Miscarea populista din trena Albei ca Zapada (Opinii)

Marti, 11 Octombrie 2011, ora 12:17
2566 citiri
Miscarea populista din trena Albei ca Zapada (Opinii)

Oricat de vesele, pline de ambitie si grele de speranta ar fi enunturile care descriu arhitectura Miscarii Populare via Noua Republica sub planul urbanistic general al Albei ca Zapada, se naste o intrebare: cum va arata activul de baza?

Nucleul il cunoastem: acei barbati si masinile lor zburatoare care elimina din mintea romanilor credinta ca zicala "la vremuri noi, tot noi" ar fi devenit a doua natura a filosofiei politice.

Am inteles, port-drapelul este un sobor de porumbei. Dar cine sunt oamenii care vor purta mesajul spre astre? S-a nascut intre timp o noua clasa de politicieni? Normal. Undeva, in subterane, pandesc detasamente de soldati animati exclusiv de binele public, care asteapta doar un semnal pentru a revarsa spre natiune nu lapte si miere, dar macar promisiunea ca incompetentii, mincinosii si ipocritii vor si lasati la vatra.

Recunosc, perdeaua de fum este inteligenta. Nu de prostie pot fi acuzati cei care o lanseaza, dar asta nu inseamna ca nu exista riscul ca poporul sa-si puna masca de gaze. Ceea ce se pregateste, insa, este de natura sa-l determine sa respire algocalmin: saracia va fi combatuta cu mijloace simple, extrase din manualul marketingului electoral. Nu degeaba avem, inca, pe retina, imaginea sefului statului cu aratatorul indreptat spre tendintele populiste ale Cabinetului Boc.

Multa vreme m-am intrebat ce joc face Traian Basescu in momentul in care atrage atentia ca bugetul nu suporta majorari de pensii si salarii. Si cand eram tentat sa cred ca se afla cu sapte mutari in avans, ca la sah, adica anticipeaza o problema si mai mare de credibilitate a Guvernului si isi capitalizeaza imaginea de om care sacrifica binele imediat pentru interesul national pentru a o transfera unei noi miscari politice, la momentul oportun, mi-a trecut prin minte ca explicatia trebuie sa fie mult mai simpla.

Ok, inapoi la manual: unde este Traian Basescu imbatabil? La capitolul jongleriilor cu sentimente. Si care sunt cele cu care se poate asigura succesul? Teama si bucuria.

Asa ca inclin sa ma lansez in urmatoarea speculatie: romanilor le este indusa acum frica de si mai rau, in prognozele privind constructia bugetului pe 2012 se introduce posibilitatea indexarilor doar cu inflatia, dar numai daca vor exista resurse. Pensionarilor li se sugereaza chiar ca ar putea sa-si vada venitul imputinat, sute de mii de bugetari tremura cu grija zilei de maine pentru ca cresterea economica nu va fi cea scontata.

Insa, avand in vedere anul spre care ne indreptam, putem sa luam ca avand valoare de adevar urmatoarele: PDL nu-si poate permite sa rateze miza, adica sa piarda puterea, deoarece intr-un asemenea scenariu, isi compromite pentru multa vreme viitorul politic.

Asa ca eu sunt linistit. Undeva prin vara, cand se vor analiza cifrele primului semestru, va rezulta un excedent bugetar de natura sa acopere atat cresterea pensiilor, cat si salariile tunse in 2010, plus un bonus. Vor fi functionale si economatele, in judete se va lucra intens la drumuri, mii de locuri de munca vor fi anuntate datorita unor investitori tinuti in maneca.

Rezultatul? Enunturi vesele, pline de ambitie si grele de speranta, si pe buna dreptate. Despre populism, dictionarul zice de bine: "atitudine favorabila satisfacerii dorintelor poporului, chiar in detrimentul intereselor reale ale acestuia". Care este riscul? Niciunul! Daca iese PDL, si-a atins scopul. Daca iese USL, urmeaza refrenul cu "greaua mostenire".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Miscarea Populara Alba ca Zapada, #Traian Basescu PDL, #Emil Boc alegeri PDL , #PDL