Monstruoasa majoritate de dupa 9 decembrie (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 18:36
11257 citiri
Monstruoasa majoritate de dupa 9 decembrie (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

Singura ratiune de a fi a Uniunii Social Liberale este trimiterea acasa a lui Traian Basescu.

Si ca si cum si-ar dori sa o tot intareasca, presedintele nu numai ca nu se lasa dus cand aproape jumatate dintre locuitorii care efectiv se mai afla inca in tara ii spun sa plece, dar pare sa faca totul ca sa reziste pana la sfarsitul celui de-al doilea mandat. O posibilitate cu destul de multe sanse de implinire, astfel incat sa devina si foarte probabila.

In acest caz, USL are asigurata viata lunga si implinita pana in 2014.

Am putea glosa fara sfarsit pe marginea acestui scenariu. Odata cu guvernarea deplina a USL dupa decembrie, pana in 2014, in doi ani care numai usori nu vor fi, daca nu cumva se anunta si mai grei decat celebrii 2010 - 2012, Guvernul Ponta isi va eroda imaginea intr-o asemenea masura incat vor ajunge in pragul alegerilor prezidentiale intr-o pozitie poate mai dezastruoasa decat o are in acest moment PDL.

Iar Crin Antonescu, oricat se va fi zbatut sa contrabalanseze greselile si gafele ministrilor sai, va deconta poate in cea mai mare masura dezastrul care va urma.

Desigur, in functie de majoritatea pe care o va obtine in noul Parlament, USL isi propune sa schimbe Constitutia - un lucru deja anuntat - atat pentru introducerea deficitului unic impus de uniunea fiscala europeana, cat mai ales pentru a scurta durata mandatului prezidential si a uni sub o singura data parlamentarele si prezidentialele.

Cel mai probabil, daca se va intampla vreo modificare a Constitutiei, niciuna nu va include si Parlamentul unicameral cu doar 300 de alesi, lucrul pentru care poporul atat de drag acum tuturor politicienilor s-a pronuntat deja.

Cum exista foarte multe sanse ca lucrurile sa se petreaca mai degraba asa si nu altfel, nici nu e greu de prevazut ce scantei vor sari din nou intre Cotroceni - Parlament si Guvern.

La adapostul mandatului de patru ani, noii parlamentari nu vor avea nicio remuscare sa adopte cele mai bizare hotarari, sa il suspende din nou pe presedinte, sa schimbe Constitutia doar in punctele in care-i avantajeaza si tot asa.

In fond, singura grija a majoritatii care va emana din cel mai pestrit sistem electoral de dupa '89 va fi cum sa isi prezerve puterea, sa isi elimine adversarii si sa se capatuiasca si mai rapid.

Si daca hidosenia care urmeaza nu face priza si nu va starneste inca imaginatia, sa ne amintim de perioada lui 2009, cand PSD s-a aflat la putere alaturi de PDL, ce-i drept sub obladuirea si cu binecuvantarea lui Traian Basescu. Ce politizare grobiana a institutiilor s-a declansat atunci, ce jaf in bugete si ce prapad in administratie!

Atunci presedintele a demonstrat ca poate sa cada "la pace" cu oricine e nevoie, indiferent de natura sau dimensiunea compromisului, daca asta ii ramane ultima optiune de a-si asigura continuarea mandatului. Ceea ce, intr-un fel sau altul, se va petrece si dupa decembrie 2012.

Cu un PDL miniscul si un ARD abia vizibil in Parlament, singura speranta - cat de ironic! - pentru a echilibra, cat de cat, scena politica vine tot de la presedinte. Insa asa am ajuns la cea mai bizara concluzie si am obtinut cel mai halucinant rezultat: Traian Basescu - factor de echilibru! Cand el insusi este mai degraba definitia scandalului, acest politician unind doar pentru a stapani si dezbinand exclusiv pentru placerea de a avea puterea si a conduce.

E cumva si mai trist ca singura speranta decenta, pentru urmatorii doi ani, a ajuns sa fie o resetare totala a clasei politice. Adica exact ceea ce nu se va intampla. Dimpotriva.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Traian Basescu Victor Ponta scandal, #majoritate Parlament alegeri decembrie, #suspendare Basescu presedinte majoritate , #presedinte