Morar (CCR): Presedintele nu are cum sa renunte la imunitate

Marti, 09 Decembrie 2014, ora 22:00 4394 citiri
Foto: ccr.ro

Judecatorul Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) Daniel Morar a precizat, marti, in cadrul unei conferinte pe tema consolidarii statului de drept, ca presedintele tarii nu poate renunta la imunitatea sa in conditiile actualei Constitutii, deoarece aceasta "are un caracter imperativ".

"Imunitatea presedintelui, spune CCR, are rolul de a-l proteja pe presedinte de sicanele de zi cu zi, iar imunitatea are un caracter imperativ, neconstituind un drept subiectiv la care titularul poate renunta atunci cand apreciaza el ca ar fi oportun", a declarat Daniel Morar, la dezbaterea despre statul de drept si drepturile electorale, organizata marti, de Ziua Internationala Anticoruptie.

El a amintit ca legea prevede ca presedintele tarii poate fi cercetat numai pentru infractiunea de inalta tradare, la cererea Parlamentului.

"Pentru a evita prescrierea faptelor pentru care nu se poate ridica imunitatea, in Codul Penal apare un text nou care vorbeste despre suspendarea cursului prescriptiei, iar presedintele ramane responsabil dupa expirarea mandatului", a mai precizat Morar.

El a participat marti la conferinta "Consolidarea Statului de Drept intr-un spatiu al schimbarii", eveniment moderat de expertul anticoruptie Laura Stefan si organizat de Expert Forum in parteneriat cu Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundatiei Konrad Adenauer si LiderJust.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News