Ne mai lipseste al treilea referendum, ca sa ne facem de basm (Opinii)

Duminica, 09 Septembrie 2012, ora 13:30
4556 citiri
Ne mai lipseste al treilea referendum, ca sa ne facem de basm (Opinii)
Foto: Daylife (Arhiva)

Fostul viitor presedinte al tarii, in prezent presedinte la Senat, tocmai intors de la o plaja prelungita a lasat de inteles ca nu se gandeste la o noua suspendare, dar nici n-o exclude, in cazul cand presedintele incalca iarasi constitutia.

Asta, cu incalcarea Constitutiei, e ca un gumilastic, imposibil de precizat pana unde poti sa-l intinzi, iar incalcarea trebuie sa fie grava, ca sa provoace suspendarea.

Sa fim seriosi: incalcari cu adevarat grave nu s-au dovedit nici prima data, nici a doua oara.

Acuzatorul Nicolaescu

Ele n-au figurat decat in discursul sforaitor al lui Eugen Nicolaescu, care, la fiecare cuvant, face din tantar armasar, ca sa mai arunce o sarja, cu prastia, in presedinte.

Nicolaescu si-a facut discursul in termeni de parca ar fi fost acuzatorul public in procesul de la Nuremberg, pus sa arate cu degetul spre autorii celui de al doilea masacru mondial, nu pus sa-i justifice pe autorii celui de al doilea referendum dambovitean.

Ca urmare, ori va respecta Basescu Constitutia, ori n-o va respecta, daca va mai vorbi Nicolaescu de la pupitru, tot va spune ca a incalcat-o grav, pentru ca electoratul sa fie intaratat, sa vina la vot cu ura si sa stampileze cu venin.

Sub acest aspect, Eugen Nicolaescu a fost bine ales de USL. El lasa impresia ca, la ura si la venin, se pricepe mai bine decat oricare altul, desi prin USL mai sunt destui pe care-i duce binisor capul la una ca asta.

Nu stii de unde sare iepurele

Totusi, lucrurile nu sunt chiar asa simple cum par. Social democratii s-au saturat de referendum in asa hal incat aproape ar prefera coabitarea. Cu o coabitare de un an sau doi, sansele lui Antonescu se reduc la zero si s-ar putea ivi o ocazie nesperata ca PSD sa propuna un presedinte propriu - nu sugerez care, dar nu-i exclus sa fie chiar pregatit in taina vreunul.

Nici patriarhul socialismului biruitor, Ion Iliescu, nu gaseste potrivit sa ne facem de basm in lumea intreaga cu un al treilea referendum, la care, cu bafta imprevizibila a lui Traian Basescu, nu poti sti de unde e in stare sa sara iepurele.

Insusi Crin Antonescu simte ca s-a fript in ciorba si sufla in referendum ori de cate ori aude acest cuvant. O scalda si o da cotita, atunci cand ziaristii ii pun aceasta intrebare inconfortabila.

Alti liberali, mai cu scaun la cap, stau in expectativa, convinsi ca momentul este potrivit sa se pregateasca de campanie si sa stea cu ochii mai mult pe colegiu decat pe suspendare. Poate li s-a acrit si lor.

Cactusii nu sunt de vina

Un caz aparte este domnul Ghise, caruia nu i s-a acrit de nimic, el are varianta sa proprie, fara un nou referendum, dar cu resaparea celui vechi.

In acest scop, dansul se rafuieste cu articolele de lege, cu aliniatele, paragrafele, literele si poate chiar cu cratimele din Constitutie, care i-ar da dreptate daca l-ar asculta cineva.

Din pacate, el nu-si da seama ca il asculta toti, dar nu-l intelege nimeni, intrucat telespectatorii n-au avut prevazute in materia de la bacalaureat folosirea aliniatelor, paragrafelor, articolelor si literelor respective, cunostintele lor generale rezumandu-se mai mult la folosirea cratimelor si a majusculelor.

Apreciez modul cum se complace domnul Ghise in rolul domnilor Tociu si Palade, atunci cand isi asaza corpul intre doua cartoane scrise cu litere strambe si se plimba deghizat astfel pe langa Gradina Botanica, in fata cactusilor, palmierilor si rododendronilor. Asemenea spectacol n-au vazut aceste plante exotice de cand sunt ele.

Dar nu inteleg de ce i se pare domnului Ghise ca sapte milioane care au votat "nu" plus un milion, care au votat "da", in total opt milioane, sunt mai mult decat unsprezece milioane care n-au votat deloc.

Cine plange la mormant strain

Totusi, in optica sa, Ioan Ghise are dreptate: nu poti calca in picioare vointa a sapte milioane de votanti. Dar domnul Ghise a gresit adresa si plange la mormant strain. Nu in fata rododendronilor trebuie el sa demonstreze, pentru ca nu cactusii au organizat prost referendumul.

Corect ar fi sa demonstreze in fata Guvernului. Acolo a fost organizat rerspectivul referendum pe liste gresite, de acolo ne-au chemat la vot pe canicula, acolo a fost facuta toata treaba la repezeala, conform sfatului lui Voiculescu, care se pricepe la referendum, cum ma pricep eu sa conduc un avion.

Daca domnul Ghise s-ar prezenta cu cartoanele la Guvern si la Voiculescu, ar fi exact la tinta. Nu ca acolo ar resapa cineva cele doua referendumuri deja explodate, dar macar ar opri sa explodeze al treilea, facand un accident din care nu ne-ar descarcera toata Europa, daca ar veni cu SMURD-ul ei.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Ghise protest referendum demitere, #Nicolaescu suspendare noua Basescu, #Antonescu presedinte Basescu , #referendum demitere
Comentarii