Noua plangere in dosarul lui Traian Basescu, in care Firea il acuza de santaj

Miercuri, 28 Mai 2014, ora 15:33 4929 citiri
Foto: Arhiva

Lucian Bolcas, avocatul senatorului PSD Gabriela Firea, a depus, miercuri, la Inalta Curte de Casatie si Justitie o plangere prin care contesta decizia Parchetului General de suspendare a anchetarii presedintelui Traian Basescu pentru savarsirea infractiunii de santaj.

"Este o plangere procedurala impotriva solutiei pronuntata de procurorul sef din cadrul Parchetului General privind mentinerea solutiei de suspendare a plangerii facuta de doamna senator Firea impotriva numitului Basescu Traian, pentru savarsirea infractiunii de calomnie.

Avand in vedere ca prim-procurorul sef si procurorul de caz au mentinut solutia suspendarii urmaririi penale invocand o imunitate pe care noi o contestam, am facut plangerea adresata Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care la ora actuala se inregistreaza", a declarat Bolcas la sediul instantei supreme.

Gabriela Firea, in lacrimi la Parchet: M-am gandit mult, l-am iertat pe Traian Basescu

Ca argumente, avocatul a invocat faptul ca exista o practica constanta a Curtii Constitutionale in a defini limitele imunitatii presedintelui.

In opinia sa, protectia de care se bucura presedintele nu trebuie sa incalce egalitatea in drepturi a cetatenilor unui stat democratic.

"Este ultima cale de atac, care de data aceasta am facut-o complexa, in sensul ca am adresat plangerea, cum spune la procedura, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dar in cauza se pune in discutie interpretarea unor texte constitutionale.

Eu consider ca nici un procuror si nici un judecator, chiar daca este de la Inalta Curte, nu este competent sa se pronunte asupra interpretarii textelor constitutionale. Cu privire la interpretarea acestor texte se poate pronunta numai Curtea Constitutionala", a mai spus Bolcas, aratand ca nu doreste citarea presedintelui in instanta.

Avocatul a explicat ca in cadrul plangerii a invocat o exceptie de neconstitutionalitate si solicita instantei supreme sa sesizeze Curtea Constitutionala.

Traian Basescu, acuzat de amenintare si santaj

Senatoarea PSD Gabriela Firea a depus pe 16 aprilie o plangere penala in care il acuza pe seful statului de amenintare si santaj in legatura cu declaratiile pe care acesta le-a facut in cadrul unei emisiuni televizate.

Urmarire penala in cazul Firea. Anchetarea lui Basescu, suspendata

In data de 18 aprilie, Parchetul General a anuntat ca a deschis un dosar penal pentru savarsirea infractiunii de santaj in legatura cu plangerea penala depusa de senatoarea Gabriela Firea impotriva lui Traian Basescu, insa procurorii au dispus suspendarea anchetei, deoarece presedintele se bucura de imunitate.

Firea contesta decizia procurorilor de a suspenda urmarirea penala a lui Basescu

Gabriela Firea a contestat decizia procurorului de caz, insa contestatia sa a fost respinsa de procurorul ierarhic superior.

Parchetul General: Presedintele e scutit de orice raspundere juridica pe perioada mandatului

In motivarea procurorilor se arata ca imunitatea presedintelui il scuteste pe Traian Basescu de orice fel de raspundere juridica pe perioada exercitarii mandatului, pentru fapte savarsite in aceasta perioada, cu exceptia raspunderii politice, respectiv posibilitatea de a fi suspendat.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News