Miscarea populara, o pisica sau un plan autentic? (Opinii)

Joi, 28 Aprilie 2011, ora 14:18 7659 citiri

De cand fiica cea mare a presedintelui, Ioana Basescu, a inregistrat la OSIM marca "Miscarea Populara"s-au reaprins speculatiile referitoare la crearea unui nou partid politic. Analisti si politicieni si-au adus aminte de Alba ca Zapada vestita de consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu in urma cu cateva luni.

Este foarte adevarat ca denumirea inregistrata de d-na Basescu se potriveste perfect unei noi formatiuni politice de dreapta, desi domeniile asociate viitoarei marci nu au legatura cu politica. Si daca ne gadim la cate hopuri au existat in relatia dintre Traian Basescu si PD-L, scenariul pregatirii unui nou partid nu este deloc fantezist, cel putin teoretic. Practic insa, un asemenea demers nu ar fi chiar atat de simplu de pus in practica si nici cu sanse sigure de reusita.

Teoretic, un nou partid de dreapta este exact ceea ce asteapta imensa masa de nehotarati, undeva in jur de jumatate din electorat potrivit tuturor sondajelor de opinie, proveniti in cea mai mare masura din fostul electorat dezamagit al Aliantei DA. Sunt oameni care au vazut cum si PNL, si PD-L au luat-o razna, indepartandu-se galopant de principiile clamate si promisiunile facute in 2004.

Daca ar capta macar jumatate din aceasta masa de nehotarati, noul partid nu ar castiga alegerile din 2012, dar ar impiedica USL sa ia peste 50%, la cat este creditata acum in sondaje aceasta alianta politica. Iar alaturandu-se actualei coalitii, noul partid ar asigura mentinerea ei la putere si dupa alegeri.

Practic insa, din cine sa fie compusa si cine sa fie liderul acestei noi formatiuni? Raspunsurile sunt foarte dificile, caci pentru a capta dezamagitii ea nu trebuie sa aiba nimic in comun cu figurile vechi si compromise care populeaza acum scena politica. Sa zicem ca in frunte ar fi impinsi cei trei reformisti izolati in PD-L.

Niciunul dintre ei nu cred ca are insa in prezent statura unui presedinte de partid. Si prin statura inteleg notorietate, carisma si autoritate. Sunt intelectali, sunt reformisti, au imagine buna, dar acestea sunt conditii necesare nu si suficiente pentru a fi lider, adica pentru a face oamenii sa te asculte si, mai ales, sa te urmeze.

Apoi, de unde sa primeasca bani acest partid? Ca sa fie credibil si sa reprezinte o alternativa viabila, un eventual nou partid nu trebuie sa aiba nimic de-a face cu clientela si mijloacele clasice de finantare a partidelor. Si atunci de unde bani? Cine sa investeasca in politica de amorul artei si al principiilor? Astfel de investitii sunt afaceri foarte rentabile: bagi un leu si scoti 10 de la buget.

Iar fara bani cum sa castigi alegeri in Romania? Teoretic, sigur ca principiile si proiectele ar trebui sa conteze. Practic insa, ma tem ca tot plasa cu mancare, bicicleta, plicul cu bani, galeata sau mai stiu eu ce forma de mita decid rezultatul alegerilor. Si se pare ca in 2012 vom atinge un nou varf din acest punct de vedere.

Sigur, presedintele vorbeste insistent despre schimbarea legii de finantare a partidelor, poate si pentru a da o sansa reala viitorului partid. Ma intreb cate voturi ar primi in Parlament o astfel de initiativa. Si cine sa mediatizeze noul partid? Televiziunile mogulilor sa promoveze un nou mod de a face politica? Nu ma indoiesc ca Vantu si Voiculescu ard de nerabdare sa impuna integritatea si principiile in politica romaneasca.

Ma indoiesc ca Traian Basescu sa nu stie lucrurile acestea. De aceea cred mai degraba ca Miscarea Populara este mai mult o pisica arata celor care cred ca presedintele nu mai are spatiu de miscare, dar si o varianta de fuga, un plan B in ipoteza, tot mai putin probabila, ce-i drept, ca Vasile Blaga ar deveni presedinte PD-L.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News