Mostenirea lui Traian Basescu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 24 Martie 2014, ora 07:27
5706 citiri
Mostenirea lui Traian Basescu (Opinii)

Traian Basescu este varful de lance al campaniei Partidului Miscarea Populara. Nu este o postura noua pentru presedinte, la fel a fost si pentru PDL vreme indelungata, pana cand Elena Udrea a fost invinsa de Vasile Blaga (pentru ca eu alt motiv rational al despartirii presedintelui de democrat liberali inca nu am gasit).

Dezbaterea asupra constitutionalitatii acestei posturi e consumata, n-am sa o detaliez. In esenta, este vorba despre linia foarte fragila care separa litera legii fundamentale, care ii interzice presedintelui sa fie membru al unui partid politic, si spiritul ei, care i-ar cere sa fie echidistant in raport cu toate formatiunile politice, ceea ce insa niciun presedinte provenit dintr-un partid politic nu cred ca va reusi vreodata.

Este si postura care pare sa-i placa cel mai mult lui Traian Basescu - lider al Opozitiei, locomotiva pentru o formatiune total dependenta de el si implicit obedienta pana la ultima suflare (nu stiu daca si suflarea Elenei Udrea, pentru ca in cazul domniei sale am unele indoieli in privinta directiei de manifestare a obendientei).

Dar de aceasta data mi se pare ca situatia este mai complicata decat in alte vremuri, pentru ca partizanatul explicit al presedintelui are un efect pervers, as vrea sa cred ca nu si scontat: ruperea dreptei. Si lucrul acesta a fost vizibil cu ochiul liber sambata, cand am avut mitingul PDL de la Cluj si, concomitent, dezbaterea Fundatiei Miscarea Populara, la care au participat presedintele si Emil Boc.

In mod normal, cele doua evenimente nu ar fi trebuit sa se suprapuna. Fundatia putea sa-si aseze dezbaterea in alta zi sau cel putin la alta ora. Dreapta ar fi avut astfel castigul a doua evenimente succesive, mediatizate si antiputere.

Suprapuse, s-au canibalizat, cu avantaj evident pentru Miscarea Populara, avand in vedere faptul ca presedintele este favorizat mediatic automat, iar alegerea lui Emil Boc intre mitingul chiar la Cluj al propriului partid si dezbaterea de la Bucuresti reprezinta o stire in sine. Aceasta alegere a transmis un mesaj mai mult decat explicit al fracturii din PDL.

Un mesaj adresat nu atat publicului larg, in fata caruia Emil Boc este mai degraba un pasiv decat un activ electoral, cat bazei PDL pentru care Emil Boc are o simbolistica speciala, mai ales in combinatie cu presedintele, trimitand direct la vremurile cele mai glorioase ale partidului. A fost asadar un mesaj clar de demobilizare catre PDL.

Cui foloseste el? In principiu, Miscarii Populare care, in mod evident, mizeaza exclusiv pe smulgerea unei parti cat mai mari din electoratul PDL, in niciun caz pe electoratul nehotarat care nu are cum sa digere combinatia Udrea - Anton- Popescu - Petrescu si multi, multi altii. Daca digerau asa ceva, nu ar fi fost acum in randul celor decisi sa nu voteze.

Dar aici vorbim despre o simpla redistribuire de voturi intre doua partide de pe dreapta. Ce pierde PDL castiga PMP, ce pierde Blaga castiga Udrea, pentru ca, ma tem, la asta se reduce toata competitia. Sa le fie de bine, mi se pare complet irelevant, derizoriu chiar.

Problema este ca dreapta pe ansamblul ei nu castiga, in aceste conditii, nimic din zona pasiva si, mai grav, isi accentueaza divizarea. Cui foloseste aceasta divizare? PSD-ului si numai lui.

Prin crearea si sustinerea explicita a unui partid menit exclusiv destructurarii PDL, Traian Basescu ii face copios jocul lui Victor Ponta. Nicio aversiune fata de Vasile Blaga, nicio afectiune pentru Elena Udrea nu cred ca pot justifica acest cadou de care Victor Ponta profita, asa cum s-a intamplat recent, cand, dupa atacul incalificabil al Elenei Basescu la adresa Monicai Macovei, i-a fost foarte usor sa le ironizeze pe amandoua.

Traian Basescu ne spune, referindu-se la PMP, "asta este mostenirea politica pe care o las: un partid care sa lucreze pentru tara". Ma tem foarte tare ca mostenirea lui este doar o dreapta fracturata si anihilata din motive foarte meschine si profund personale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Basescu Miscarea Populara, #Basescu Boc PDL , #presedinte