Miscarea lui Traian Basescu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 25 Septembrie 2011, ora 12:40
5202 citiri
Miscarea lui Traian Basescu (Opinii)

Baronii PDL au auzit din gura presedintelui ce voiau sa auda: criticile la adresa PDL sunt interzise. Cine vrea sa critice, sa critice opozitia sau din opozitie, dar in interiorul puterii trebuie sa avem numai armonie: "As recomanda oricui ii trece prin cap sa atace partidul cat este membru al guvernului sa se abtina pana cand pleaca din guvern".

Ca o ironie aproape, mesajul a fost adresat ministrilor PDL prezenti la depunerea juramantul Sulfinei Barbu, dupa demiterea lui Sebastian Lazaroiu. Adica baronilor sau reprezentantilor acestora, ultimii care s-ar gandi la vreo silaba critica, caci ar fi autocritica. Si toti straluceau de fericire. E posibil ca baronetul portocaliu sa fie insa nitel cam prea optimist daca-si imagineaza ca l-a dresat pe presedinte.

Dupa numai cateva zile, la TVR, Traian Basescu a tinut sa precizeze, razand intr-un anume fel, ca va continua sa colaboreze cu fostul sau consilier si a recunoscut destins ca si-a pus fiica sa rezerve denumirea "Miscarea Populara".

Am facut parte dintre cei convinsi ca demiterea fulger a lui Sebastian Lazaroiu pentru delict de opinie nu a avut girul presedintelui decat in ultima instanta si ca aceasta decizie a conducerii PDL i-a fost intr-un fel impusa lui Traian Basescu. Si asta din mai multe motive logice.

1. Sebastian Lazaroiu a criticat guvernul si PDL, chiar mai aspru chiar, si inainte de a deveni ministru. Cu cateva zile inainte de numire, pleda pentru chiar schimbarea prim-ministrului. Daca asta era interzis in viziunea lui Traian Basescu (demolatorul guvernului Ciorbea), de ce a mai fost numit in functie? Pana la urma, Sebastian Lazaroiu nu a fost decat consecvent.

2. Daca, intr-adevar, Sebastian Lazaroiu ar fi plecat de la Coroceni drept pedeapsa pentru declaratiile pe cont propriu privind UDMR, cum de a mai ajuns ministru, adica mai sus? Se stie doar ca unul dintre pacatele pe care Traian Basescu nu le iarta este excesul de independenta.

3.Toate criticile si toate ideile promovate de fostul ministru al Muncii, fara exceptie, au fost ecouri sau preludii ale proiectelor prezidentiale, in frunte cu regionalizarea.

4. Sebastian Lazaroiu se afla in campanie de imagine pentru sine si pentru Alba ca Zapada inainte de numirea in functia de ministru. Traian Basescu nu avea cum sa fie strain de Alba ca Zapada cat timp numele de botez al "imaculatei" a fost rezervat la OSIM de tocmai fiica presedintelui.

Asadar, toate, pana la demiterea brusca, se aflau intr-o inlantuire logica perfecta ce ducea direct la Traian Basescu. Este la fel de logic de ce l-au evacuat greii PDL pe Sebastian Lazaroiu si de ce ii incomoda precum un corp strain in ascensiune periculoasa.

Pentru a masca lovitura incasata, Traian Basescu incearca sa ne convinga ca nu a avut nicio legatura cu intrarea lui Sebastian Lazaroiu in guvern, intrare decisa, ca sa vezi!, exclusiv de Emil Boc.

Adica ar trebui sa credem ca Emil Boc, din proprie initiativa, si-a sfidat baronii care tanjeau dupa acest minister, unde l-a instalat, din proprie intiativa, pe independentul care in urma cu numai cateva zile ii cerea imperios demisia si ii ataca pe partenerii maghiari de guvernare. Urasc jignirile la adresa inteligentei!

Baronetul a castigat asadar o victorie de etapa in fata presedintelui, punandu-l in situatia de a-si sacrifica un om, dar este naiv daca-si imagineaza ca Traian Basescu va renunta atat de usor la planul sau, adica Miscarea Populara, in care Sebastian Lazaroiu are un rol central: "Voi continua sa colaborez cu dl Lazaroiu", a spus presedintele la TVR.

De altfel, presedintele nu i-a reprosat fostului ministru decat unele erori strategice, dar niciuna de fond: "Lazaroiu ar fi fost un castig pentru guvern (...) De ce mai faci niste declaratii in care spui ca nu te-ai inscrie intr-un partid ca asta, cand ai nevoie sa promovezi vreo 7-8 legi anul asta...pentru ce mai torni gaz pe foc?".

Daca imbinam piesele de puzzle politic, am putea obtine urmatoarea poza: confruntat cu prabusirea PDL in sondaje, dar si cu tot mai accentuata baronizare si inobedienta a partidului, Traian Basescu si Sebastian Lazaroiu gandesc un proiect politic alternativ, menit nu atat sa-i salveze pe democrat liberali, cat sa-i ofere presedintelui un suport real pentru initiativele sale, eludate constat de PDL.

De exemplu, nu spunea Sebastian Lazaroiu ca regionalizarea este condurul Albei ca Zapada, in timp ce Traian Basescu se plangea ca PD-L nu ar niciun apetit pentru acest proiect?

Nu cred ca acest proiect politic a avut de la inceput coordonate certe, ci doar un nume precis - Miscarea Populara - rezervat de fiica presedintelui la OSIM. Este posibil ca la inceput sa fi fost in discutie alianta PDL cu un nou partid, insa acum se contureaza o alianta (mai degraba postelectorala) de partide mai mici, care, in conditiile votului uninominal si fara prag electoral sau cu un prag mult mai scazut, sa insumeze procent cu procent o majoritate.

Din momentul creionarii proiectului "Miscarea Populara", Sebastian Lazaroiu a intrat in campanie de imagine, iar numirea in guvern a fost o noua etapa a acestei campanii. Rezistenta PDL, care s-a simtit amenintat, a fost insa violenta, poate mai violenta decat se astepta Traian Basescu, obligat sa faca un pas inapoi pentru a salva proiecte pe termen scurt: cum ar fi legile asistentei sociale sau proiectul "Rosia Montana". Asa ca a dat satisfactie baronetului si a acceptat executia exemplara a lui Sebastian Lazaroiu.

L-a retras la sertar, urmand sa-l reactiveze (doar continua sa colaboreze cu el, nu-i asa), dar, concomitent, a facut un pas in plus pentru Miscarea Populara: si-a asumat-o si a vestit-o, practic, oficial.

Adevarul este ca Traian Basescu joaca politic cu atat mai bine cu cat este mai incoltit si are mai putine optiuni politice. In mod evident a devenit mai rabdator si mai viclean decat in primul mandat.

Dar ma intreb daca are suficiente parghii pentru a-si duce la indeplinire planurile cat timp relatiile cu propriul partid se degradeaza constant si vizibil. Stranie soarta politica are Traian Basescu: cand avea cu cine, nu stia cum, cand stie cum, ar putea descoperi ca nu mai are cu cine.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Traian Basescu Miscarea Populara, #Traian Basescu demitere Lazaroiu, #strategie politica Traian Basescu , #PDL