta de la nivelul cetateanului de rand. Pentru inceput, inevitabil, trebuie sa ne raportam tot la Traian Basescu, presedintele fara de care nimic nu misca in aceasta tara si fara ale carui actiuni nu prea avem ce analiza.

"Castigam timp", i-ar fi spus Traian Basescu lui Gyorgy Frunda, atunci cand UDMR a protestat fata de reducera cu 10 la suta a pensiilor, atragandu-i atentia presedintelui ca se incalca legea, iar oamenii pot castiga la CEDO, chiar daca CCR va da aviz favorabil deciziei politice. Sa-l credem pe Frunda? Tot domnul Basescu ne da raspunsul in cadrul unei interventii publice, avute cu ceva vreme in urma.

"Daca exista vointa politica, n-am fi ajuns sa ridicam TVA-ul la 24 la suta", a declarat presedintele. E simplu de dedus ca vointa politica se referea la acel vot negativ din CCR al reprezentantului UDMR. Deci, Frunda nu minte, iar Basescu era gata sa treaca peste lege, doar pentru a se incadra in tinta de deficit convenita cu FMI. Acest gest arata disperarea de moment si lipsa de solutii a Puterii, care a fost gata sa calce peste cadavrul statului de drept doar pentru a castiga timp.

Basescu a spus adevarul. A castigat timp, trage de acesta in continuare, rostogolind toate datoriile statului catre o limita de timp numai de el stiuta. Romania traieste pe datorie, pensii si salarii fiind platite cu ajutorul imprumuturilor externe. Guvernul ne anunta ca am iesit din recesiune, desi domnul Ialomitianu nu ne-a dat nici pana azi definitia diferentei dintre criza si recesiune. Din pacate, este vizibil ca statul nu mai are bani sa-si plateasca angajatii, recurgand la tot felul de tertipuri.

Atunci cand un angajator se afla in imposibilitatea de a-si plati subordonatii, e clar ca ceva scartaie in acea societate, iar falimentul si insolventa nu sunt departe. La un moment dat, mergand din credit in credit, cu bani destinati salariilor si pensiilor, te vei trezi ca nu-ti vei mai putea respecta termenele date de creditori.

Acum, statul se amageste si ne ameteste ca e stabil si echilibrat. Nici pe departe. Statul a actionat premeditat si inca se pacaleste singur. Mai intai, si-a asigurat suportul legal prin votarea Noului Cod al Muncii, prin angajarea raspunderii guvernamentale. La acel moment, nimeni nu intelegea graba cu care Executivul isi ignora toti partenerii sociali pentru adoptarea Noului Cod al Muncii. Acum putem vedea de ce exista atunci atata pripeala.

Saracia bugetului dadea fiori unui angajator care ar fi fost nevoit sa ia anumite masuri de ajustare sub amenintarea numita "justitie", unde pagubitii mergeau si catigau cu legea-n mana, recte Vechiul Cod al Muncii. Avand la indemana un instrument legal, statul se preface ca-i merge bine. Tinand cont ca Noul Cod al Muncii prevede "ca angajatii sa fie platiti conform realitatilor economice", statul n-a pregetat sa aplice intocmai litera legii. Astfel ca, angajatii Postei Romane s-au trezit peste noapte ca vor fi trimisi in concediu fara plata, cate trei zile pe luna, pentru ca nu mai sunt bani de salarii intregite. Angajatii MAI au fost vaduviti de 600 lei pentru o luna si, conform zvonurilor, ii asteapta o soarta similara cu a postasilor.

Am inteles, unele pensii erau "nesimtite" si trebuiau reduse, cu toate ca acei bani vor trebui sa fie platiti de statul roman care "castiga timp". Ni s-a spus ca medicii isi merita soarta pentru ca dau rateuri mari in diagnosticare si am face bine sa apelam la ceaiul de paducel. Despre profesori am aflat ca o duc regeste, traind din meditatii. Poate ca au dreptate ai nostri guvernanti.

Dar ce stat e acela, care nu-si mai permite sa sustina ordinea si siguranta cetateanului, acel om care plateste sume consistente pentru aceste doua lucruri. Vorba lui Tiriac de acum cateva zile : "ce-ati facut cu banii mei?"

Oricum, Traian Basescu si-a asigurat spatele in cadrul unei interventii avute in primavara: "totul va merge bine, daca nu ne va lovi o noua criza". Roubini a confirmat aceasta perspectiva, acum cateva zile. 2013, a zis el, va fi anul fatal. Pana atunci, Romania are un 2012 cu alegeri parlamentare. Deci, in speranta unui nou mandat, "sa rostogoliti bine".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Guvern Romania Grecia datorii, #datorii Romania pensii salarii, #Basescu Guvern reforme , #Emil Boc
Comentarii
Poza Ciuvica M
Ciuvica M
rank 5
Totusi , as gusta o coliva de Cluj rece ,de la gheata !
Poza DUTTY
DUTTY
rank 5
O coliva pentru Romania - Grecia duce crucea